Презентація "Байки Езопа."

Про матеріал
Презентація " Байки Езопа" містить відомості про Езопа, про походження та особливості байки як літературного жанру, а також аналіз байок Езопа із запитаннями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Байка як жанр літератури та її особливості Висвітлення народної мудрості та узагальнення моральних якостей у байках Езопа. Підготувала Пех Руслана Петрівна.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Дізнатися багато цікавого із життя Езопа Аналізувати та коментувати прочитане , виділяти основну думку кожної байки. Розповісти про своєрідний історичний шлях байки Допоможе усвідомити важливість самокритичного погляду для успішної життєдіяльності людини. Цей урок навчить мене

Номер слайду 6

Оповідна частина(розповідь) Повчальна частина(мораль) Байка Персонажі: Люди Птахи Рослини Звірі Комахи Алегорія , сатира , іронія

Номер слайду 7

У байці здебільшого діють тварини або неживі предмети, міфічні герої тощо, яких автор наділяє здібностями і властивостями людей, - вони вміють розмовляти і міркувати, як люди. Цей художній прийом називається персоніфікацією. Алегорія (інакомовність , іносказання) – це двопланове художнє зображення, що грунтується на приховуванні певних осіб, явищ, предметів під іншими художніми образами з відповідними асоціаціями і характерними ознаками приховуваного.

Номер слайду 8

Мораль може знаходитись на початку або на кінці байки.

Номер слайду 9

Сонце Місяць Море Річка

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Творець байки; Раб, мислитель, філософ, мораліст; Мудрий, розумний, спостережливий, досвідчений, кмітливий; Наставляє, виховує, викриває, висміює, вчить добру.

Номер слайду 12

Хитрість Жадібність Сила Впертість Незграбність Боягузливість Осел Заєць Вовк Лев Лисиця Ведмідь Встановити відповідність :

Номер слайду 13

Хитрість Жадібність

Номер слайду 14

Сила Впертість

Номер слайду 15

Незграбність Боягузливість

Номер слайду 16

Назвіть персонажів байки “Вовк і Ягня” Охарактеризуйте їх поведінку. Які риси характерів у людей уособлюють Вовк та Ягня . 2. Який висновок можна зробити з цієї байки?

Номер слайду 17

Персонажі байки: Вовк – тип зухвалої, нещадної, владної людини. Ягня – символізує невпевненість, схиляння перед силою, владою, страх, рабську покірність. . Мораль: справедливий захист не має сили для тих, хто заповзявся чинити кривду. Засуджуються: зухвалість, жорстокість, несправедливість, рабська покірність.

Номер слайду 18

1 група Байка “Крук і Лисиця ”. 1 . Про що розповідається в байці ? 2 . Охарактеризуйте персонажів байки. 3. Мораль твору.

Номер слайду 19

Байка “ Мурашка і Цикада ” 1. Про що розповідається у байці ? 2. Охарактеризуйте персонажів твору . 3. Мораль байки 2 група

Номер слайду 20

Персонажі байки: Крук – тип нерозумної, надто довірливої людини, яка сприймає будь-які слова за щиру правду. Лисиця – тип хитрої, лицемірної людини. Мораль: нерозумну людину можна вмовити виконати будь-що. Засуджуються: лукавство, нерозважливість, дурість, нещирість

Номер слайду 21

Не слід довіряти тим, хто дуже вас вихваляє, бо робить це навмисно, щоб приспати пильність і обдурити. Справжні друзі виявляються в небезпеці, допомагають, а не тоді лише, коли все гаразд.

Номер слайду 22

Персонажі байки: Мурашка – тип людини, яка постійно працює. Цикада – тип людини, яка не звикла працювати. Мораль: не можна бути в житті безтурботним, не дбати про майбутнє, зневажати працю. Засуджуються: легковажне ставлення до життя, лінощі, безпорадність. Прославляється: повага до праці та працьовитих людей.

Номер слайду 23

Грайся, розважайся, але думай і про майбутнє, як далі житимеш, тож працюй і матимеш винагороду.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Ж. Лафонтен 17 ст. Франція Г. Сковорода 18 ст. Україна П. Гулак-Артемовський 19 ст. Україна Є. Гребінка 19 ст. Україна Л. Глібов 19ст. Україна О. Вишня 20 ст. Україна С. Олійник 20 ст. Україна М. Годованець 20 ст. Україна

Номер слайду 26

1.Опрацювати матеріали підручника про Езопа як основоположника жанру байки. 2.Виразно читати і аналізувати байки Езопа. 3.Ілюструвати байку (на вибір).

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

ppt
Додав(-ла)
Пех Руслана
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку