Профілактика емоційного вигорання педагога

Про матеріал
Презентація для заняття з елементами тренінгу для педагогів, яке містить вправи для зняття емоційної напруги педагогів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика емоційного вигорання педагога “ Вигорання – плата за співчуття” К.Оліях

Номер слайду 2

Що ж таке «синдром емоційного вигорання»? Це стан надмірного емоційного, фізичного та психічного виснаження людини, яке обумовлюється тривалим перебуванням у емоційно перевантаженій ситуації. Основним чинником виникнення даної «хвороби» є стрес

Номер слайду 3

Симптоми професійного вигорання Психофізичні симптоми: почуття постійної, неминаючої втоми не тільки по вечорах, але і зранку, відразу ж після сну (симптом хронічної втоми); відчуття емоційного і фізичного виснаження; зниження сприйнятливості на зміни зовнішнього середовища; загальна астенізація (слабість, зниження активності і енергії); часті безпричинні головні болі, постійні розлади шлунково-кишкового тракту; різка втрата чи різке збільшення ваги; повне чи часткове безсоння; постійний загальмований, сонливий стан і бажання спати протягом усього дня; помітне зниження зовнішньої і внутрішньої сенсорної чутливості: погіршення зору, слуху, нюху і дотику, втрата внутрішніх, тілесних відчуттів.

Номер слайду 4

Соціально-психологічні симптоми: байдужість, нудьга, пасивність і депресія (знижений емоційний тонус, почуття пригніченості); підвищена дратівливість на незначні, дрібні події — часті нервові «зриви» (вибухи невмотивованого гніву чи відмова від спілкування, «відхід у себе»); постійне переживання негативних емоцій, для яких у зовнішній ситуації причин немає (почуття провини, невпевненості, образи, підозри, сорому); почуття неусвідомленого занепокоєння і підвищеної тривожності почуття гіпервідповідальності і постійний страх, що щось «не вийде», чи з чимось не вдасться впоратися; загальна негативна установка на життєві і професійні перспективи (типу «Як не намагайся, все одно нічого не вийде»).

Номер слайду 5

Поведінкові симптоми: відчуття, що робота стає все важчою і важчою, а виконувати її — все складніше і складніше; співробітник помітно змінює свій робочий режим дня (рано приходить на роботу і пізно йде або, навпаки, пізно приходить на роботу і рано йде); відчуття, що все марно, зневіра, зниження ентузіазму стосовно роботи, байдужість до результатів; невиконання важливих, пріоритетних завдань і «застрягання» на дрібних деталях, витрата більшої частини робочого часу на погано усвідомлюване чи неусвідомлюване виконання автоматичних і елементарних дій;

Номер слайду 6

Тест «Перевірте свої нерви» 1. Чи грюкаєте Ви дверима, виходячи з помешкання? 2. Чи дратують Вас розставлені в кімнаті речі, чи зачіпаєте Ви їх, коли ходите по кімнаті? 3. Чи втрачаєте Ви самоконтроль у суперечці? 4. Чи перериваєте Ви співрозмовника? 5. Чи розмахуєте руками під час розмови? 6. Чи можете втримати кінчиками пальців аркуш паперу так, щоб він не тремтів? 7. Чи розмовляєте Ви іноді самі з собою? 8. Чи ображаєтесь через дрібниці? 9. Чи довго не можете заснути?

Номер слайду 7

Перевірте себе : 8-9 балів: ваше нервове напруження перейшло всі межі, й нам потрібно терміново звернути увагу на своє здоров»я; 4-7 балів: простежується тенденція до нервової поведінки; 1-3 бали: можете вважати, що ваші нерви в порядку.

Номер слайду 8

Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану:  достатньо тривалий і якісний сон ; збалансоване, насичене вітамінами; достатнє фізичне навантаження, заняття спортом, ранкова гімнастика; танці (танцювальні рухи під ритмічну музику сприяють звільненню від негативних емоцій, так само, як і будь-яка хатня робота); фітотерапія, (сприяє заспокоєнню чай з м'яти, настоянка з кореню валеріани; ; масаж; терапія кольором (зелений та синій колір допомагають заспокоїтись, червоний та жовтий надають енергію і бадьорість); ароматерапія; водні процедури ( вода чудово змиває будь-який негатив).

Номер слайду 9

Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану : гумор ; музика; спілкування з сім’єю, друзями; заняття улюбленою справою, хобі; спілкування з природою; спілкування з тваринами; медитації; аутотренінги (самонавіювання)

Номер слайду 10

Вправа «Кольоротерапія» якщо ви відчуваєте, що вам недостатньо життєвої енергії – сміливо використовуйте червоний колір; якщо вам не вистачає почуття психологічної свободи і вміння пристосовуватись до зовнішніх обставин – працюйте з оранжевим кольором; жовтий колір допоможе вам, якщо ви відчуваєте спад сил і хотіли б отримати заряд активності, якщо ви знаходитесь у конфлікті з самим собою; якщо вами опанувала байдужість і почуття апатії, за бажання бути більш відкритим і більш спокійним вам допоможе зелений колір; блакитний колір слід використовувати, якщо вас напружують ваші обов’язки, якщо ви дієте, не задумуючись про наслідки своїх вчинків; якщо ви проявляєте зайву емоційність і не контролюєте свої реакції, використовуйте синій колір; фіолетовий колір дуже впливає на область почуттів, саме його слід використовувати, якщо ви часто через невідомі причини відчуваєте себе обманутим, вас мучать сумніви, і ви впадаєте у стан депресії.

Номер слайду 11

Управляйте собою, своїми емоціями й своїм життям! Будьте здорові й щасливі!

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
19 лютого
Переглядів
85
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку