Презентація " Атмосфера"

Про матеріал
Презентація на тему "Атмосфера" створена для учнів 6 класу. Допоможе поглибити та систематизувати знання з даної теми, сфорбувати уявлення про будову атмосфери а також про її шари.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова атмосферивластивості повітря в тропосфері

Номер слайду 2

Атмосфера  - це повітряна оболонка Землі, пов'язана з нею силою тяжіння і тому бере участь у її добовому і річному русі. Це верхня і найменш щільна з усіх оболонок. Повітря - природна суміш газів, з яких складається атмосфера Землі.

Номер слайду 3

Шари атмосфериstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 4

Тропосфера – нижній (приземний) шар атмосфери. Його товща над полюсами становить 9 км, в середніх широтах – 11 км, над екватором – до 18 км. Тропосфера є найщільнішим шаром: у ній зосереджено близько 80 % всієї маси повітря. У тропосфері знаходиться майже вся водяна пара, з якої утворюються хмари, а потім і опади. Тому саме в тропосфері формується погода Землі. Стратосфера розміщується над тропосферою і простягається до висоти в 55 км. Повітря там дуже розріджене. В ньому майже немає домішок і водяної пари. Тому хмари, як правило, відсутні. На висоті 20–30 км концентрується газ озон, утворюючи озоновий шар. Він поглинає смертоносне ультрафіолетове проміння Сонця, згубне для всього живого на Землі.

Номер слайду 5

Мезосфера  — шар атмосфери між стратосферою та термосферою на висотах 50-80 км. Характеризується зниженням температури від 0° до –90°С. Головним енергетичним процесом у мезосфері є поглинання сонячного випромінювання озоном, вуглекислим газом, водяною парою та розсіювання ультрафіолетового випромінювання молекулами кисню. У верхніх шарах мезосфери завершує свій шлях більшість метеорних тіл. Там же іноді спостерігається досить рідкісне явище — сріблясті хмари — утворення яких залишається не до кінця зрозумілим.

Номер слайду 6

Термосфера  - це четвертий з 5 шарів, на які поділена атмосфера Землі, названий так через високу температуру. Насправді в термосфері температура досягає екстремальних значень, досягаючи до 2482 ° C. Він знаходиться між мезосферою та екзосферою, між 80 і 700 км висоти, займає близько 620 км. Хоча він має газовий склад, подібний до нижчих шарів атмосфери, присутні гази в дуже низькій концентрації.

Номер слайду 7

Екзосфера — зовнішня частина атмосфери планети, де часточки (атоми, молекули) рухаються балістичними траєкторіями, і їхніми зіткненнями можна знехтувати. Іноді екзосферу називають короною планети. Складається здебільшого з водню та гелію. Верхній шар атмосфери - екзосфера. Це самий розріджений шар атмосфери. В екзосфері довжини вільного пробігу частинок настільки величезні, що частки можуть вільно віддалятися в міжпланетний простір. Маса екзосфери становить одну десятимільйонну від загальної маси атмосфери. Нижня межа екзосфери - рівень 450-800 км, а верхньою межею вважається область, де концентрація часток така ж, як у космічному просторі, - кілька тисяч кілометрів від поверхні Землі. Екзосфера складається з плазми - іонізованого газу. Також в екзосфері знаходяться радіаційні пояси нашої планети.

Номер слайду 8

Задача. Визначте температуру повітря на г. Говерла (2061м), Якщо біля підніжжя вона становить 16˚С16 ˚с2061 м. Розв’язання: Відомо, що при піднятті на 1 км температура знижується на 6˚СЯкщо 1 км = 6 °С,то 2,061 км = Х °С. Х = 2,061 × 6 / 1= 12,366 °С. Біля підніжжя 16 °С, значить на висоті 2061 м вона становитиме: 16 – 12,366 = 3,634 °С. Відповідь: 3,634 °С

Номер слайду 9

Номер слайду 10

pptx
Додано
5 лютого 2022
Переглядів
2173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку