Презентація "Вітер і його утворення"

Про матеріал
Презентаційна робота за темою "Вітер" дасть учням змогу оволодіти поняттям "Вітер", зрозуміти динаміку його утворення та методику вимірювання швидкості вітру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІТЕР

Номер слайду 2

Вітер - це рух повітря в горизонтальному напрямку від площі високого до області низького тиску.

Номер слайду 3

Значення вітру: Допомагав мореплавцям. Переносить насіння рослин і спори грибів. Здійснює перенос вологи на материки. Сприяє утворенню морських течійвиробляє енергію. Бере участь у формуванні рельєфуЄ однією з причин лих

Номер слайду 4

Сила вітру визначається за шкалою балів, яку запропонував британський адмірал Френсіс Бофорт в 1806 році. Лише в 1874 році вона була прийнята міжнародним метеорологічним комітетом для загального застосування на телеграфі. Ця шкала 12-бальна. Якщо вітру немає, є його сила і швидкість дорівнюють нулю, то це штиль. Вітер силою в 1 бал, ледь колише листя дерев, називають тихим. Далі за шкалою: 4 бали - помірний вітер (5 м / с), 6 балів - сильний вітер (10 м / с), 9 балів - шторм (18 м / с), 12 балів - ураган (Понад 29 м / с) . На метеостанціях силу і напрям вітру визначають за допомогою флюгера, а швидкість - анемометра.

Номер слайду 5

Знявши свідчення приладу, можна визначити миттєвушвидкість вітру в даному місці. Прилади для вимірюваннянапрямку і сили вітру: ФЛЮГЕРанемометр

Номер слайду 6

Роза вітрів - графіка, що характеризує в метеорології і кліматології режим вітру в даному місці за багаторічними спостереженнями. Виглядає як многочлен, у якого довжини променів, що розходяться від центру діаграми в різних напрямках (румбах горизонту), пропорційні повторюваності вітрів цих напрямів ( «звідки» дме вітер). Прийняти умовно, що1 відрізок - 1 ден ь. Порахувати, скільки днів впродовж місяцяй в якаких напрямках дув вітер. На лініях, що відповідають направленню і відклалають від центру число днів з вітрами іпоставити крапку. Відмічені крапки з'єднати.

Номер слайду 7

Фактори, що впливають на утворення вітру. Напрямок вітру визначають за тією стороною горизонту, звідки він дме. Якщо, наприклад, вітер дме з заходу, його називають західним. Це означає, що повітря переміщається із заходу на схід. Швидкість вітру залежить від атмосферного тиску: чим більша різниця в тиску між ділянками земної поверхні, тим сильніше вітер.

Номер слайду 8

Змінні вітри змінюють свій напрямок. Такі вже відомі вам бризки (з французької "Бриз" - легкий вітер). Вони змінюють свій напрямок двічі на добу (Вдень і вночі). Бризки виникають не тільки на узбережжях морів, а й на берегах великих озер і річок. Однак вони охоплюють лише вузьку смужку узбережжя, проникаючи в глиб суші або моря на кілька кілометрів.

Номер слайду 9

Мусони утворюються так само, як і бризи. Але вони змінюють свій напрямок двічі на рік по сезонах (влітку і взимку). У перекладі з арабської "мусон" означає "Сезон". Влітку, коли повітря над океаном нагрівається повільно і тиск над ним більше, вологе морське повітря проникає на суходіл. Це - літній мусон, який несе щоденні грозові зливи. А взимку, коли високий тиск повітря встановлюється над сушею, починає діяти зимовий мусон. Він дме з суші в бік океану і приносить холодну суху погоду. Отже, причиною утворення мусонів є не добові, а сезонні коливання температури повітря та атмосферного тиску над материком і океаном. Мусони проникають на сушу і океан на сотні і тисячі кілометрів. Вони особливо поширені на південно-східному узбережжі Євразії.

Номер слайду 10

На відміну від змінних, постійні вітри дмуть в одному напрямку протягом року. Їх утворення пов'язане з поясами високого і низького тиску на Землі. Пассат - Вітри, що протягом усього року дмуть від поясів високого тиску поблизу 30-х тропічних широт кожної півкулі до пояса низького тиску на екваторі. Під впливом обертання Землі навколо осі вони спрямовані не прямо до екватора, а відхиляються і дмуть з північного сходу в Північній півкулі і з південного сходу - в Південній. Пассат, відрізняються рівномірною швидкістю і дивовижною постійністю, були улюбленими вітрами мореплавців.

Номер слайду 11

От тропических поясов высокого давления ветры дуют не только к экватору, но и в противоположную сторону - к 60-м широт с низким давлением. Под влиянием отклоняющей силы вращения Земли с удалением от тропических широт они постепенно отклоняются на восток. Так возникает перемещения воздуха с запада на восток и эти ветры в умеренных широтах становятся западными.

Номер слайду 12

КІНЕЦЬ ПРЕЗЕНТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

pptx
Додано
8 вересня 2021
Переглядів
1730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку