Презентація "Багатовимірна лилактична технологія на уроках літератури". Ментальні карти

Про матеріал
Матеріал для учителів, які хочуть економно використовувати свій робочий час, плануючи і проводячи уроки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання Бдт. На сучасному уроці Галина Касянчук учитель української мови і літератури та світової літератури НВО «ІЛІТ МАН" Ірпінської міської ради Київської області

Номер слайду 2

В усі часи, відколи існує педагогіка як наука,актуальним було і є питанняефективності навчального процесу. Учителі прагнуть учити учнів швидко і якісно. Вони розмірковують над тим як навчити учнів як їх розвивати, оцінити як встигнути на уроці викласти заплановане як не перевантажити учнів викликати у них інтерес підвищити якість навчання зробити успішним кожного тощо

Номер слайду 3

Учень, у свою чергу, розмірковує,як навчитися, як все встигнути, щоб не стомитися, а, навпаки,підвищити свій рівень знань,та їх якість, стати успішним. Перед сучасним учнем виникає питання, чому так багато матеріалу слід опанувати,чому, іноді так важко і не зрозуміло осягнути все те, що відбувається на уроці.

Номер слайду 4

Як же навчитися працювати легко та ефективно і вчителям і учням? Як побудувати навчальний процес на уроці, щоб учень міг сказати: «Все що я чув –я знаю, а тому роблю і можу навчити інших.»? Яку технологію слід застосувати ?

Номер слайду 5

Виявляється, є «ліки» від багатьох педагогічних «недуг» - це ще і досі мало використаний ресурс – можливості самого учня, які можна активізувати і включити в роботу за допомогою багатомірної дидактичної технології (БДТ)

Номер слайду 6

Поняття «багатомірність» все частіше зустрічається в роботах з педагогіки, філософії,психології і інформатики, однак до сьогодні не визначені його статус як дидактичної категорії___, характеристика сутності і принципи реалізації в дидактиці для подання знань природною мовою,і підтримки їх та переробки поділ порівняння висновок ранжування систематизація зв’язування згортання розгортання

Номер слайду 7

Основні ідеї БДТ досить прості: існує тільки одна альтернатива навчанню, яке опирається на механізм запам'ятовування – це технологія переробки знань в процесі їх сприйняття і засвоєння. Згадаймо педагогічне прислів'я: «Те,що я вивів,мені запам’ятовувати не треба» .

Номер слайду 8

Досягти цього виявилось не так складно і зовсім можливо за допомогою БДТ та її інструментів. Адже багатомірна дидактична технологія—це :

Номер слайду 9

- технологія наочного, системного, послідовного, логічного уявлення навчальної інформації; - технологія сприйняття, переробки, засвоєння, запам’ятовування, відтворення і застосування навчальної інформації; - технологія розвитку інтелекту,уваги, мовлення, системного мислення, усіх видів пам'яті людини.

Номер слайду 10

Інструментами БДТ є так званий майднмеппінг: ментальні картирозумні карти (карти пам’яті )логіко- смислові моделі Про те, як працює БДТ та її інструменти мова йтиме далі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Довгий відросток. Короткі відростки. Розташування контактів на нейроніКонтакти

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Технологія БДТ на відміну від усіх інших стимулює критичне і креативне мислення. Ментальні (розумові карти) як дидактичний інструмент використовуються як для роботи на уроках,так і для індивідуальної роботи.

Номер слайду 16

На першому уроці з певної теми у читель може запропонувати учням схему, карту пам’яті. Таку схему, карту пам’яті можна створювати разом з учнями протягом кількох уроків цієї теми чи підтеми. У подальшому таку розумову кару корисно використати на уроці узагальнення знань, узагальнюючи певний матеріал кількох уроків.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Для індивідуальної роботи учитель дає каркас,основу(ключові слова) на який учень під час вивчення теми поступово “одягає” програмовий, а також позапрограмний (додатковий) матеріал. Для контролю учитель пропонує каркас, а, учні добудовують модель розумової карти, опрацьовуючи параграф у підруч- нику,читаючи текст наукової статті чи літературного твору.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Робота з картами пам'яті, створеними учнями на уроці під час самостійної роботи, дає змогу вчителеві з'ясувати розуміння і усвідомлення учнями матеріалу, що вивчався, їх активність під час роботи над малюванням карти пам'яті. Ефективним є використання такого інструменту БДТ, як карта пам'яті на уроках вивчення нового матеріалу під час роботи в групах.

Номер слайду 26

Адже кожен член команди активно включається в роботу, тобто у згортання інформаціїхтось малюєхтось озвучує ключові слова хтось доповнює хтось бере на себе відповідальність за останній етап роботи – презентацію. Саме під час презентації іде розгортання прихованого в карті тексту,сюжету, статті, теоретичного матеріалу, біографії письменника, фонових знань.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Така робота захоплює учнів, організовує, стимулює до активності тих, хто зазвичай «спить» на уроці. Одногрупники разом переживають творення їхнього власного «шедевру», вболівають за того, хто зголосився Презентувати їхнє творіння на загал. Це і є командна робота, яка є актуальною в усі часи. Вміння бути членом команди ще у шкільні роки – це важливий крок у майбутнє.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Адже таким чином можна розробити кожен урок, кожну тему, кожен етап роботи на уроці. Розумові карти, логіко-смислові моделіє колосальноюдопомогою для учителя.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Створюючи розумні карти, економиш час,зусилля, і, врезультаті,втішаєшся успіхом своїх учнів!

Номер слайду 38

Використовуймо можливості нашого мозку !!!Дякую за увагу! Галина Касянчукstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку