Презентація "Бережіть первоцвіти!"

Про матеріал
Презентація "Бережіть первоцвіти!" складається з 13 слайдів, в яких розміщено фотографію та коротку розповідь про найпоширеніші первоцвіти нашої місцевості. Дану презентацію можна використовувати під час уроків, виховних годин, екологічних акцій та проектів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бережіть первоцвіти!

Номер слайду 2

Первоцвітами називають рослини, які першими розквітають навесні. Цікаво, що всі ці рослини виглядають неймовірно гарно, їхні квіти дуже декоративні. Тому їх нерідко зривають на продаж для весняних букетів, хоча більшість первоцвітів знаходиться під охороною. Рвати їх не можна!Первоцвіти розпускають свої бутони ранньою весною, коли навколо ще лежить сніг. 

Номер слайду 3

Підсніжник. Назва рослини підказує, що квіти підсніжників з’являються в період, коли довкола ще лежить сніг. Знайти квіти можна в українських лісах, проте їх заборонено зрізати. Рослина занесена до Червоної книги України. Квіти дуже запашні, їхній аромат чути на лісовій галявині. Ростуть рослинки невеликими білими острівцями.

Номер слайду 4

Нарцис. Це квіти-легенда. Разом з тюльпанами це найпопулярніші квіти для весняних букетів. Дуже стійкі квіти, які в зрізаному стані стоять ще не один тиждень. Існує легенда. Ніби Нарцисом був самозакоханий юнак. Він щодня милувався своїм відображенням у воді. Тому нарцис – символ егоїзму, зарозумілості, байдужості. В Україні це дуже рідкісна квітка, занесена до Червоної книги. Єдине місце, де у нас ростуть ці квіти – Долина нарцисів. Це величезне поле, де навесні зацвітають тисячі прекрасних квітів. Долина знаходиться поруч з містом Хуст (Закарпатська область).

Номер слайду 5

Мати-й-мачуха (або підбіл)Цей первоцвіт – відома лікарська рослина. Унікальність рослинки в тому, що квіти розпускаються до появи листя. Буро-жовті квіти з’являються вже в кінці березня. Їхні пухнасті голівки часто плутають з кульбабами. На дотик верхня частина листя холодна, а знизу – завжди тепла. Ніби різні почуття: мачуха завжди холодна до дітей, а мама – приязна та добра. Мати-й-мачуха лікує від багатьох хвороб. Найперше – від застуди, кашлю, корисна при проблемах зі шлунком. Знайти квіти можна в північних та центральних районах України, у Карпатах: вздовж берегів річок та ставків, на болотах, у ярах.

Номер слайду 6

Сон-трава (або простріл)Зовні ці квіти нагадують пухнасті тюльпани. Рослина занесена до Червоної книги України. Квіти сон-трави легко впізнати за гарним фіолетовим забарвленням. Росте у хвойних лісах, зазвичай соснових, степах та кам’яних схилах. Народне повір’я. Сон-траву наші пращури завжди вважали чарівним зіллям. Квіти носили у кишені чи під сорочкою, аби захиститися від нечистої сили та відьом. Коли будували нову оселю, то обов’язково на один з кутів хати клали простріл. Вважалося, що у цьому домі завжди буде панувати спокій та затишок.

Номер слайду 7

Пролісок. Це зовсім невеличкі, але сильні рослини. Пролісок заввишки всього 10-15 см, проте його гарні сині квіти вперто пробивають крізь сніг. Саме проліски – одні з найперших українських квітів, що розквітають навесні. Рослина занесена до Червоної книги України. Квіти не бояться морозів, проліски ростуть навіть при морозі -10 градусів. Вони рясно вкривають землю гарним блакитно-синім килимом. Квіти ростуть на гірських схилах Карпат, у Закарпатській області.

Номер слайду 8

Крокус (шафран)Гарні квіти зростають у лісах та степах. Ростуть з цибулинки, яку можна висаджувати у себе на дачі чи городі. Зазвичай має квіти лілового чи фіолетового забарвлення. Та зустрічаються у природі й шафрани білого, рожевого, жовтого кольорів. Цвітіння крокусів триває до 18 днів. Квіти ніжні, невеличкі, рідко бувають більше 7 см у діаметрі. У світі налічують понад 300 видів крокусів. Ростуть крокуси невеличкими кущиками. Знайти ці квіти в Україні можна в лісах Полісся, Чернігівщини.

Номер слайду 9

Гіацинт. Ви, напевно, часто бачили ці гарні квіти в горщиках. Їх зазвичай дарують на весняні свята. Квіти дуже пишні, густі. Кольори бувають найрізноманітніші – білі, сині, блакитні, рожеві, фіолетові тощо. Найближчі родички гіацинтів – лілії. Справді, якщо придивитися, то кожна квіточка гіацинту нагадує лілію в мініатюрі. Квіточки гарно зібрані в пишні суцвіття. До України цю рослину завезли з Туреччини та Сирії. Знайти у природі гіацинти не вдасться – у нас це лише декоративні первоцвіти. Їх навмисно вирощують у теплицях.

Номер слайду 10

Чемерник (морозник)У морозника нараховується чимало видів. Одні квіти виростають зовсім невеличкі – до 20 см. А деякі види ростуть по пояс дитині. У морозника зустрічаються дуже незвичні забарвлення квітів – від ніжно-рожевого до повністю чорного. У природі бувають навіть морозники в два кольори. Полюбляє рости на гірських схилах. Рослина дуже гарна, проте не варто саджати її у себе на дачі чи в садку. Морозник дуже отруйний!

Номер слайду 11

Примула. Це лікарський первоцвіт. Росте в лісах, чагарниках, на узліссях, луках та галявинах. Батьківщина цієї квітки – Китай. Її легко можна вирощувати на городі, сушити квіти та пити лікувальний чай. Гарно допомагає при бронхіті, грипі, астмі. У народі примулу полюбляють називати «баранці», «жовтуха» або «миколайчики». У нас вона найчастіше зустрічається жовтуватого або білого кольору. Проте примула – ще й декоративна рослина, яку продають у горщиках. У квіткових магазинах можна знайти яскраві кольори примули – червоні, рожеві, сині, фіолетові. В Україні полюбляє рости у лісах Полісся, Житомирщини, на Вінниччині, також зустрічає в Північно-Східній Україні. Це Харківська, Сумська, Полтавська області.

Номер слайду 12

Тюльпани. Усі весняні букети збирають з цих первоцвітів. Чимало українців вважає, що це виключно голландська квітка. Але це не так. Наш рідний тюльпан зростає у степах Херсонщини, Миколаївщини, зустрічай в Кримських горах. Квітка занесена до Червоної книги України.

Номер слайду 13

Ряст. Масове цвітіння рясту - картина неймовірної краси. Над морем зелено-сизуватих листків здіймається справжнісінька повінь суцвіть - китиць з білими, рожевими, бузковими, кремовими, пуопурно-фіолетовими квітами, які мають приємний, витончений запах меду з ваніллю. У лісах України росте 6 видів рястів, деякі з них використовуються з лікувальною метою.

pptx
Додано
2 березня 2019
Переглядів
3777
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку