Презентація "Арттерапія. Використання паперопластики в корекційно-розвитковій роботі психолога. Вправа «Дерево»

Про матеріал

Арттерапевтична вправа, яку можна застосовувати як в індивідуальній корекційно-розвитковій роботі психолога з дітьми, так і в групових заняттях з дорослими.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арттерапія. Використання паперопластики в корекційно-розвитковій роботі психолога. Підготувалапрактичний психолог 1 категоріїЛіцею № 15 Павлоградської міської ради. Тетяна Краснещенкова

Номер слайду 2

Вправа «Дерево»Одне з найпопулярніших занять для дітей - конструювання з паперу, створення аплікацій та поробок. Паперопластика сприяє розвитку творчих здібностей та художнього смаку дітей, розвиває фантазію, покращує концентрацію уваги, навчає учнів акуратності та терпінню. Така творча діяльність не вимагає занадто складних дій. Послідовно, крок за кроком, діти з легкістю можуть моделювати та конструювати з паперу існуючі та уявні об'єкти. А завдяки доступності матеріалу паперопластику можна застосовувати як в індивідуальній корекційно-розвитковій роботі психолога з дітьми, так і в групових заняттях з дорослими. Пропоную до вашої уваги модифікацію арт-терапевтичної вправи «Дерево».Ідея виготовлення дерева з паперу отримана з вільного доступу з інтернету.

Номер слайду 3

Вправа «Дерево»Матеріали: кольоровий папір, ножиці, клей, скотч. Необхідний час для виконання: 40-45 хвилин. Спочатку пропонуємо дитині обрати колір дерева (весна, літо, осінь, зима).

Номер слайду 4

Вправа «Дерево» Залежно від її побажань та поставленої мети даємо назву дереву. Важливо спиратися на словниковий запас дитини, враховувати її можливості та інтелектуальний рівень. Згідно методу позитивної психології обов’язково формулюємо назву без частки не-. Дитина називає дерево самостійно, психолог може лише направляти хід її думок за допомогою ряду поставлених запитань. Залежно від поставленої мети заняття, назви дерева можуть різними. Якщо ми працюємо над зміцненням психологічної стійкості дитини, то варіанти можуть бути такими: «Дерево стійкості», «Дерево спокою», «Дерево радості», тощо;Якщо вирішуємо проблему низької мотивації до навчання – «Дерево досягнень», «Дерево знань», «Дерево успіху», «Дерево розвитку», тощо.

Номер слайду 5

Вправа «Дерево»Як виготовити потрібне дерево, застосувавши паперопластику? Спочатку психолог готує шаблон – стовбур дерева. Дитина вирізає смужки з паперу, так звані «гілочки». Завдання учня – сформулювати «складові» дерева і записати їх на кожній смужці. Якщо ми створюємо «Дерево стійкості», дитина формулює складові, відповідаючи на питання: «Що чи хто може допомогти тобі подолати життєві труднощі? Чи стаєш ти сильнішою, переборовши ці складнощі?» (Варіанти відповіді дитини: сім'я, друзі, улюблені заняття, книжки, фільми, страви, свята, довгоочікуваний день народження, тощо).

Номер слайду 6

Вправа «Дерево»Потім, удвох, учень і психолог «збирають» дерево як показано на прикладі (відео отримано з вільного доступу інтернету).

Номер слайду 7

Вправа «Дерево»Таким чином дитина отримує своє дерево як джерело потрібного ресурсу.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
19 лютого
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку