Презентація "Вплив звуку та інфразвуку на організми, шумове забруднення".

Про матеріал
Учнівська презентація на тему: "Вплив звуку та інфразвуку на організми, шумове забруднення", 10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив звуку та інфразвуку на організми, шумове забруднення. Підготувала. Потьомкіна Дар'я ,учениця 10-Г класу гімназії №46, м. Запоріжжя

Номер слайду 2

Де б ми не перебували, хочемо цього чи ні, нас усе життя супроводжують звуки. Проте ми не замислюємося над їхнім величезним впливом на наші внутрішній світ, самопочуття і поведінку. А тим часом вони можуть бути заспокійливими, тонізуючими або ж, навпаки, дратівливими, руйнівними. 

Номер слайду 3

Звук – це коливання фізичних тіл (наприклад, повітря, води, металу), що поширюються від джерела коливань та сприймаються вухом людини та тварин. Людина чує лише звуки, які створюють тіла, що здійснюють від 16 до 20 000 коливань за секунду (16 Гц – 20 000 Гц). Такі коливання називають акустичними (з грецької akustikos – слуховий). Акустика – розділ фізики, що вивчає звуки.

Номер слайду 4

Інфразвук. Властивість: розповсюджується на великі відстані, бо мало поглинається перешкодами. Джерела: вихрові переміщення повітря, зсуви тектанічних плит перед землетрусом, грім, слони, кити, жирафи, коливання будівель, станки, підводні вибухи, басовий барабан, орган. Приймачі: медузи, слони, кити.

Номер слайду 5

Вибух. Обвал. Шторм. Землетрус

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Фіксується зміна ритму серцевих скорочень і дихання, ослаблення функцій зору та слуху, підвищується стомлюваність;найменший опір чинять стінки легенів, найнебезпечніший проміж інфразвукової хвилі – 7-8 Гц, а частота – 7 Гц – є смертельною;негативно впливає на фізіологічний стан мозку;інтенсивність звуку має значення:а) ІЗ малої інтенсивності визиває нудоту, погіршення зору, несвідомий страх;б) ІЗ середньої інтенсивності – розлад роботи органів: травлення, мозку; параліч; загальна слабкість; сліпота;в) потужний ІЗ пошкоджує, або навіть повністю зупиняє серце. Вплив інфразвуку на людину призводить до різних відхилень від його нормального стану. Найбільш вираженими негативними ефектами є: збільшення часу зорової реакції; просторова дезорієнтація; апатія і млявість, порушення і дратівливість (в залежності від фізіологічних особливостей організму); порушення роботи органів дихання і серцево-судинної діяльності.

Номер слайду 9

Шум може пригнічувати настрій, дратувати, знижувати працездатність, а надто гучні звуки можуть спричиняти захворювання органів слуху, нервової та серцево-судинної систем. До шуму майже неможливо звикнути. Аби пристосуватися до сильного шуму, організм людини витрачає велику кількість енергії. У результаті перенапружується нервова система, виникає втома, можливі нервовий і психічний розлади. Найгірше на людину діють раптові різкі дзвінкі звуки. Шум виникає, коли тіла, що коливаються, створюють випадкові та нестійкі звукові коливання, гучність та інші характеристики яких безладно змінюються.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Захист від шуму. Намагаючись вирішити проблему шумового забруднення, люди здебільшого використовують навушники – створюють собі індивідуальне звукове середовище. Але у людини є власні механізми самозахисту, які включаються і самі: чим більше людина піддається шумовому впливу, тим менш чутливою вона до нього стає. Коли людина переходить в менш сприятливе середовище, вона звикає до нього з часом..

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку