Презентація "Аномальні властивості води"

Про матеріал

Учнівська презентація з фізики на тему "Аномальні властивості води", 10 клас.

В матеріалі описано 10 аномальних властивостей води.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Аномальні властивості води»Презентація. Підготувала. Потьомкіна Дар’я Володимирівна,учениця 10- Г класу гімназії №46, м. Запоріжжя

Номер слайду 2

« ... Вода, в тебе немає ні кольору, ні смаку, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке. Неправильно сказа­ти, що ти необхідна для життя: ти — саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку неможливо пояснити нашими почуттями. З тобою починають зростати в нас сили, з якими ми вже попрощалися. З твоєї милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця» Антуан де Сент - Екзюпері

Номер слайду 3

Фізичні властивості води: Стан (ст. ум.): рідина. Щільність: 0,9982 г/куб. см. Динамічна в'язкість (ст. ум.): 0,00101 Па•с (при 20°C)Кінематична в'язкість (ст. ум.): 0,01012 кв. см/с (при 20°C)Термічні властивості води: Температура плавлення: 0°CТемпература кипіння: 99,974°CПотрійна точка: 0,01 °C, 611,73 Па. Критична точка: 374°C, 22,064 МПа. Молярна теплоємність(ст. ум.): 75,37 Дж/(моль•К)Теплопровідність(ст. ум.): 0,56 Вт/(м•K)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вода має високу температуру кипіння і низьку температуру замерзання, що означає, що вона не закипає і не замерзає швидко. Точки кипіння та замерзання. Аномальна властивість води: Джерело інформації: https://youtu.be/uf. GUe0 Hi3o. I?si=sb1 EKy. ZF0 WI4 WDQ5

Номер слайду 6

Густина. Аномальна властивість води: Густина рідкої води максимальна при 4 °С і дорівнює 1 г/см³ (1000 г/дм³). На відміну від інших речовин тверда вода (лід) легше рідкої. Густина льоду при 0 °С становить 0,92 г/см³. При нагріванні від 0°C до 4°C (точніше 3,98°C), вода стискається. Коли температура падає нижче 4°C, холодна вода, як менш щільна залишається на поверхні, замерзає, а під льодом зберігається позитивна температура. Саме тому айсберги плавають по поверхні океанів. Саме тому прісноводні водойми взимку не промерзають до дна, і організми, які живуть в них, виживають під час сильних морозів

Номер слайду 7

Аномальна властивість води:у воді найвища в світі мінералів питома теплота випаровування і плавлення, тобто та кількість теплоти, яка необхідна для перетворення рідини на пару та льоду на рідину. Температура льоду, що тане, незмінно  однакова: 0°С. В той же час вода з навколишнього середовища повинна поглинати теплоту. Питома теплота випаровування і плавлення Саме тому процеси танення льоду і снігу, випаровування води відбуваються поступово і призводять до повільної зміни сезонів року: зима — весна — літо — осінь.

Номер слайду 8

Найвища теплоємність. Аномальна властивість води: Висока теплоємність води - це властивість, спричинена зв'язком водню між молекулами води. Коли тепло поглинається, водневі зв'язки порушуються і молекули води можуть вільно рухатися. При зниженні температури води утворюються водневі зв'язки і виділяють значну кількість енергії. Вода має найвищу питому теплоємність будь-якої рідини. Питома теплота визначається як кількість тепла, який один грам речовини повинен поглинати або втратити, щоб змінити свою температуру на один градус Цельсія. Для води ця кількість становить одну калорію, або 4,184 Джоуля. В результаті вода довго нагрівається і довго охолоджується. Завдяки такій властивості вода впливає на клімат Землі, згладжуючи коливання температури. Моря і океани накопичують тепло в теплу пору, а в холодну — його звільняють.

Номер слайду 9

Теплопровідність води знижується при температурі від 0 до 37 градусів і знову зростає при подальшому нагріванні. з цією властивістю пов'язаний і інший парадокс – гаряча вода гасить вогонь швидше, ніж холодна, оскільки відсікає надходження кисню, необхідного для горіння. Аномальна властивість води: теплопровідність. Відносна теплопровідність води прийнята за 1. Ценайбільше значення серед рідин. Земна вода і поглинає, і повертає тепло, вирівнюючи таким чином клімат. За одну хвилину Сонце випаровує з Землі міліарди тон води. Водяна пара створює потужний парниковий ефект, який затримує теплове випромінювання Землі і не дає їй охолоджуватися.

Номер слайду 10

Звукопровідність. Аномальна властивість води: Звук розповсюджується у воді в 4,5 рази швидше ніж у повітряному середовищі, а  поглинається в 1000 разів повільніше, тобто чути на десятки кілометрів. Тому у воді його відчути легше ніж у повітрі.

Номер слайду 11

Вода має найбільший поверхневий натяг. У середині рідини притягання молекул одна до одної зрівноважується, а на поверхні — ні. Молекули води, які розміщені глибше, тягнуть донизу верхні молекули. Тому крапля води начебто намагається затягти себе у вузлик. Поверхневий натяг обумовлює капілярні явища, збирає воду в краплі, створює поверхневу плівку і дозволяє деяким комахам переміщатися по ній. Аномальна властивість води: Високий поверхневий натяг

Номер слайду 12

Аномальна властивість води: Вода - "універсальний розчинник "вода — найкращий розчинник. Вона розчиняє дуже багато речовин, проте сама залишається інертною і не змінюється від багатьох речовин, які розчинює. Завдяки цьому вода змогла стати носієм життя.

Номер слайду 13

Аномальна властивість води: Електропровідність Води. Вода є хорошим діелектриком, оскільки має сильний електричний момент, що становить її дипольну структуру, і залежить від змін тиску, температури, домішок, гравітації, випромінювання.

Номер слайду 14

Тіло дорослої людини приблизно на третину складається з води. Людина може прожити без їжі близько місяця, проте достатньо лише на 5 днів відмовитися від води, і в її організмі починаються незворотні процеси, що ведуть до смерті. Зневоднення організму всього на 10% знижує активність головного мозку і робить людину знесиленою. Дефіцит води в організмі – найшвидший шлях до старіння та розвитку багатьох хвороб. Джерело інформації:  https://akvo.com.ua/ua/articles/udivitelnye-svojstva-vody. Аномальна властивість води: Вплив на організм людини Щоб якнайдовше підтримувати здоров'я, необхідно щодня випивати приблизно 8-10 склянок чистої води. Важливо, щоб це була чиста вода – без мікрочастинок бруду, хлору та інших домішок.

Номер слайду 15

ВИСНОВОКАномальні властивості води – це властивості води, які випадають із загальних правил таких наук як фізика та хімія. Ці властивості не відповідають законам «періодичної системи», розробленої геніальним ученим-хіміком Дмитром Івановичем Менделєєвим. Вода не підкоряється фізико-хімічним закономірностям, які справедливі для інших сполук. Аномальні властивості води підтверджують вислів - дивовижне завжди поруч з нами!

Номер слайду 16

Використані джерела інформації:1. Вікіпедія. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8 C%D0%BD%D1%96_%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D1%96_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8 (Дата звернення: 21.04.2024)2. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://lenta.ua/nazvano-desyat-unikalnih-vlastivostey-vodi-u-vsesviti-114488/ (Дата звернення: 22.04.2024)3. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://akvo.com.ua/ua/articles/udivitelnye-svojstva-vody (Дата звернення: 22.04.2024)4. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://youtu.be/uf. GUe0 Hi3o. I?si=sb1 EKy. ZF0 WI4 WDQ5 (Дата звернення: 19.04.2024)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку