Презентація Артур Конан Дойл «Пістрява стрічка»

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури у 7 класі: "Артур Конан Дойл «Пістрява стрічка»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Артур Конан Дойл «Пістрява стрічка» Шерлок Холмс як безпосередній учасник розв’язання сімейного конфлікту в оповіданні «Пістрява стрічка»

Номер слайду 2

Фронтальне опитування:- Кого вважають засновником детективного жанру в світовій літературі?- Схарактеризуйте внесок англійського письменника Артура Конан Дойля в розвиток класичного детективу.- Як ви думаєте, чому Шерлока Холмса і доктора Вотсона називають класичним детективним дуетом?- Чому, по-вашому, переважна кількість історій про Холмса створена від імені Вотсона?- Чим, на ваш погляд, є музей Шерлока Холмса в Лондоні?- Спробуйте визначити три найголовніші риси Шерлока Холмса, що роблять його неперевершеним сищиком.

Номер слайду 3

Визначте тему оповідання «Пістрява стрічка» (Про що цей твір?) Яку мету поставив перед собою Шерлок Холмс, узявшись за розслідування справи?Чому лікар Ройлотт вимагав Холмса не втручатися в цю справу? Як ви вважаєте, чи мав право Холмс втручатися в сімейний конфлікт? Аналітичне дослідження

Номер слайду 4

Визначте головні риси характеру Ройлотта, використавши розповідь про нього Хелін Стоунер, ставлення до хазяїна Стоук-Морану сусідів та його ставлення до сусідів, його зовнішність, його помешкання, його поведінку на Бейкер-стріт. Визначте в цитатах ключові слова. Назвіть риси вдачі й поведінки, притаманні Ройлотту. Чи є серед його характеристик позитивні? Чому? Доведіть, що Ройлотт уособлює собою тип розумного небезпечного злочинця. Схарактеризуйте стосунки між Ройлоттом та його пасербицями.

Номер слайду 5

Чітко сформулюйте, спираючись на текст, сутність конфлікту між лікарем Ройлоттом та його пасербицями. Як ви думаєте, до яких дій спонукало Ройлотта втручання Шерлока Холмса у його «сімейну справу»? Чому Холмс зрозумів, що Ройлотт буде активно діяти негайно?

Номер слайду 6

Як характеризує Холмса Вотсон в оповіданні «Пістрява стрічка»?Виразно прочитайте характеристики Холмса дані йому Вотсоном у оповіданні «Пістрява стрічка» «У його незвичайній вдачі проявлялася двоїста природа цієї людини , і я часто думав, що дивовижна точність та проникливість народилася у ньому в боротьбі з поетичним, схильним до споглядання життєвим началом».«Ви справжній благодійник нації».«Незмірно щасливий, він просидів увесь вечір у кріслі, м’‎яко ворушачи в такт музиці своїми довгими, тонкими пальцями, і його лагідне, усміхнене обличчя, томливі, замріяні очі так не нагадували Холмса-детектива, безжалісного, розумного, завжди готового діяти, що аж не вірилося»

Номер слайду 7

Виразно прочитайте вислови головного героя про самого себе. Які нюанси до розуміння образу Шерлока Холмса відкрилися вам завдяки його самохарактеристикам?

Номер слайду 8

Як працює думка Шерлока Холмса?1. Побудова алгоритму - повної картини злочину - на основі всіх зібраних фактів та речових доказів.2. Відштовхуючись від отриманої картини злочину, сищик розшукує того єдиного злочинця (або той головний мотив злочину), який відповідає отриманій картині.

Номер слайду 9

- Доведіть, що Шерлок Холмс мав право втрутитися в сімейний конфлікт родини Ройлоттів.- Спробуйте спрогнозувати ситуацію, що сталося б, якби Холмс не взявся за розслідування. Доведіть, спираючись на текст оповідання «Пістрява стрічка», що припущення Шерлока Холмса «Мабуть-таки, я приношу певну користь» має сенс. Рефлексія

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Прочитайте оповідання Артура Конан Дойла «Спілка рудих», підготуйте враження про твір (усно) Поміркуйте, які грані таланту Шерлока Холмса відкрилися перед читачами завдяки розкриттю злочину в оповіданні «Спілка рудих»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лісутіна Валентина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
10768
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку