Презентація "Антропогенний вплив на природу Криворіжжя"

Про матеріал

ВСТУП

Територія Криворіжжя дуже багата на корисні копалини, на сам перед – це один з найбільших залізорудних басейнів світу; поклади бурого вугілля, що входять до складу Дніпровського буровугільного басейну; родовище мармуру і велике родовище доломітів (рудник Фрунзе), та ін. Таке багатство в надрах призвело до діяльності людини на території, а в результаті зміни природного ландшафту на антропогенний.

Через зростання міста, розвиток його промисловості, загострюється проблема щодо охорони його природи. В останні часи посилився негативний вплив людини на навколишнє середовище: ґрунти, природні води, флору, фауну та ін.. Проблема зникнення деяких видів рослин - одна з найважливіших екологічних проблем у місті. Рослини мають величезний вплив на навколишнє середови­ще. Вони очищають повітря, поглинаючи вуглекислий газ і виді­ляючи кисень, зволожують його, випаровуючи вологу. Коріння рослин зберігає структуру ґрунту і оберігає його від руйнування. Рослини також змінюють склад ґрунту, поглинаючи з нього одні речовини й виділяючи в нього інші. Знищуючи рослини змінюється і видовий склад тварин на території. Тому антропогенний вплив є одним із головних питань, що потребує вивчення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Антропогенний вплив на природу Криворіжжя»

Номер слайду 2

ВСТУП Територія Криворіжжя дуже багата на корисні копалини, на сам перед – це один з найбільших залізорудних басейнів світу; поклади бурого вугілля, що входять до складу Дніпровського буровугільного басейну; родовище мармуру і велике родовище доломітів (рудник Фрунзе), та ін. Таке багатство в надрах призвело до діяльності людини на території, а в результаті зміни природного ландшафту на антропогенний.

Номер слайду 3

Актуальність. З огляду на важливість збагачення якісними ґрунтами, флорою та фауною на сам перед у промисловому центрі Дніпропетровщини. Перед нами постає завдання як за останні десятиліття людина вплинула на природу Криворіжжя.

Номер слайду 4

Мета: вивчення та моніторинг зміни природи за останні десятиліття на території Криворіжжя. Об’єкт дослідження: природа Криворіжжя. Предмет дослідження: кліматичні показники, забруднення ґрунтів, різноманіття флори та фауни Криворіжжя. Гіпотеза: якщо буде правильно проведений моніторинг природи території Криворіжжя, то це дасть змогу розглянути питання причин зміни в природі на території промислового району.

Номер слайду 5

Організація дослідження. Матеріал для роботи збирався протягом вересня-листопада 2017 року. Спостереження за природою проводились у три етапи (порівняння кліматичних показників, збирання інформації з «Червоної книги Дніпропетровської області») з метою отримання більш досконалої інформації про особливості змін у природі на території Криворіжжя. Під час спостережень до уваги бралися такі показники: - рельєф Криворіжжя;- середньорічна температура повітря у ХХІ ст.;- зміни у рослинному світі;- зміни у тваринному світі.

Номер слайду 6

Зміни в природі, що відбулися на Криворіжжі Моніторинг спостережень показав, що на території Криворіжжя до природних форм рельєфу таких, як річкові долини Інгульця та Саксагані, балки (напр. балка «Червона» у с. Веселі Терни), геологічна пам’ятка природи – скелі МОДРу.

Номер слайду 7

“Першотравневий” кар’єр “Буршицький” відвал (Ін. ГЗК)Також з появою і діяльність людини почав формуватися антропогенний рельєф: кар’єри, шахти(а потім і провалля), відвали

Номер слайду 8

Спостерігаючи за температурою повітря (період 2000-2016 роки) можнa сказати, що річна температура кожного року різна - то підвищення, то зниження, але загальна картина вказує на підвищення показників. Липневі температури різко піднімаються та різко знижуються, а січневі поступово підвищуються.

Номер слайду 9

Для того, щоб побачити зміни у рослинному і тваринному світі мені довелося проаналізувати «Червону книгу Криворіжжя». На сьогодні на території Криворіжжя до «Червоної книги» занесено 66 видів рослин та 132 види тварин. Цибуля Регеля. Волошка Конки

Номер слайду 10

Горицвіт волзький. Зіновать гранітна. Ковила вузьколиста

Номер слайду 11

Видра річкова. Тваринний світ. Гадюка степова. Тхір степовий

Номер слайду 12

ВИСНОВКИПровівши дослідження можна зробити такі висновки:1. На досліджуваній території протягом років змінювались і змінюються кліматичні показники (перш за все температура повітря, спостерігається потепління за роками). Змінюється родючість ґрунтів (зменшується вміст гумусу). 2. Найголовнішою причиною змін в природі Криворіжжя є вплив людини. Антропогенна діяльність на території змінює все, від надр Землі до атмосфери. 3. Діяльність людини не тільки знищує, а і забруднює ґрунти, воду, атмосферу.

Номер слайду 13

Знищуючи природу ми знищуємо самих себе!

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
2610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку