Тренінгова вправа "Лист собі"

Про матеріал
Вправа «Лист собі» допомагає спрямувати вектор внутрішнього зору на власне «Я», побачити себе цілком, визнати свої достоїнства та недосконалості, відчути свої справжні бажання, усвідомити те, що кожен має право бути для себе, знайти своє місце, спокійно проявляти себе у цьому світі, з повагою ставитися до себе та приймати себе.
Перегляд файлу

Однією з поширених проблем, з якою доводиться працювати психологу є низька самооцінка. Низька самооцінка пов’язана із вкоріненими дисфункційними глибинними переконаннями про себе, які можуть звучати як «я невартий любові, нецінний», «я невдаха» «я гірший за інших» і т. п. Ці глибинні переконання підсилюються та підтримуються через «внутрішнього критика», осудливий голос зсередини та оціночні судження з боку інших людей.

В процесі розвитку психології як науки було помічено, що досягнення стану щастя та задоволення від життя дуже залежить від того, як людина ставиться до себе, від її відчуття цінності себе, впевненості в собі та любові по відношенню до себе. Вміння приймати себе різним, зі слабостями та особистими досягненнями,  не критикуючи, а цінуючи досвід лежить в основі адекватної самооцінки, що передбачає співчутливе ставлення до себе.

На противагу самокритичному осудливому ставленню сучасна психологія пропонує розвивати безоціночне та доброзичливе ставлення до власної особистості.

Дослідження підтверджують, що прийняття себе сприяє зниженню рівня тривоги і підвищенню рівня стресостійкості, щастя та загального психологічного благополуччя.

Вправа «Лист собі» допомагає спрямувати вектор внутрішнього зору на власне «Я», побачити себе цілком, визнати свої достоїнства та недосконалості, відчути свої справжні бажання, усвідомити те, що кожен має право бути для себе, знайти своє місце, спокійно проявляти себе у цьому світі, з повагою ставитися до себе та приймати себе.

 

Вправа «Лист собі»

Мета: робота з внутрішнім «Я».

Вікова категорія: підлітки, дорослі.

Учасників налаштовуємо на внутрішній діалог з собою, знімаємо зайву тривожність, робимо акцент на тому, що немає чітко визначеної форми  листа, важливо опиратися на власні відчуття. Озвучуємо те, з яких частин складатиметься лист. При написанні учасниками кожної з частин пропонуємо варіанти фраз, зазначені нижче. Учасники відслідковують, що їм відгукується, трансформуючи це у внутрішній діалог з собою.

Орієнтовний текст листа

Привіт …..(моє сонечко, моя хороша дівчинко/хлопчику,… ім’я). Я горджусь тобою, я щаслива/вий від того, що ти є в цьому світі. Ти … (перераховуємо всі позитивні якості, вміння, риси зовнішності, які вам в собі подобаються). Ти індивідуальна/ий, неповторна/ий, одна/ин така/ий на цій землі.

(Признайтеся собі в любові). Ім’я, я люблю тебе. Просто за те, що ти є. Ти заслуговуєш на безмежну любов від мене! Ти заслуговуєш на те, щоб тебе любили і поважали інші, безкорисливо, просто так, тому що ти особистість. Я даю тобі право мати власну точку зору. Я дозволяю тобі бачити, сприймати цей світ і людей в ньому так, як ти це відчуваєш, а не керуючись думкою інших. Ти маєш право помилятися, і робити це стільки разів, скільки потрібно. Я дозволяю тобі бути неідеальною/им, недосконалою/им, і це не знецінює тебе як особистість, а підтверджує твою унікальність. Ти маєш право чогось не розуміти, чогось не знати, бути нелогічною/им у своїх діях, не відповідати чужим очікуванням, виглядати в очах інших недостойною/им, мати свої почуття та емоції та виражати їх. Ти можеш сама/сам оцінювати свою поведінку і брати відповідальність на себе. Я даю тобі право вибирати самій/ому, що робити і як і даю таке право іншим. Ти маєш право бути такою/им, якою/им ти є, собою. Ти маєш право жити, відчувати, кохати, працювати, мріяти, творити, опираючись на власні емоції, почуття, цінності. Насправді, лише в тебе є право дозволити собі бути щасливою/им. Думки про те, що твоє життя в руках інших – ілюзія.

(Прохання вибачення в самої/ого себе). Ім’я, пробач мене за нелюбов по відношенню до тебе, пробач за те, що часто забуваю про тебе, ігнорую, не прислухаюся до твоїх бажань, обмежую тебе в багатьох речах, які для тебе важливі, пробач, що небережно до тебе ставлюся, що вимотую тебе думками про тих людей і ті події, які не варті твоєї уваги, пробач за те, що більшість свого часу приділяю іншим, а не тобі, пробач, що не ціную тебе, часто не вірю в твої сили, не завжди прислухаюся до тебе, часто вважаю тебе менш цінною/им, менш достойною/им чогось, ніж інші, пробач, що порівнюю тебе з іншими, пробач, що іншим позволяю тебе принижувати, ображати, проявляти зневагу, неповагу, нав’язувати щось, пробач, що боюсь тебе відстоювати……..

(Обіцянки на майбутнє). Ім’я, я обіцяю тобі, що буду більше уваги приділяти тобі, більше любити, більше цінувати, прислухатися до тебе…. Я вірю в те, що ти зможеш відновити власну самоцінність, знайти себе.  Ти унікальна/ий, неповторна/ий. Пам’ятай, що ти знаходишся на цій планеті ради себе. Дякую тобі, ім’я, за те, що ти живеш на цьому світі, що одного дня твоя душа прийняла рішення прийти у цей світ і світ точно став кращий від того, що в ньому є ти.

 

docx
Додав(-ла)
Савчук Зоя
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
20 лютого
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку