Презентація "Андрій Малишко. Відомий український поет і його пісні, що стали народними. «Пісня про рушник». Патріотичні почуття, найвищі духовні цінності в них"

Про матеріал

Презентація "Андрій Малишко. Відомий український поет і його пісні, що стали народними. «Пісня про рушник». Патріотичні почуття, найвищі духовні цінності в них" може бути використана під час дистанційного навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. АНДРІЙ МАЛИШКОВідомий український поет і його пісні, що стали народними. Патріотичні почуття, найвищі духовні цінності в них. Художні засоби донесення до читача ідей патріотизму, гуманізму, історичної пам’яті. «Пісня про рушник»Віршує він не нишком-тишком,У нього як вогонь слова,Тому й народ пісні Малишка. Душею залюбки співа

Номер слайду 2

Біографія Андрія Малишка Андрій Малишко народився 14 листопада 1912 року в місті Обухів Київської області в багатодітній сім’ї сільського шевця Самійла Малишка. Жилося родині не розкішне: землі було дві десятини, а сім’я чималенька — тільки дітей одинадцятеро. Тож доводилося господареві і шевцювати, й на заробітки ходити. От і малий Андрій пособляв чим міг. Ходив заможнішим по господарству помагати, грав на весіллях на гармонії, бо ж мав і талант музики.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Батько поета – Самійло Микитович Малишкославився як справжній швець-віртуоз . Виготовлені ним «чорнобривці» - дівочі чобітки з фарбованої шкіри, швидко розкуповували люди. Батько не хотів, щоб син учився. У хвилини, коли синові було дуже важко, казав: «Ні, краще вже чоботи шити». Навіть побив на синові свій чоботарський пояс, щоб відрадити його від науки. Але це не допомогло…

Номер слайду 5

Мати Андрія Малишка, Ївга Базилиха, часто ходила босоніж саджати, полоти та збирати врожай. Вона так звикла до землі, що й гостюючи у столиці, в сина, носила взуття за плечима, роззутою ходила київськими тротуарами.— А чого ото ви, Ївго Остапівно, ходите по Києву босі?— А щоб краще відчувати рідну землю,— відповідає лагідно.

Номер слайду 6

Підрісши, пішов у семирічку, потім навчався в медичному технікумі. Та кликали його інші мрії, жив у юнаковій душі потяг до прекрасного, до пісні, до поезії. Тож і привів він Малишка на літературний факультет Київського інституту народної освіти (тепер — Київський університет ім. Т. Шевченка), де взяв його під своє могутнє крило Максим Рильський, який там викладав і вів літературну студію.

Номер слайду 7

По закінченні університету Андрій Малишко деякий час викладає літературу в Овручі, на Житомирщині, пізніше працює в газеті «Радянське слово». У 1934 — 1935 роках служить у армії, а потім переходить на творчу роботу.

Номер слайду 8

Потяг до творчості в Малишка прокинувся дуже рано і мав своєрідний характер. Мати поетова, Ївга Базилиха, як її звали «по-вулишному», чудово співала. Андрій Самійлович в «Автобіографії”» згадував, що її пісні врізалися в пам’ять на все життя.  Перші друковані вірші студента Малишка побачили світ на сторінках журналу «Молодий більшовик» (тепер — “Дніпро”). А потім з’являється колективна збірка трьох авторів — «Дружба» (1935), і вже наступного року виходить книжка віршів «Батьківщина», що засвідчила неабиякий талант молодого поета.

Номер слайду 9

У період Другої світової війни Андрій Малишко – на фронті: головним чином працює кореспондентом військових газет. Одна за другою виходять збірки його віршів: «До бою вставайте!» (1941), «Понад пожари» (1942), «Україно моя»(1942), «Слово о полку» (1943), «Битва» (1943), «Полонянка» (1944). Багато віршів, статей, нарисів поет друкує в газетах і журналах.

Номер слайду 10

Новий і чи не найбільш продуктивний етап у творчості поета починається із середини 50-х pp. У збірці «Що записано мною» (1956) містяться тексти відомих пісень: «Знову цвітуть каштани», «Пісня про Київ»; у збірці  «Серце моєї матері» (1959) — «Пісня про рушник». У їх озвученні поету допомагали такі музичні корифеї, як брати Майбороди, Лев Ревуцький, мелодії до деяких творів Андрій Малишко створював сам. А. Малишко з П. Майбородою

Номер слайду 11

17 лютого 1970 року  Андрій Малишко помер. За своє життя поет видав близько сорока збірок. Не всі вони мають однакову художню вартість. Але найголовніше те, що в українську літературу він увійшов як поет-пісняр, бо пісні на його вірші вже давно сприймаються як народні.

Номер слайду 12

“ Пісня про рушник ”Рідна мати моя, ти ночей не доспала,Ти водила мене у поля край села,І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,І рушник вишиваний на щастя дала. І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, І рушник вишиваний на щастя, на долю дала. Хай на ньому цвіте росяниста доріжка,І зелені луги, й солов'їні гаї,І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка,І засмучені очі хороші твої. І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, І засмучені очі хороші, блакитні твої. Я візьму той рушник, простелю, наче долю,В тихім шелесті трав, в щебетанні дібров.І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю:І дитинство, й розлука, і вірна любов. І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю: І дитинство, й розлука, й твоя материнська любов.

Номер слайду 13

Робота з текстом вірша Вірш Андрія Малишка присвячено матері- А як ви вважаєте, чи можна назвати цей твір автобіографічним? Якщо так, то які слова на це вказують? - Чи можна рушник вважати символом? Доведіть свою думку.- Що символізує рушник? - Пояснити слова «рушник» за тлумачним словником.

Номер слайду 14

Складаємо паспорт твору. Темою твору є …, тому що…Основною ідеєю твору є …., тому що …Основна думка поезії полягає в …За жанром - це …Композиція. Твір складається з …

Номер слайду 15

Вивчити напам’ять вірш «Пісня про рушник»

Номер слайду 16

Дякую за роботу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дубинська Тетяна Анатоліївна,
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 травня 2020
Переглядів
13462
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку