Презентація. Байки. Леонід Глібов " Лебідь, Щука І Рак"

Про матеріал
За матеріалами презентації здобувачі освіти 3 класу Нової української школи можуть ознайомитись із новим жанром - байкою; дізнатися про життя і творчість Леоніда Глібова, вчитись виділяти слова для розуміння тексту та аналізувати байки . Презентацією на своїх уроках можуть скористатись вчителі початкових класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Байки. Леонід Глібов « Лебідь, Щука і Рак»

Номер слайду 2

Емоційне налаштування. Доброго ранку, сонце і вітер!Доброго ранку, ліси і поля!Доброго ранку, плането Земля!А всім присутнім. Зичимо здоров'я і добра!А тепер до роботи. Братись пора!

Номер слайду 3

Оголошення теми уроку. Сьогодні на уроці ви познайомитеся із ще одним жанром в літературі – байкою. Байка – навчає

Номер слайду 4

Повідомлення теми. Байка — невеликий, найчастіше віршований твір повчального змісту. У байках в образах тварин, рослин, різних предметів зображено людей, їхнє ставлення одне до одного, до праці, природи. У більшості байок є дві частини: розповідь про якийсь випадок, подію і повчальний висновок — мораль байки.

Номер слайду 5

Повідомлення теми. З нього читачі можуть зрозуміти, що схвалюється, а що засуджується у творі. Повчальний висновок може міститися і наприкінці, і на початку твору. Автора байки називають байкарем.

Номер слайду 6

Про автора. Леонід Глібов – видатний український байкар.

Номер слайду 7

Леонід Глібов. Видатним українським байкарем був Леонід ГЛІБОВ (1827–1893). Поет народився на Полтавщині в селі Великий Поділ. Ще в гімназії почав писати вірші. Більшу частину життя поет прожив у Чернігові, де працював у школі, багато писав для дітей і дорослих.

Номер слайду 8

Про автора Незважаючи на тяжкий стан здоров’я, до останніх днів він складав вірші, байки. Багато творів для дітей друкував поет у журналі «Дзвінок» і підписував їх «Дідусь Кенар». Вважають, що це було вуличне прізвисько його батька, який мав дуже співучого кенара. Щирі, дотепні твори поета шанує багато поколінь читачів.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Опрацювання вірша Леоніда Глібова «Лебідь, Щука, Рак». Читання вірша вчителем. ЛЕБІДЬ, ЩУКА І РАК У товаристві лад — усяк тому радіє; дурне безладдя* лихо діє, і діло, як на гріх, не діло — тільки сміх. Колись-то Лебідь, Рак та Щука приставить хуру* узялись.

Номер слайду 11

От троє разом запряглись, смикнули — катма* ходу... Що за морока*? Що робить? А й невелика, бачся, штука, — так Лебідь рветься підлетіть, Рак упирається, а Щука тягне в воду. Хто винен з них, хто ні — судить не нам, та тільки хура й досі там.

Номер слайду 12

Словникова роботабезладдяхураузялисьсмикнуликатмаморокапідлетіть

Номер слайду 13

Поміркуйте разом. Які слова байки звучать як прислів’я? Чого вони нас навчають? Коли їх доречно вживати?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Підручник с.119. Прочитайте вірш Леоніда Глібова «Лебідь, Щука, Рак», вивчить одну із байок.

Номер слайду 15

Рефлексія

pptx
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
2448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку