Презентація. Зарубіжна література. Бальзак і Україна.

Про матеріал
Презентація до уроку. Зарубіжна література. 9 клас. Бальзак і Україна. Прекрасний край, мешканці якого самі не знають, серед якої краси живуть.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бальзак і Україна

Номер слайду 2

Прекрасний край, мешканці якого самі не знають, серед якої краси живуть

Номер слайду 3

Евеліна виявилась жінкою досить пишною. Широке обличчя, дещо приземкувата постава. Графиня була розумна, добре освічена і молода (вона завжди віднімала собі п’ять років)

Номер слайду 4

Їх знайомство було романтичним. Закохана в талант великого романіста одна з найбагатших жінок Російської імперії написала письменникові листа, зітканого з суцільних компліментів, й підписалася загадково «Іноземка», але невдовзі назвала своє імя. Так розпочалося листування, що тривало 17 років. Уперше вони зустрілися в Швейцарії. У Швейцарії з письменником познайомився й Вацлав Ганський і не лише розповів йому про свої численні багатства, а й запросив письменника до Верхівні.

Номер слайду 5

Поштовий роман

Номер слайду 6

  Із першої зустрічі ця жінка стала ідеалом кохання у житті Оноре де Бальзака. У вирі пристрастей вона ладна була позбутися всього, щоб бути з ним поруч. І потім, незважаючи на відстань, роки, вона не лише зберегла силу своїх почуттів, а й змогла розпалити багаття родинного вогнища, яке так необхідне для створення сімейного затишку. Щоб одружитися з ним, вона зреклася більшості своїх маєтків. Заплатила борги, зроблені ним за життя і залишені по смерті.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Я продам і ліквідую все. Поїду туди, де будеш ти, з радістю, байдужий до того, що залишив у Франції...Життя без тебе неможливе. Якщо ти хочеш залишитися на Україні й там одружитися зі мною, обміркуй це і скажи мені відверто. Я не завагаюся й на мільйонну долю секунди, як треба буде приїхати, щоб оселитися й жити там, де перебуваєш ти. Даю тобі слово, що аж до останніх моїх днів, до останнього подиху, не буде в моєму серці жалю за тим, що покидаю, не почуєш від мене зітхання, не побачиш тіні смутку в моїх очах. Буду тоді веселіший, як за молодих літ...»

Номер слайду 9

Палкі пропозиції руки і серця «Ви одна можете ощасливити мене… Я  кохаю вас усіма силами моєї душі,  не  примушуйте мене розлучитися з  цими прекрасними надіями! Я приїду просити у царя необхідний дозвіл на наш брак».

Номер слайду 10

Гість із Франції знайомиться з побутом Верхівні, її природою, детально розповідає про це в листах до Парижа друзям і рідним, захоплюється майстерними кріпаками Ганської. Місцем його частих прогулянок був парк навколо палацу. Доріжки в ньому були вимощені червоними цеглинами, що давало можливість мандрувати ними навіть після дощу. Через яр у парку було перекинуто місток – все це збереглося у Верхівні й донині. а

Номер слайду 11

Маєток Ганських

Номер слайду 12

Маєток Ганських

Номер слайду 13

У Верхівні Бальзак працював над такими творами, як «Мачуха», «Селяни», «Зворотний бік сучасної історії», «Дрібні буржуа», «Театр такий, яким він є», «Жіночий характер», «Петро І та Катерина»

Номер слайду 14

Кабінет Бальзака у маєтку Ганських

Номер слайду 15

Я маю тут розкішний апартаментик – салон, кабінет і спальню; кабінет із рожевого мармуру з каміном, чудовими килимами та зручними меблями, вікна цілком із скла без оловяної фольги; краєвид відкривається переді мною на всі боки...

Номер слайду 16

Камін, біля якого любив сидіти Бальзак

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

О. Бальзак у своїх листах до родини подає загальні риси українського життя: «В царстві квітів і зелені» як називає О. Бальзак Україну – є багато контрастів і див: «Країна ця дивна з того погляду, що поруч з надзвичайним блеском бракує в ній самого необхідного комфорту». «Не можна уявити собі просторів та врожаю на цих землях, котрих ніколи не гноять і на котрих щороку сіють жито».

Номер слайду 21

Досі поблизу Бердичева, на Житомирщині, стоїть костел Святої Варвари, де вінчалися графиня Евеліна Ганська з великим французом Оноре де Бальзаком. На фасаді храму в меморіальній рамці так і написано: «Тут 2 березня 1850 року житомирський прелат Віктор Ожаровський закріпив церковним актом шлюб Евеліни Ганської та Оноре де Бальзака».

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Трохи більше, ніж за місяць після одруження, подружжя виїхало з Верхівні до Парижа. Через весняне бездоріжжя ця подорож тривала майже місяць. Бальзак, як писала Евеліна доньці, прибув на місце в жахливому стані.

Номер слайду 24

Будинок – музей Бальзака у Парижі

Номер слайду 25

Бальзак так і помер – рука Евеліни тримала його руку до останніх хвилин. Про таку відданість, мабуть, мріяв би майже кожен чоловік. Після смерті пана Оноре Евеліна Ганська сплатила його чималі борги. Північна Зоря пережила його на 32 роки. Поховані вони поруч на кладовищі Пер-Лашез у Парижі.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Твори Бальзака в українських перекладах

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

ppt
Додано
21 березня 2020
Переглядів
882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку