Презентація "Атмосферний тиск"

Про матеріал
Ціль презентації ознайомити учнів з атмосферним тиском та його вимірюванням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АТМОСФЕРНИЙ ТИСКГлазков Владислав Володимирович

Номер слайду 2

ОДИНИЦІ ВИМІРУ АТМОСФЕРНОГО ТИСКУТиск атмосфери – це сила, з яким тисне на одиницю земної поверхні стовп повітря, що простирається від поверхні землі до верхньої границі атмосфери. Атмосферний тиск є однією з найважливіших метеорологічних величин. Зміна його в часі в даній місцевості тісно зв'язана з розвитком атмосферних процесів (наближенням і проходженням фронтів, циклонів, антициклонів); розходження по горизонталі є безпосередньою причиною руху повітря; закономірності зміни тиску з висотою використовуються для рішення ряду практичних задач, зокрема для визначення перевищення між двома рівнями.

Номер слайду 3

Одиницею тиску є Паскаль (Па), яка дорівнює силі в 1 Ньютон (Н), що діє на площу в 1 м2(1 Па = 1 Н/м2). Атмосферний тиск довгий час виражали в міліметрах (мм) ртутного стовпа. У 1930 р. була встановлена нова міжнародна одиниця виміру тиску –бар (на практиці використовувався мілібар). З 1980 р. у метеорології тиск виражають у гектопаскалях (г. Па):1 г. Па = 1 мбар = 0,75 мм рт.ст.;1 мм рт.ст. = 1,33 мбар = 1,33 г. Па.

Номер слайду 4

ПРИЛАДИ ДЛЯ ВИМІРУ АТМОСФЕРНОГО ТИСКУДля виміру атмосферного тиску застосовують ртутні і деформаційні барометри різних типів, а для безупинної реєстрації тиску – барографи. У ртутних барометрах вимір тиску заснований на вимірі висоти ртутного стовпа, що врівноважує атмосферний тиск, а в деформаційних – на залежності пружної деформації твердих тіл від тиску, що робиться на них. Найбільш розповсюдженими чуттєвими елементами в деформаційних приладах є анероїдні мембранні коробки (барокоробки) і блоки з них (бароблоки). На постійних метеорологічних станціях використовуються так звані станційні чашкові барометри, а для польових, експедиційних, суднових, літакових і тому подібних вимірів — барометри - анероїди.

Номер слайду 5

Станційний чашковий барометр - це ртутний барометр, у якому атмосферний тиск врівноважується масою стовпа ртуті у вертикальній скляній трубці. В залежності від коливань тиску висота стовпа ртуті в трубці також змінюється. По цій висоті і визначається тиск повітря. Барометр оснащений пристосуваннями для відліку показань з точністю до 0,1 мм або мбар.

Номер слайду 6

Анероїд означає «безповітряний», що вказує на принцип дії приладу. Прийомною частиною анероїда є анероїдна коробка. Це кругла плоска металева тонкостінна коробка (з гофрованою основою), з якої майже цілком вилучене повітря. Нижня поверхня коробки припаяна до корпуса приладу, верхня за допомогою штифта з'єднана з пружиною, що розсовує коробку. Оскільки з анероїдної коробки викачане повітря, то тиск атмосфери стискає її. Установлюється динамічна рівновага між тиском повітря на гофровані поверхні коробки і силою пружини, що її розтягує. Якщо атмосферний тиск збільшується, то коробки стискується, якщо ж тиск зменшується, те пружина розсовує коробку. Коливання поверхні коробки за допомогою системи важелів передаються на стрілку, що рухається по круглій шкалі, градуйованій в міліметрах або у мілібарах.

Номер слайду 7

Барограф. Для безупинного запису атмосферного тиску служить барограф. Його прийомною частиною є стовпчик з декількох анероїдних коробок (бароблок), закріплених одна на іншій. На кінці стрілки барографа укріплене перо, що записує коливання тиску на стрічці, закріпленій на барабані, що обертається годинним механізмом. Тиск на стрічці барографа записується також у мілібарах. Потім виправлені показання тиску записуються в гектопаскалях.

Номер слайду 8

БАРОМЕТРИЧНЕ НІВЕЛЮВАННЯБезпосередні спостереження і теоретичні розрахунки показують, що щільність і тиск повітря зменшуються з висотою. Зміна тиску з висотою характеризується баричною ступінню. Барична ступінь h – висота в метрах, на яку необхідно піднятися або опуститися, щоб атмосферний тиск змінився на 1 г. Па. Барична ступінь може бути розрахована по барометричній формулі Бабинеде h – перевищення, у м; p1, p2 - тиск на нижньому і верхньому рівнях, у г. Па; t1, t2 - температура повітря відповідно на нижньому і верхньому рівнях; 0,004 – коефіцієнт розширення газу. Знаючи баричну ступінь, атмосферний тиск і висоту над рівнем моря в одному з двох пунктів, що лежать на різній висоті, можна по різниці тисків у цих пунктах визначити різницю їхніх висот, а звідси знайти і висоту другого пункту над рівнем моря. Цей спосіб визначення висоти пункту називається барометричним нівелюванням.

Номер слайду 9

Визначають вертикальний баричний градієнт (g) – зміна тиску на кожні 100 м висоти. Просторовий розподіл атмосферного тиску називають баричним полем. Його можна зобразити ізобаричними поверхнями, що проходять через пункти з однаковим атмосферним тиском. Ізобари – лінії, що з'єднують на карті пункти з однаковим атмосферним тиском.

Номер слайду 10

Горизонтальний баричний градієнт (G) – зміна тиску на одиницю відстані убік зменшення тиску, у напрямку, перпендикулярному ізобарі. Горизонтальний баричний градієнт розраховують за формулою:де ΔP – різниця тиску, у г. Па; Δn – відстань, у км. Швидкість вітру приблизно дорівнює потроєній величині градієнта тиску.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ КІНЕЦЬ ПРЕЗЕНТАЦІЇ РОБОТИ

pptx
Додано
7 вересня 2021
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку