Презентація: "Асистивні технології"

Про матеріал
Асистивні пристрої і програмне забезпечення для осіб з порушеннями зору. Читаюча машина, дисплей Брайля, говіркі долоні тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Біліченко Ніна Анатоліївна. КЗО "Спеціальна школа №12" ДОР«Асистивні пристрої і програмне забезпечення дляосіб з порушеннями зору»

Номер слайду 2

У сучасному світі однією з основних проблем, що стоять перед вчителями та іншими фахівцями, є впровадження в освітній процес асистивних технологій. Асистивні технології (АТ) є похідними інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Діти з особливими освітніми потребами відчувають специфічні труднощі під час навчання. А отже, освітній простір потребує особливої організації, що забезпечується широким впровадженням в освітній процес асистивних технологій.

Номер слайду 3

Термін «асистивні технології» тісно пов’язаний з терміном «допоміжні технології», тобто такою технологією, яка забезпечує доступ до інформації, спілкування і соціального середовища. Асистивні технології можуть задовільнити якомога ширший спектр потреб – від фізичних недоліків (нездатність ефективно працювати з мишею або клавіатурою) до сенсорних проблем (під час втрати зору і слуху екран або звукові пристрої стають менш корисними).

Номер слайду 4

Сьогодні в Україні не існує єдиного визначення поняття «асистивні технології». Асистивні технології за функціональним призначенням залежно від категорії порушень у потенційних користувачів класифікують так: 1. Технології для людей з сенсорними порушеннями, включаючи засоби для осіб з порушеннями слуху, зору, мовлення. 2. Технології для людей з фізичними порушеннями в роботі опорно-рухового апарату (моторними порушеннями). 3. Технології для людей з когнітивними порушеннями (розумовими, психічними, вадами розвитку). 4. Технології для людей з обмеженнями за загальними медичними показаннями (для літніх або людей з серйозними захворюваннями).

Номер слайду 5

Для осіб з порушеннями зору пропонуються такі засоби: сканування тексту з мовним виведенням, екранні лупи (збільшувачі), програми читання інформації з екрану, голосові калькулятори, синтезатор мови за текстом, брайлівські дисплеї і принтери, тифлокомп’ютери для незрячих та інші. Організовуючи роботу учнів з порушеннями зору з персональними комп’ютерами, потрібно забезпечити: – підбір індивідуальних налаштувань екрану монітора в залежності від очної патології й індивідуальних особливостей сприйняття зорової інформації;– чергування і дозування навантажень на зір з іншими видами діяльності;– використання спеціальних програмних засобів для збільшення зображень на екрані або для озвучування інформації;– можливість роботи за допомогою клавіатури, а не миші, в тому числі з використанням «гарячих» клавіш і освоєння незрячими десятипальцевого методу друку на клавіатурі.

Номер слайду 6

Наявність оптичних, електронних і цифрових збільшувальних пристроїв, приладів з синтезатором мови, програм екранного доступу для використання ПК, диктофонів дозволяє підвищити ефективність навчання. Так, існує чимало способів змінити зовнішній вигляд і параметри Windows в персональному комп’ютері так, щоб полегшити сприйняття візуальної інформації (змінити роздільну здатність екрана, збільшуючи розмір шрифта і значків, використовуючи конфігурації з високою контрастністю і збільшуючи окремі ділянки зображення за допомогою екранної лупи).

Номер слайду 7

Найпопулярнішою програмою екранного доступу є JAWS For Windows американської фірми Freedom Scientific. Альтернативними є, програми Virgo німецької фірми Baum і Window-Eyes американської фірми GW Micro. Стрімко розвивається безкоштовна програма доступу до екрану NVDA. Також широко застосовується програма “Magic” американської фірми “Freedom Scientific”. Вона є однією з найкращих програм збільшувачів. Ця програма має кілька різних режимів збільшення зображення: повно-екранний збільшувальний режим і кілька комбінованих режимів, у яких під збільшене зображення виділяється тільки частина екрана монітора. Окрім того, програма Magic забезпечує плавне переміщення збільшеного зображення, щоб зменшити навантаження на очі. З цією же метою передбачено практично повне керування програмою із клавіатури без використання мишки. І, зрештою, “Magic” краще за інші програми вміє стежити за системним фокусом, що знову ж мінімізує потребу у використанні миші для пошуку необхідної ділянки зображення. Програмне забезпечення для людей з порушеннями зору 

Номер слайду 8

Ще однією високоякісною збільшувальною програмою є американська програма ”Zoom Text”. Але досвід свідчить, що програми-збільшувачі є придатними тільки для людей з невеликими порушеннями зору. Люди з інвалідність по зору можуть застосовувати їх тільки час від часу, а в постійній повсякденній роботі повинні використовувати спеціальні програми зі звуковим або брайлівським виводом інформації. Такі програми часто називають програмами екранного доступу або програмами класу “Читець екрана” (screen reader).

Номер слайду 9

Прикладами спеціалізованих мовних програм є озвучений тренажер клавіатури “Кноп” і читець текстів “Max Reader”. За допомогою універсальних програм екранного доступу (таких, як “JAWS”) можна лише імітувати процес освоєння клавіатури або читання книжок. До того ж, попередньо доведеться освоїти роботу з “Windows” і “JAWS”. Програми “Кноп” і “Max Reader” розроблено програмістами із проблемами зору, тому їхній інтерфейс продумано так, щоб незряча людина, яка не має навичок роботи з комп'ютером могла практично без підготовки почати працювати з ними. Такі програми мають неабияке значення для початківців з вадами зору. Вони дають незрячій людині впевненість у тім, що вона може працювати з комп'ютером. Ця впевненість украй необхідна для подальшого досить довгого й складного процесу оволодіння комп'ютером. Детальне знайомство з “Кнопом” і “Макс Рідером” відбудеться в наступних розділах посібника.

Номер слайду 10

Портативна електронна цифрова лупа  Незвичайний гаджет, який поєднує в собі функції цифрового збільшувача і простого фотоапарата, які гармонійно доповнюють один одного. Електронний відеозбільшувач для людей з ослабленим зором має невелику вагу, їм зручно користуватися однією рукою. Максимальне збільшення в 32 рази, яке вона забезпечує, дозволить комфортно розглянути будь-яку дрібницю. Підсвічування зробить читання або роботу комфортними і приємними, а нічний режим дозволить при необхідності не турбувати сусідів яскравим світлом.

Номер слайду 11

Читаюча машина SARA CE - це пристрій, який читає вголос плоскодруковані тексти на фізичних носіях, таких як журнали, газети або книжки. Працює за принципом сканування, розпізнавання і озвучування тексту синтезованої мовою. Крім того, при підключенні до монітору виводить на монітор вже розпізнаний текст та має додаткові функції: збільшення розміру шрифту, зміни кольору тексту і фону, можливість збільшення відстані між буквами і підсвічування слів під час читання. Читаюча машина

Номер слайду 12

Брайлівські дисплеї підключаються до ПК, планшетів або смартфонів, дозволяють набирати і читати текст шрифтом Брайля. Дисплеї Брайля розрізняються кількістю символів в рядку (від 12 до 80), деякі прототипи можуть виводити кілька рядків символів шрифтом Брайля і навіть графіку в тактильному відображенні. Дисплей Брайля

Номер слайду 13

Ще одна технологія може допомогти навіть людям, які одночасно незрячі й глухі, - таких у світі 1,5 млн. Одна з найвідоміших таких людей, Гелен Келлер, стала першою глухосліпою людиною, яка отримала ступінь бакалавра мистецтв у 1904 році. Такі люди можуть спілкуватися за допомогою тактильної абетки, літери в якій позначаються натисканнями і пощипуваннями різних частин долоніГовіркі долоні

Номер слайду 14

Стівен Гікс, невролог з Оксфордського університету, розробив "розумні окуляри", які посилюють контраст між світлими й темними об'єктами. Пан Гікс почав працювати над цими окулярами в 2010 році. Прозорі комп'ютерні дисплеї для них розробила фірма Epson. Розумні окуляри вміють виділяти і спрощувати зображення, які з'являються перед людиною з вадами зору. Розумні окуляри

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Інкл
Додано
3 лютого
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку