Презентація "Аналіз твору В.Короленка "Сліпий музикант"

Про матеріал

Даний ресурс розроблений як допоміжний матеріал при вивченні твору В.Короленка "Сліпий музикант" (Зарубіжна література, 6 клас) у відповідності з вимогами чинної програми за новим Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти .

Запропонований матеріал може бути використаний при вивченні нового матеріалу.

Презентація дозволить покращити рівень засвоєння учнями програмового матеріалу під час вивчення твору В.Г.Короленка «Сліпий музикант».


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аналіз твору В.Короленка «Сліпий музикант» Московченко Людмила Миколаївна, вчитель зарубіжної літератури Малостаросільської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Смілянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Тлумачення назви «Сліпий музикант «сліпий» (каліка, неповноцінна людина, що вимагає догляду) «музикант» (творча, талановита людина, що знайшла своє покликання)

Номер слайду 3

Тема твору Духовне випробування особистості, яка мас знайти саму себе, сенс свого існування серед людей. Роль мистецтва у формуванні особистості.

Номер слайду 4

Ідея твору Наполегливою працею, за підтримки рідних і друзів людина може здолати будь-які перешкоди, подолати навіть таку жахливу ваду, як сліпота.

Номер слайду 5

Жанр: Повість

Номер слайду 6

Головні герої твору Петро Попельський — сліпий музикант; мати Ганна Михайлівна (уродженка Яценко); дядько Максим (брат матері); Евеліна — кохана Петра; брати Ставрученки; Єгорій, Роман -дзвонарі; конюх Иохим; сліпі

Номер слайду 7

Проблематика твору Виховання; Формування позитивної життєвої позиції; Пошук сенсу життя; Співчуття людському горю; Ставлення до людей з обмеженими можливостями; Змиритися або кинути виклик долі.

Номер слайду 8

Сюжет твору Дві розповіді:   Про те, як сліпонароджений хлопчик тягнувся до світла, до життя.   Про те, як пригнічена особистим нещастям людина поборола у собі страждання, знайшла місце в житті і зуміла виховати в собі співчуття до всіх.

Номер слайду 9

Елементи сюжету Експозиція: передчуття біди — і вирок: «Дитина народиться сліпою». Це трагедія. Як складеться його життя? Розвиток дії: вплив оточуючих на долю хлопчика: ( мама, дядько Максим, Йохим, Евеліна, сліпі співці). Кульмінація: Змиритися і страждати або кинути виклик долі? ( зустріч із дзвонарем, паломництво зі сліпцями). Розв’язка: шлях пошуків, довгоочікуване щастя: дружина, син, талант, визнання. Епілог: замість сліпого, егоїстичного страждання він знайшов в душі відчуття життя. «… Він став відчувати і людське горе і людську радість»

Номер слайду 10

Символи у творі Світло — це не тільки світло сонця, недоступне сліпому, але й реальний світ, з його життям і болем, радістю і стражданням. Темрява — це не тільки вічна ніч в очах головного героя, а й тихий, відгороджений від світу куточок садиби, це і душа Петруся, замкнута на своєму стражданні. Шлях сліпого музиканта — це подолання темряви в собі, що є важливим для людини.

Номер слайду 11

Висновок Твір «Сліпий музикант» навчає нас бути милосердними до оточуючих, людяними, терпимими до людського страждання та як прожити гідне і повноцінне життя.

Номер слайду 12

Інтернет ресурси http://ukrlitera.ru/index.php/zarlit http://dovidka.biz.ua http://www.zarlit.com

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Мелешко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фетцова Вікторія Русланівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мухоєдєнє Дайва Відманто
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лесько Гульнара Григорівна
    Дуже гарний і змістовний матеріал. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
11 березня 2018
Переглядів
35886
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку