Презентація. "Багатозначні й однозначні слова. Основні типи переносних значень. Метафора, метонімія, синекдоха"

Про матеріал
Поглибити знання учнів про багатозначність у лексичній системі української мови, розширити відомості про основні типи переносних значень; формувати уміння розпізнавати однозначні та багатозначні слова, знаходити та розрізняти типи переносних значень, визначати їх стилістичне забарвлення; виховувати відчуття краси рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Багатозначні й однозначні слова. Основні типи переносних значень. Метафора, метонімія, синекдоха. Урок української мови 10-Б клас Учитель: Криворук Галина Дмитрівна.

Номер слайду 2

Мета: Поглибити знання учнів про багатозначність у лексичній системі української мови, розширити відомості про основні типи переносних значень; формувати уміння розпізнавати однозначні та багатозначні слова, знаходити та розрізняти типи переносних значень, визначати їх стилістичне забарвлення; виховувати відчуття краси рідної мови.

Номер слайду 3

У кожній мові, і в українській теж, є багато слів, які мають одне лексичне значення, наприклад: калач – білий хліб, ососбливої форми, випечений із крученого і переплетеного тіста; колосок – плід зернових культур.

Номер слайду 4

Але є і слова, які мають кілька значень. Так, слово голова означає: 1) Орган людського тіла 2) Голова колони (той, хто йде попереду) 3) Голова потяга (початок ешелону) 4) Голова зборів (той, хто веде збори)

Номер слайду 5

Ранок, мов білий лелека, махає мені крилом. Проміниться росою білий світ. Випишіть у дві колонки слова однозначні і багатозначні. Вибірковий диктант. Слова, що мають більше одного лексичного значення, називаються багатозначними або полісемантичними.

Номер слайду 6

Встановіть, до яких слів подаються такі значення: Третя по порядку від Сонця велика планета; верхній шар земної кори; суша, країна. Загальний вид якоїсь місцевості; малюнок або картина із зображенням краєвиду; змалювання природи. Небесне тіло; так називають прославлену людину; світла пляма на лобі тварин.

Номер слайду 7

Визначте слова, вжиті у переносному значенні (запишіть речення). Тиша ходить між деревами, стає навшпиньки біля кожної черешні, тягнеться до густого листя, до ягід, торкається до них промінням липневого сонця. На обрії червоно сходило сонце, торкнулося його проміння жайворонкових крил і запалило їх золотистим вогнем.

Номер слайду 8

А вже золота осінь йде полями і гаями. В учительській біля самих дверей дрімав дзвінок, прислухаючись до цокання годинника. Продовження.

Номер слайду 9

Є два типи перенесення значень: метафоричні і метонімічні. Метафоричні перенесення за схожістю ознак: Похідні значення слова коліно - це частина чогось, що має вигляд ламаної лінії; ланка стебла злаків, бамбука та ін; мотив у музичному творі.

Номер слайду 10

Співала Маланці колосом нива. То Нимидора співала свою сумну пісню. Усміхалась до матері дитина. Розвіявся туман, усміхнулося сонечко і так стало радісно на душі. Метафоричні перенесення за подібністю функцій.

Номер слайду 11

Іншим видом перенесення є метонімія. Львів прокинувся, загомоніли вулиці. Київ вийшов на демонстрацію. Люблю класику, тому захоплююся Шевченком, Франком, Л. Українкою. Продовження.

Номер слайду 12

Різновидом метонімії є синекдоха. Нарешті влаштувався на роботу, може яку копійку заробить. У неї досі й крихти не було в роті. Туди ще не ступала людська нога. Прийшло сто бід на один обід.

Номер слайду 13

Підсумки уроку. Сьогодні на уроці я … дізнався (лася) … зрозумів (ла) … навчився (лась) … найбільший мій успіх – це … я тепер умію …

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати §33, виконати вправу 227.

Номер слайду 15

ppt
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
1409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку