Презентація "Античний стиль"

Про матеріал
Дана презентація допоможе краще засвоїти навчальний матеріал. Візуально сприймати твори мистецтва до даної теми, а також візуалізувати основні терміни та поняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2: Античний стиль. За підручником Кондратова Л. Г.«мистецтво» 8 клас

Номер слайду 2

Антична культура- культура Стародавньої Греції та Стародавнього Риму

Номер слайду 3

Періоди розвитку античної кукьтури

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Архітектура, або зодчество — мистецтво проектування, зведення та художнього оздоблення споруд, що формують просторо-ве середо вище для життя й діяльності людини. Архітектурою на зивають також окремі будівлі та їх ансамблі, площі й проспекти, парки і стадіони, селища й цілі міста.

Номер слайду 6

Засобами художньої виразності архітектури є

Номер слайду 7

Види архітектуриархітектураоб’ємних спорудвключаєжитлові будинки,громадські будівлі,промисловіспоруди. Ландшафтнаархітектурапов’язаназ організацієюсадово-парковогопростору(парки, альтанки,містки тощо)містобудуванняохоплює створеннянових міст і селищта реконструкціюстарих міськихрайонів

Номер слайду 8

Майстри Стародавньої Греції використовували три ордери (від лат. ordo —лад, порядок)— доричний, іонічний і коринфський.

Номер слайду 9

Шедеври давньо Грецької архітектури. Класичний храм найчастіше мав вигляд прямокутника, оточеного з усіх боків колонадою. Архітектура ранніх грецьких храмів, до яких належать два храми богині Гери (серед. VІ ст. до н. е. і серед. V ст. до н. е.) в Пестумі, вирізнялася масивністю, величною суворістю. Біломармуровий Парфенон — храм Афіни Парфенос (Діви). Секрет цієї будівлі, у якій вдало поєднані доричний та іонічний ордери, криється у винятковій ритмічності та пропорційності частин. Храм, споруджений давньогрецькими зодчими Іктином і Каллікратом у V ст. до н. е., вражає донині.

Номер слайду 10

Храм Ерехтейон (кін. V ст. до н. е.) — унікальна пам’ятка античної архітектури завдяки асиметричності планування та знаменитим каріатидам — мармуровим статуям дівчат, що виконують роль колон. Храм ніки аптерос (безкрилої), збудований зодчим Каллікратом наприкінці V ст. до н. е., належить до іонічного ордера. Це найменша за розмірами споруда Афінського Акрополя

Номер слайду 11

Особливості давньогрецької архітектури:традиції декору колон доричного, іонічного та коринфського ордерів;побудова храмів увигляді прямокутника, зусібіч оточеного колонадою; витонченістьліній, легкість пропорційність форм;використання скульптурних зображень.

Номер слайду 12

Архітектура стародавнього Риму. Важливими елементоми в архітектурі міст та були меморіальні споруди, які прославляли перемоги римської зброї, видатних полководців та імператорів — тріумфальні арки й колони. Серед них — знамениті на весь світ колона Траяна і тріумфальна арка Тита в Римі. Найвизначнішою пам’яткою давньоримської архітектури, що збереглася до наших днів, є Колізей, або амфітеатр Флавіїв (I ст. н. е.).

Номер слайду 13

Найвищим утіленням архітектурної та інженерної думки в Римській імперії став Пантеон — храм усіх богів, побудований в II ст.н. е., ймовірно, Аполлодором Дамаським.

Номер слайду 14

У Римській імперії існуваламережа чудових камінням доріг, що з’єднували всічастини величезної держави. Найдавніша з них — аппієвадорога, яка вела в Рим, — служить і зараз. Аппієва дорог. Міста імперії обов’язково оснащувалися складною системою водопостачання. Водогони споруджували як підземні, так і надземні. У надземних водо-проводах — акведуках

Номер слайду 15

Особливості давньоримської архітектури: Грандіозність,монументальність, багатство оздоблення; спорудження храмів у вигляді з колонадою біля входу; перевага базиліки серед громадських будівель; зведення меморіальних споруд.

Номер слайду 16

Розгляньте ілюстрацію. Охарактеризуйте зображену архітектурнуспоруду за питаннями Пропілеї. Афінський Акрополь1. До якого виду архітектури належить ця будівля?2. Визначте, який архітектурний ордер використали стародавні майстри. Обґрунтуйте свою думку.3. Які характерні риси античного стилю притаманні цій споруді?4. Порівняйте споруду з архітектурою сьогодення. Що сучасні архі-тектори запозичили від давньогрецьких майстрів?

Номер слайду 17

Особливості античної архітектуристворення ордерної системи, заснованої на доцільності, гармонійності, рівновазі окремих частин споруди; застосування системи регулярного планування міст, озробленої Гіпподамом; створення архітектурних ансамблів, у яких будівлі гармонійно поєднувались між собою та з природним ландшафтом; поява нових типів споруд: бібліотеки, мусейони тощо; винайдення бетону; будівництво багатоповер хових житлових будинків; зведення складних інженерних конструкцій: маяків, арок, куполів, мостів, акведуків.

Номер слайду 18

Мистецтво — саме життя, і воно безсмертне. Оскар Уайльд. До зустрічі на наступному уроці і памятайте:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Верезуб Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шашлюк Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
31 січня 2022
Переглядів
11547
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку