Презентація "арабські народні казки"

Про матеріал
презентація арабчькі народні казки для п'чтого кламу алллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арабські народні казки

Номер слайду 2

“Тисяча і одна ніч” — Який зі скарбів Землі найкращий? — Здійснення благочинного. «Тисяча і одна ніч» Ми з вами, діти, побували в Індії, Японії, Китаї, а тепер вирушаємо до арабського Сходу, де на нас чекає багато цікавого. Мандрівка у Давню Аравію допоможе нам зануритись у чарівний казковий світ збірки «Тисяча і одна ніч», познайомитись з культурою та досягненнями арабів. В арабських казках гостро відчувається їхній національний колорит. Відбивається він й у казках про Синдбада-мореплавця. Сподіваюся, що наша мандрівка допоможе вам на уроках історії, географії й навіть математики, отже – вперед, за новими знаннями, бо, як кажуть араби, “хто подорожує, той пізнає”.

Номер слайду 3

Аравійський півострів У V столітті нашої ери на Аравійському півострові, що омивається Середземним, Червоним та Аравійськими морями, жили хлібороби й кочові арабські племена – бедуїни. Їхні племена об'єдналися на основі релігії іслам.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Засновник арабської держави – Мухаммед (570-632) – пророк, заступник Аллаха на землі. Священне місто арабів – Мекка. Релігія – іслам, мусульманство. Священна книга – Коран. Молитовний будинок – мечеть (будинок Аллаха). Настоятель мечеті – мулла. Мінарет – вежа, з якої муедзін (служитель при мечеті) скликає мусульман на щоденну п'ятиразову молитву.

Номер слайду 6

Арабський халіфат Араби завоювали великі простори – від Піренеїв до кордонів Індії. Протягом 200 років вони підкорили Середню Азію, Африку, Іспанію, Португалію. Підкорені землі стали належати великій країні – Арабському Халіфату, а столицею стало місто Багдад.

Номер слайду 7

Багдад столиця Арабського Халіфату місто арабських казок столиця Ірану

Номер слайду 8

Досягнення арабів. Освіта Об'єднанню мусульман та поширенню писемності сприяла арабська мова. Багато книг перекладено арабською мовою. Арабською мовою написаний Коран. Вона і зараз є однією з найпоширеніших у світі. Початкові школи при мечетях існували з VІІІ ст. Вищі школи-медресе були в Басрі, Куфі та Багдаді. В 830 у Багдаді було створено академію “Дар аль-люм” (“Дім наук”) У 972 році в Каїрі засновано університет. Медресе аль Мустансірія (Багдад)

Номер слайду 9

Досягнення арабів. Наука Запозичивши індійську цифрову систему, арабські вчені почали оперувати великими числами Від арабів пішло поняття “алгебра”, вжите вперше узбецьким математиком аль-Хорезмі (780 – 847) В галузі математики аль-Батані (858 – 929) опрацював тригонометричні функції (синус, тангенс, котангенс) Абу-ль-Вефа (940-947) зробив ряд визначних відкриттів у галузі геометрії та астрономії

Номер слайду 10

Досягнення арабів. Медицина Використавши праці Галена і Гіппократа, арабські вчені розвинули медицину, вивчили лікувальні властивості ряду мінералів і рослин. Ібн-аль-Байтар дав опис понад 2600 ліків і лікарських та ін. рослин у алфавітному порядку, в тому числі бл. 300 нових. Медичні знання арабів були зведені в одне ціле хірургом шпиталю у Багдаді Абу Алі Ібн Сіною (Авіценною) (980 – 2037). У “Каноні медицини” він описав ознаки багатьох хвороб, які до нього не вміли розрізняти. Ряд відкриттів з фармакологічної хімії зробив алхімік Джабір Ібн-Хайян (8 ст.) Ібн-аль-Байтар Авіценна Джабір Ібн-Хайян

Номер слайду 11

Історія, географія Значних успіхів було досягнено у розвитку історичної та географічної наук. Вакіді (747 – 823), Белазурі (ІХ ст.) написали історію перших завойовницьких походів арабів. Ат-Табарі (838 – 923), аль Масуді (? – 956), Ібн-Кутейба (ІХ ст.) та інші зібрали відомості з загальної історії та інші дані про життя різних народів. Арабські вчені, мандрівники та купці залишили цікаві описи подорожей до Єгипту, Ірану, Індії, Цейлону, Індонезії, Китаю і країн Західної та Східної Європи.

Номер слайду 12

Досягнення арабів. Астрономія Маючи уявлення про кулястість Землі, араби 827 р. у Сирійський пустелі виміряли дугу меридіана для визначення розмірів земної кулі, виправили і доповнили астрологічні таблиці, дали назви багатьом зіркам (Вега, Альдебаран, Альтаїр). У Багдаді, Самарканді і Дамаску існували обсерваторії. Арабський астроном

Номер слайду 13

Досягнення арабів У ХІІ ст. почався розквіт склоробства. Його центрами були Алеппо і Дамаск. Тут виготовлялися скляні кубки, чашки, пляшки, що розписувалися фантастичними і побутовими сценами, орнаментами, декоративними написами. Далеко за межами Єгипту славилися його лляні і шовкові тканини. Користувалися великим успіхом і середньовічні іранські килими, парчеві і шовкові тканини.

Номер слайду 14

Досягнення арабів Араби ознайомили народи різних країн, зокрема й Західної Європи, з досконалими виробами з заліза, сталі, шкіри, вовни і т. д. Запозичили у китайців порох, компас, папір. Завезли до Західної Європи рис, тутовий шовкопряд, фарбу індиго. Запозичили в Китаї і просунули далеко на Захід культуру бавовника. Вперше почали виробляти тростинний цукор, акліматизували велику кількість садових та сільськогосподарських культур.

Номер слайду 15

Досягнення арабів. Архітектура Мавзолей Саманідів (Самарканд) Велика мечеть у Дамаску Мечеть у Ієрусалімі Замок Альгамбра в Гранаді

Номер слайду 16

Досягнення арабів. Література В арабській літературі виділяють доісламський період (джагілія), коли на базарах поети влаштовували літературні конкурси, де декламували свої вірші, які відомі як касіди. Серед касид виділяють сім найзнаменитіших творінь, які отримали назву муалляки. Це твори таких поетів як Антара ібн Шаддад, Тарафа, Імру аль-Кайс, та інших. Вони вивчаються в шкільній програмі всіх арабських країн. Антара ібн Шаддад Абу Амр Та́рафа Імру аль-Кайс

Номер слайду 17

Досягнення арабів. Література Серед усіх поетів того часу виділявся Абу Нувас. Він жив при дворі халіфа Гаруна ар-Рашида, який, до речі згадується в "Тисячі і одній ночі".  Абу Нувас дозволяв собі у віршах критику та насмішки з халіфа, високопоставлених чиновників, але через його винятковий талант та легку вдачу усі ці витівки пробачалися.

Номер слайду 18

Збірка арабських казок «Тисяча і одна ніч» Достеменно не відомо, коли саме виникла збірка, яким був її первинний склад, адже тривалий час казки Тисяча й однієї ночі існували на Сході в усній формі як і належить фольклору. Таємниця формування, розвитку збірки не розгадана вченими й дотепер і викликає багато суперечок. Однак абсолютно зрозуміло, що збірка створювалася впродовж декількох століть. її творцями були люди не досить письменні, але обдаровані від природи. Для європейців відкриття збірки арабських казок, легенд, оповідок та повчальних історій відбулося у XVIII столітті.

Номер слайду 19

Збірка арабських казок «Тисяча і одна ніч» Великої популярності в багатьох країнах світу набули арабські казки, що ввійшли до збірки «Тисяча і одна ніч». Пригадаємо, які з казок збірки найвідоміші: «Алі-Баба і 40 розбійників»; «Аладін і чарівна лампа»; «Казка про рибака» «Казка про чарівного коня» «Синдбад-мореплавець» Відомо, що всіх казок близько 400.

ppt
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
2901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку