Презентація " Без матері не було б народу, душею якого є мова"

Про матеріал

Це позакласний захід у мовознавчо-виховному форматі. Учні, виконуючи мовні завдання, мають змогу оцінити власне ставлення до матері. Малюючи словесний портрет , школярі усвідомлюють відданість та безкорисливі вчинки рідної неньки. Як шануємо мову, так і матір, бо цього вимагає сучасність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Де́нь матері — міжнародне свято. В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Згодом це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни.

Номер слайду 5

Я низько вклоняюсь Вам, матерям, тому що ви – жінки! Це ваші муки створюють на світ нове життя. Це ваші безсонні ночі вирощують з безпорадних крикунів старанних хлопчиків і дівчаток. Ваші руки і Ваше серце роблять з малюків чудових дівчат і благородних юнаків.

Номер слайду 6

Вірш «Дитяча молитва» Заснули всі – навколо ніч. Хлопчина лиш під образами Шепоче тихо зі сльозами – Він молиться за хвору маму. Помилуй, Боженько, її. Прости мене, я кращим стану. Хай знов сміється матінка, Я пустувати перестану. А зранку мати піднялась, Була здорова, ще й співала. Ось так молитва вознеслась Це чудо! Щоб усі ви знали!

Номер слайду 7

1. Дібрати якнайбільше епітетів до слова мама.

Номер слайду 8

2. Хто більше згадає пісень про маму?

Номер слайду 9

3. Конкурс поетів. Давайте створимо словесний портрет матері.

Номер слайду 10

3. Конкурс поетів. І група. Ідеал жінки-матері ІІ група. Словесний портрет мами

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Історія для душі «Рахунок» Одного вечора, коли мама готувала вечерю, одинадцятирічний син прийшов до кухні з карткою в руках. З офіційним виглядом дитина подала картку мамі. Мама витерла об фартух руки і прочитала: - прибирання у кімнаті – 2 грн. - догляд за сестричкою – 3 грн. - отримання відмінних оцінок – 5 грн. Мати зворушено подивилась синові у вічі. Потім взяла ручку і написала: - за те, що носила тебе під серцем 9 місяців – 0 грн. - за ночі, проведені коло твого ліжечка, коли ти хворів – 0 грн. - за те, що втирала твої сльози – 0 грн. - за те, що всього тебе навчала – 0 грн. - за всі обіди, сніданки до школи – 0 грн. - за все, що даю тобі щодня – 0 грн. Мати віддала картку синові. Він подивився і написав «Сплачено» і зі сльозами кинувся до матері на шию…

Номер слайду 15

Що ви можете сказати про цю історію? 2. Чи завжди з повагою ставимося до матері? 3. Чи мають гроші цінність щодо маминих вчинків?

Номер слайду 16

т

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

7. Назви частину мови. У кожному конверті є характеристика однієї частини мови, ви повинні назвати її.

Номер слайду 20

Іменник. Займенник. Прикметник. Числівник.

Номер слайду 21

ppt
Додано
6 вересня 2018
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку