Презентація "Байка як жанр літератури".

Про матеріал
Презетація складається із семи слайдів. Мета презентації: повторити відомості про байку , її структуру та алегоричний зміст; зосередити увагу учнів на творчості І. Крилова; спонукати до читання байок. Презентацію створено за підручником "Світова література": підручник для 6 кл.загальноосвіт. навч. закл./ О.М. Ніколенко, Т.М. Конєва, О.В. Орлова та ін.- К.: Грамота, 2014 с.42-43; 48-49.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАЙКА-КОРОТКИЙ ВІРШОВАНИЙ АБО ПРОЗОВИЙ ТВІР ПОВЧАЛЬНОГО ЗМІСТУ, У ЯКОМУ ДІЮТЬ АЛЕГОРИЧНІ ПЕРСОНАЖІ, ЩО УОСОБЛЮЮТЬ РИСИ ЛЮДСЬКИХ ХАРАКТЕРІВ, ЧЕСНОТИ Й ВАДИ, ЯВИЩА ЖИТТЯ. Крук- недбалість. Лисиця- хитрість. Вовк-жорстокість. Ягня- беззахисність. Бабка- легковажність. Муравель- працьовитість.

Номер слайду 2

СТРУКТУРА БАЙКИ: РОЗПОВІДЬ ТА МОРАЛЬ. Молода Лисиця побачила, що з виноградної лози звисають грона, і захотіла дістати їх, але не змогла. Відходячи, сказала сама до себе:— Вони кислі!Так і в людей буває. Коли хто неспроможний досягти чогось, посилається на обставини. Езоп.

Номер слайду 3

ВІДОМІ БАЙКАРІЕзопІван Крилов

Номер слайду 4

Іван Андрійович Крилов1769-1844 Народився в Москві. Багато читав. Самостійно вивчив французьку, італійську, грецьку мови; математику. Навчився грати на скрипці.

Номер слайду 5

ПЕТЕРБУРГВ Петербурзі 30 років працював в Імператорській публічній бібліотеці. Протягом життя написав майже 200 байок, які перекладені багатьма мовами світу.

Номер слайду 6

Найвідоміші байки І. Крилова«Бабка і муравель»«Квартет»«Вовк і ягня»Митець використовував багатства живої народної мови- прислів’я, приказки, порівняння, звороти, епітети, вигуки.

Номер слайду 7

Прочитай крилаті вислови з байок І. Крилова мовою оригіналу:«А вы, друзья, как ни садитесь, всё в музыканты не годитесь» . «Квартет»«Ты все пела? Это дело. Так поди же попляши». «Стрекоза и муравей»«Ты виноват уж тем, что хочется мне кушать». «Волк и ягненок»«Когда в товарищах согласья нет,На лад их дело не пойдет.» «Лебедь, Щука и Рак»

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку