Презентація: "Археологічні пам'ятки волноваського району".

Про матеріал
У презентації розповідається про археологічні пам'ятки волноваського району та про Волноваський районний краєзнавчий музей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Археологічні пам’ятки Волноваського району

Номер слайду 2

Актуальність роботи проявляється в завданні зберегти і донести всім матеріальні надбання наших предків. Мета роботи дослідити історію проведення розкопок у Волноваському районі.

Номер слайду 3

Історію людства зазвичай починають вивчати від формування людини близько 2.5 млн років тому. Але писемність виникла лише десь 5 тис років тому. Тому тривалий період людської історії засвідчено тільки матеріальними залишками життєдіяльності людей.

Номер слайду 4

Початки археології сягають глибини віків, коли люди почали включати стародавні речі й об’єкти в систему своєї культури, наділяючи їх магічними властивостями. Однак то була далека передісторія археології як і проведення перших розкопок формування археології як науки пов’язано з двома основними моментами: по перше – усвідомлення того, що матеріальні старожитності є свідченнями історії, тобто історичними джерелами,схожими за своєю функцією на писемні, і, по друге – відчуттям протяжності історії, яка реалізується у певних послідовностях.

Номер слайду 5

Волноваха основана в початку 80-х років XIX ст. В зв'язку з будівництвом мариупольського ділянки (Єленовка-Мариуполь) Донецької кам'яновугільної залізної дороги від земель сільської громади селища Платонівки (нині входить у місто) було знищено 156,1 десятини. Весна 1880 року на цьому ділянці, в двох верстах від селища, у джерел річки Мокрая Волноваха (правої притоки Калміуса), почали прокладати залізничну лінію, побудували водопровід для забезпечення водою паровозів і декількох бараків для робітників. 16 березня 1881 року відбулася закладка будівлі станції, яка, як впоследствии і поселок, отримала назву від реки - Волноваха. 1 листопада 1882 року залізничний ділянку від Єленовки до Мариуполя було введено в дію. Через Волноваху пошли поїзди.

Номер слайду 6

Кургани займають важливе місце серед пам'яток археології Донецкого краю і вимагають досконалої охорони як важливих джерел вивчення далеких дописьменних періодів людської історії. Причини руйнування курганів різноманітні. Перш за все, грунт верхньої частини насипу зісковжувався під тяжестью своєї власної ваги. Велика роль у процесі руйнування насипей курганів грає вітряна ерозія. Не випадньо кургани з грунтовою насипом мають більш крутий західний склон і більш пологий восточний, які сформувалися під дією домінуючих в регіоні сильних вітрових вітрів. Особливо активно депресивна трансформація курганних насипів сучасної донецької області почалася наприкінці XVIII століття з початком розповсюдження врожаю. Процент освоєних земельних угідь зріс з 25-32 по 1860р. До 60 в 1887 р. В 1926 р. в південних районах області було роздано 90 відсотків земель.

Номер слайду 7

Сліди давніх цивілізацій у Донецькому степу

Номер слайду 8

Рукотворне намисто із важкого дикого каменю на березі Мокрої Волновахи

Номер слайду 9

Можливо, в Волновахском районі удалося знайти сліди міфічної країни Гіпербореї, яка, за легендами, стала батьками всієї європейської цивілізації! Где конкретно опинилася гіперборея і існувала вона взагалі - до сих пор ломають голову істориків. Відповідно до останньої щодо доказаної версії, гіперборейці жили на території нинішніх Карелії та Кольського полуострова.

Номер слайду 10

Під Волновагой, були проведені самі справжні археологічні розкопки: під час будівництва фортифікаційних споруд були виявлені древні залишки. Можливо, це була частина древнього скифського кургану.

Номер слайду 11

Кам'яні половецькі та скифські скульптури більш відомі як «кам'яні баби». Заповедник в Донецкой области.

Номер слайду 12

В Волновахском районі було виявлено захоронення знатного військового полку Ігорева.

Номер слайду 13

Волноваський районний краєзнавчий музей заснований як музей на громадських засадах. Розташовано його в колишньому приміщенні районної ради, збудований в 1935 році. Офіційне відкриття музею відбулося 29 жовтня 1977 року. У 1992 році відділ перетворений в самостійний державний краєзнавчий музей.

Номер слайду 14

Значне місце в експозиції музею займають предмети різних епох:кам'яна сокира епохи бронзи,наконечники стріли скіфської епохи,ніж і наконечник стріл половецької епохи 11 — 13 ст.,намисто катакомбної культури 20 — 16 ст. до н. е.,астрагал і лощило зрубної культури 15 — 9 ст. до н. е.,рубало кам'яної доби,кам'яний курант бронзової доби,амулет-платівка ямної культури 3 тисячоліття до н. е.,обладнання для виготовлення дерев'яних предметів побуту,самовари 1840 і 1870 років,Київська гривна.

Номер слайду 15

Великоанадольський ліс був заснований в 1843-1845 роках полковником Царського корпусу лісників Віктором фон Граффом. Графф перетворив засушливу степу в великолепний ліс. Він був першим, хто підтвердив можливість створення штучних лісів у голою безводної степи.

Номер слайду 16

Дякую за увагу

pptx
Додано
24 жовтня 2020
Переглядів
651
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку