Презентація "Життєвий та творчий шлях Жуль Верна "

Про матеріал
Зацікавити життям і творчістю Жуль Верна, розвивати інтерес до письменника як до непересічної особистості, запам’ятати літературну спадщину письменника-фантаста, засновника науково-фантастичної та пригодницької літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жуль Верн – французький писменник(1828-1905) “Я повинен був народитися моряком і тепер щодня шкодую, що морська кар’єра не увійшла в мою долю з дитинства” Жюль Верн

Номер слайду 2

М. Нант Народився Жель Верн 8 лютого 1828 у місті Нант в сім'ї адвоката. Виховання в сім'ї з юридичними корінням відбилося на біографії Жуля Верна. Маленькому Жуль Верну ще не було й десяти років , а він уже знав усі морські терміни й команди . Читав книги про море і моряків .

Номер слайду 3

Літнім ранком 1839 р. одинадцятирічний хлопць утік з дому і найнявся юнгою на вітрильник «Коралі» , який мав відпливати до Індії. Однак подорож не відбулася - хлопчика повернули батькам. Жуль Верн був покараний і посаджений на хліб і воду. Він повернувся додому , але серцем залишився на палубі «Коралі».

Номер слайду 4

Освіта У Парижі майбутній письменник отримував юридичні знання. Але крім права Жуль Верн захоплювався літературою. Він писав оповідання, комедії. У 1848 році закінчив Нантський ліцей, переїхав до Парижу, де навчався, працював адвокатом, маклером на біржі. Почав писати у 50 – ті роки, перший твір, що приніс славу, - водевіль за ініціативою О. Дюма. Справжнє покликання літератора виявилося у романі «П’ять тижнів на повітряній кулі», яку видав друг П’єр Жуль-Етцель, повірив у талант і склали контракт на те, що Ж. Верн буде надавати видавцеві по два романи на рік.

Номер слайду 5

музей Жуля Верна Жуль Верн вивчав різні науки, згодом підрахували, що в домі Жуль Верна знайшли 20 тисяч зошитів, списаних матеріалами з різних галузей знань: фізика, хімія, біологія, астрономія, географія… . Жуль Верн став першим у світі науковим фантастом.

Номер слайду 6

Відкриття, які передбачив Ж. Верн. - підводний човен (твір про капітана Немо); - літак (Владар світу); - вертоліт (Робур-завойовник); - бурова техніка (Подорож до центра землі); - ракета і польоти в космос; - вежа в центрі Європи (до будівництва Ейфелевої вежі) — опис досить схожий; - штучний супутник і життя Гітлера; - міжпланетні подорожі (Гектор Сервадак), хоча люди на цей час не були на інших планетах, запуски космічних апаратів доводять можливість міжпланетних подорожей.

Номер слайду 7

«Натхнення для творчості» – море, небо, місяць… У 1872 році виїхав із Парижу у провінційне містечко Ам’єн, купив яхту «Сен-Мішель», яку згодом видав, коли почалася франко-пруська війна для підтримки воєнних властей. яхта “Сен-Мішель”

Номер слайду 8

Жуль Верн майстер пригодницького роману. Пригодницький роман — великий за обсягом прозовий твір, дія якого відбувається довкола розкриття характерів кількох персонажів, що формуються під час надзвичайних обставин і пригод. Характерні ознаки пригодницького роману:1) зображення численних пригод персонажів;2) стрімкий розвиток сюжету й поєднання кількох гостросюжетних ліній;3) мотиви випробування, переслідування, розгадування;4) характери персонажів подано в розвитку, вони змінюються внаслідок пережитих пригод;5) наявність численних таємниць, загадок, дивних обставин;6) місце дії — світ далеких країн, екзотичної природи, стихій тощо;7) поєднання різних типів оповіді (від імені автора й персонажів, описи, діалоги, монологи тощо).

Номер слайду 9

Творча спадщина письменника Його книги складають бібліотеку приблизно в 115 великих томів . “Незвичайні подорожі “ – головна праця Жуль Верна , яка включає 63 романи та дві збірки повістей і оповідань . Одним за одним виходять твори "Подорож до центру Землі", "Подорож з Землі на Місяць", "Подорож капітана Гаттераса", "Діти капітана Гранта" - попросили написати цей твір, бо діти не знали географію, "Робур-завойовник", "Навколо місяця", "20 тисяч льє під водою", "П'ятнадцятирічний капітан". Окрім літератури автор захоплювався і наукою. Всього написав 63 романи, великих творів 115, всі твори вмістилися у 130 книг.

Номер слайду 10

Останні роки життя Жуль Верна Нещасний випадок трапився у зрілому віці: вистріл молодого племінника, поранення, початок хвороб. На старість втратив зір, але не припинив писати: «Я не можу не працювати. Праця – це моя життєва функція. Коли я не працюю, я не відчуваю в собі життя». Помер 24 березня 1905 в Ам’єні.

Номер слайду 11

Домашнє завдання1. Познайомитися з романом “ П’ятнадцятирічний капінан”.2. Вміти характеризувати головних героїв .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шумова Інна Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ірина Михайлівна
    Дякую! Те, що треба!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гамяніна Ірина Леонідівна
    Дякую! Гарна презентація!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
8309
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку