Презентація "Архітектура та мистецтво Середньовіччя"

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати для візуалізації розповіді вчителя під час пояснення теми, виділяючи особливості архітектури та мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель історії Демченко Л.А

Номер слайду 2

Романський стиль У X ст. в середньовічній архітектурі поширюється єдиний загальноєвропейський стиль — романський. Назва стилю походить від слова «Roma» — Рим, і пояснюється тим, що в середньовічному будівництві використовували архітектурні традиції давніх римлян. Романський стиль — перший загальноєвропейський стиль в архітектурі (Х-ХІІ (XIII) ст.), для якого характерні масивні споруди-фортеці. Монастир в Ла-Сеу-д'Уржель, Іспанія

Номер слайду 3

Особливості Романський стиль вирізнявся масивністю і зовнішньою суворістю споруд, які зберігають оборонні, захисні функції. Найбільша увага приділялася спорудженню храмів-фортець, монастирів-фортець, замків-фортець. Згодом почали прикрашати  фасади таких споруд за допомогою перспективних порталів, різьблених капітелей, рельєфів і, скульптур, якими Абатство Св. Віктора, Італія

Номер слайду 4

Церква св. Пантелеймона у Галичі Християни почали засвідчувати свою любов до Господа в будівництві розкішних храмів. Матеріалом для них був витесаний білий і рожевий камінь. Храми були такі великі й міцні, що при необхідності могли витримати ворожі набіги й дати прихисток парафіянам і прочанам

Номер слайду 5

В оформленні церков були популярними сюжети Страшного суду, біблійні сцени, скульптури. Перевага духовного над тілесним виражалася в контрасті духовної експресії й зовнішньої потворності

Номер слайду 6

. Храми, збудовані в романському стилі, мали, як правило, такий вигляд: продовгуваті приміщення, поділені колонами опорних стовпів на три або п’ять частин

Номер слайду 7

Зверху колони прикрашали капітелі (різьблений скульптурний орнамент). У західній частині храму будували портал (головний вхід), а в східній — вівтар (місце богослужіння). Романські храми мали товсті стіни, масивні кутові вежі й невеликі вузькі вікна, тому вони нагадували фортецю. Усередині приміщення стіни прикрашали фресками — розписом фарбами по свіжій, ще вологій штукатурці

Номер слайду 8

Малі вікна, порівняно невисокі стіни робили романські храми похмурими, наче сповитими мороком.

Номер слайду 9

Готичний стиль Зодчі прагнули наповнити будівлі світлом, це стало можливим за законами нового стилю, який назвали готичним (від назви племені готів). Він розвинувся в XIII-XIV ст. і, на противагу романському стилю, вважався варварським. Церква Святої Анни у Вільнюсі

Номер слайду 10

Готичні собори це не культові споруди древніх готів, а храми, побудовані в готичному стилі архітектури. Цей архітектурний стиль з’явився у Франції в 12 столітті, він прийшов на зміну романському стилю.

Номер слайду 11

Особливості найвеличнішою будівлею готичної архітектури є собор — символ багатства й могутності міста. Готичні собори були величними, спрямованими до висоти небес. Якщо в романському храмі склепіння спиралося на товсті стіни, то в готичному соборі — на арки, які трималися на стовпах. Це робило споруду просторішою і світлішою. Будинок парламенту, Вестмінстерського палацу, Лондон

Номер слайду 12

Вітраж Для підсилення гри світла використовували кольорове скло. Із нього викладали розмаїті вітражі із зображенням людей і рослин.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Окрасою готичних соборів були портали, арки, статуї, кам’яне різьблення, орнаменти, химери (фантастичні фігури звірів), живописні полотна. отичний собор в Мілані

Номер слайду 15

Для готики характерні вузькі і високі башти, арки з загостреним верхом, колони, багатобарвні вітражні вікна і багато прикрашений фасад. Похмурі постаті горгулій та міфічних істот служили прикрасою на стінах. 

Номер слайду 16

Собор Святого Стефана. Відень, Австрія. Собор Святого Стефана (St Stephen’s Cathedral), розташований у самому серці Відня, пережив багато воєн і в даний час є символом свободи міста. Готичний собор стоїть на руїнах двох попередніх церков. Його будівництво було в значній мірі ініційовано в 14 столітті герцогом Австрії Рудольфом IV. А сама пізнавана характеристика собору – черепичний дах із зображенням національного герба та герба міста Відня, була додана тільки в 1952 році.

Номер слайду 17

СОБОР СВЯТОГО СТЕФАНА

Номер слайду 18

Бургоський собор. Бургос, Іспанія.  Кафедральний собор Бургоса (Burgos Cathedral) – середньовічний собор в однойменному місті, присвячений Діві Марії. Він славиться своїми величезними розмірами і унікальною готичною архітектурою.Будівництво собору розпочалося у 1221 році, і після тривалого майже двовікову перерви було завершено в 1567 році. У 1919 році собор став місцем поховання національного героя Іспанії Родріго Діас де віварію (Ель Сід Кампеадор) і його дружини Хімени Діас.

Номер слайду 19

Бургоський собор. Бургос, Іспанія. 

Номер слайду 20

Реймський собор. Реймс, Франція Реймський собор (Reims Cathedral) є місцем, в якому були офіційно короновані численні французькі монархи. Він побудований на місці базиліки, де колись (приблизно 496 рік) Святим Ремі був хрещений Хлодвіг I – один з найбільших політиків свого часу. Будівництво собору було завершено до кінця 13 століття.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Міланський собор. Мілан, Італія. Виключно великий і складний готичний собор на головній площі Мілана є одним з найвідоміших будівель в Європі. Це один з найбільших готичних соборів у світі. Будівництво почалося в 1386 році під заступництвом архієпископа Антоніо да Салуццо (Antonio da Saluzzo) в пізньоготичному стилі більш типовому для Франції , ніж Італії . Минуло п’ять століть, перш ніж будівництво було завершено.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Севільський кафедральний собор. Севілья, Іспанія. 

Номер слайду 25

Севільський кафедральний собор. Севілья, Іспанія. Розташований на місці величної мечеті Альмохади, середньовічний собор був побудований, щоб продемонструвати силу і багатство Севільї після тривалого процесу Реконкісти. На момент завершення будівництва в 16 столітті, він витіснив Собор Святої Софії, як найбільший у світі. Будівельники використовували деякі колони і елементи колишньої мечеті. 

Номер слайду 26

Йоркський собор. Йорк, Англія.  Один з двох найбільших готичних соборів у Північній Європі (поряд з Кельнським собором у Німеччині).Йоркський собор височіє над горизонтом в однойменному старовинному місті і включає в себе всі етапи готичного архітектурного розвитку в Англії . Будівництво існуючої будівлі було розпочато приблизно у 1230 і завершено в 1472 році. Собор славиться найбільшими середньовічними віконними вітражами.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Собор Паризької Богоматері. Париж, Франція.  Собор Паризької Богоматері (Notre Dame de Paris) – Будівництво, розпочате у 1163 році, було завершено тільки в 1345. Один з найвідоміших французьких готичних соборів, Нотр-Дам де Парі відмінний приклад французької готичної архітектури, скульптури та вітражів. Під час французької революції в 1790 роки більша частина скульптур та скарбів була зруйнована і розграбована. А ще, 2 грудня 1804 тут був коронований імператором Наполеон Бонапарт.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Кельнський собор. Кельн, Німеччина.  Кельнський собор (Cologne Cathedral) є самим відомими символом міста протягом багатьох століть. Його висота 157,4 метра. Знаменитий собор стоїть на місці, де ще в 4 столітті був розташований римський храм. Будівництво готичного собору почалося в 1248 році і велося з перервами понад 600 років. Собор присвячений святим Петру і Марії і є головним храмом Кельнської архієпископії.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Собор Санта-Марія-дель-Фьоре. Флоренція, Італія.  Започаткували в 1296 році будівництво в готичному стилі було завершено в 1436. Кафедральний собор Санта-Марія-дель-Фьоре є символом міста і одним з найкрасивіших будівель Флоренції. Примітні зовнішні стіни базиліки, облицьовані гарними мармуровими панелями різних відтінків: зелені, білі, рожеві. А так само вражає величезний цегляний купол.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Шартрський собор. Шартр, Франція.  Шартрський собор знаходиться в однойменному місті недалеко від Парижа . Його гідністю, крім того, що він являє собою один з кращих зразків французької високої готики, є те, що він практично ідеально зберігся. Більшість оригінальних вітражів собору залишилися недоторканими, в той час як архітектура бачила лише незначні зміни з початку 13 століття.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Бааджи Борис Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Губар Ольга Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дашко Марина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Рибалка Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Коляда Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Окулов Олексій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Сідак Ірина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
ppt
Додано
30 січня 2020
Переглядів
36685
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку