Презентація "Безпечний віртуальний простір"

Про матеріал
Представлено інформаційно-просвітницькі матеріали для учнів щодо безпечної поведінки в Інтернеті
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День безпечного Інтернету — 2019відзначається у вівторок 5 лютого під гаслом „Разом для найкращого Інтернету” День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) відзначається другого дня (у вівторок), другого тижня, другого місяця (лютого) з 2004 року з метою популяризації більш безпечнішого і більш відповідального використання онлайн-технологій і мобільних телефонів, особливо серед дітей і молодих людей в усьому світі. Запроваджений цей день у 2004 за ініціативи європейських некомерційних організацій: Європейської комісії, European School. Net, Insafe (European Safer Internet Network — Європейська мережа безпечного Інтернету). Безпечний віртуальний простір. Підготувала:практичний психолог. Забаровська С. М.

Номер слайду 2

Ми живемо в епоху інформаційних технологій, які увійшли у життя кожного з нас. Кожний шостий житель Землі регулярно працює у Всесвітній мережі, а в розвинутих країнах її колапс може призвести до колапсу цивілізації. Сьогодні Інтернетом користується понад чверть населення земної кулі – 1,9 млрд. людей. Середній рівень Інтернет-проникнення у світі наближається до 30%, а в розвинених європейських країнах цей показник досягає 70%. В Україні ця цифра становить 10-12 млн. осіб – близько чверті населення країни. Сьогодні електронною павутиною користується кожен п'ятий українець.

Номер слайду 3

Правила безпечного користування Інтернетом:1. Нікому не повідомляйте особисті дані (домашню адресу, телефон, паролі) Я в мережі і я отримую повідомлення від мого інтернет-провайдера з проханням повідомити пароль. Мені кажуть, що це потрібно для того, щоб виправити мій аккаунт. Чи повинен я дати їм пароль? При скачуванні програми/фільму виводиться вікно для введення вашого номеру телефону. Чи вводити мені свій номер?

Номер слайду 4

2. Не довіряйте незнайомим людям. Якщо в соціальній мережі пропонує дружбу підозріла людина, чи погоджуватися? Якщо незнайома людина пропонує зустрітися, то чи зустрічатися?Незнайома людина просить повідомити особисті дані, то чи повідомляти?

Номер слайду 5

3. Не відвідуйте аморальні сайти, групи. Чи брати участь у різних “групах смерті”/ інших ризикованих групах (“Красная сова”, “Киты плывут”)?

Номер слайду 6

Хочу купити річ на торгових сайтах (OLX тощо), чи робити передплату на картку продавця?4. Не дайте себе ошукати шахраям.

Номер слайду 7

Чи треба реагувати на кібербулінг? Якщо треба, то як?Кібербулінг – це форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо. До його проявів належать: Відправка неприємних за змістом, образливих або погрозливих повідомлень, фотографій, листів, відеозаписів;•Телефонні дзвінки з погрозами або мовчанням•Образливі висловлювання на форумах (в чатах);• Видавання себе за когось іншого в чатах та форумах, в текстових повідомленнях, з негідними висловлюваннями та образами;•Отримування СПАМ – розсилки вище зазначеного змісту.5. Захистіть себе від кібербулінгу.

Номер слайду 8

Поради щодо реагування на кібербулінг. Не поспішай реагувати у кіберпросторі ненавистю, зворотною агресією, взаємним переслідуванням. Будуй з самого початку свою репутацію в Інтернеті. Не провокуй на агресивну поведінку інших учасників кібер-простору, не виставляй свої інтимні фото, відео, не пиши образливі коментарі тощо. Збережи факти кіберпереслідування, які можна буде використати в суді. Доречно ігнорувати поодинокий негатив. Якщо листи систематично містять загрози життю і здоров’ю, або порнографічні сюжети, варто поставити до відома телефонного або Інтернет-провайдера, інспектора місцевого відділку міліції із роботи з неповнолітніми (для цього й важливо копіювати повідомлення із загрозами). Якщо образлива інформація розміщена на сайті, варто зробити запит адміністратору щодо видалення цієї інформації. Програми, що забезпечують миттєвий обмін повідомленнями, мають можливість тимчасового відключення, можна заблокувати отримання повідомлень з певних адрес, навіть змінити телефонний номер.

Номер слайду 9

Чи можу я стати Інтернет-залежним? 1. Синдром фантомного дзвінка(у людини з’являються слухові та моторні галюцинації, їй здається, що телефон у кишені дзвонить або вібрує, хоча нічого не справді не відбувається)2. Номофобія(страх залишитися без мобільного телефону)3. Кіберхвороба(у людини з’являється головокружіння, дезорієнтація та нудота при взаємодії з певними електронними пристроями)4. Facebook-депресія(люди впадають у депресію від контактів у соціальній мережі або, навпроти, від їх відсутності)5.Інтернет-залежність(хворобливе і постійне бажання отримати доступ до мережі, яка негативно впливає на інші сфери життя, часто повністю витісняючи їх)6. Залежність від онлайн-ігор(гра буквально затягує людину у віртуальний світ, в результаті вона втрачає роботу, сім’ю, а часом і життя. Цей розлад волі викликає важку депресію і може привести до фізичного виснаження і навіть самогубства)7. Кіберхондрія(людина з цим розладом вважає, що у неї є хвороби і, як правило, не одна, про яку вона читала в Інтернеті)8.“Ефект Google”(людина впевнена, що знання їй не потрібні, тому що вся інформація знаходиться всього за кілька кліків)

Номер слайду 10

Тест на Інтернет-залежність1. Наскільки часто довше ви залишаєтеся on-line, ніж мали намір?2. Як часто ви ігноруєте свої домашні обов'язки заради того, щоб довше побути в інтернеті?3. Як часто ви віддаєте перевагу порушення від інтернет-матеріалів близькості зі своїм реальним партнером?4. Ви зав'язуєте нові взаємовідносини з користувачами інтернету?5. Як часто скаржаться оточуючі вас люди на те, що ви проводите за комп'ютером дуже багато часу?6. Трапляється, що ваша робота, або навчання страждає через занадто частого або тривалого часу, який ви проводите on-line? 7. Перевіряєте пошту ви, перед тим, як зайнятися необхідними справами? 8. Наскільки часто страждає продуктивність вашої роботи за заглибленості в комп'ютер?9. Чи трапляється вам займати оборонну позицію або ставати потайним, коли вас питає хто-небудь, чим ви займаєтеся в мережі і навіщо вам це потрібно?10. Як часто ви прагнете позбутися від тривожних думок про власне життя, замінюючи їх заспокійливими думками про мережі?11. Передчуваєте ви свій черговий сеанс on-line?12. Чи трапляється вам відчувати, що без інтернету життя було б нудне, порожня і безрадісна? 13. Чи Часто вам доводиться дратуватися, кричати і виходити з себе, якщо хтось вам заважає, відволікає в процесі сеансу on-line?14. Як часто ви відмовляєте самому собі у сні та відпочинку через нічних «входжень»?15. Перебуваючи поза мережі, як часто ви думаєте про швидке підключення, захоплюють вас думки про інтернет?16. Чи трапляється вам, знаходячись on-line, говорити собі: «ну ще одну хвилиночку...»?17. Бували чи бувають у вас безуспішні спроби скоротити час, який ви перебуваєте в мережі?18. Наскільки часто ви маєте намір приховати від оточуючих тривалість вашого перебування в інтернеті або за комп'ютером?19. Наскільки часто інтернет для вас переважніше реального спілкування з людьми?20. Наскільки часто у вас відбувається погіршення настрою, пригніченість або дратівливість, коли ви знаходитесь поза мережі, яке зникає, варто вам тільки підключитися?5 – завжди;4 – досить часто;3 – іноді;2 – часом буває;1 – дуже рідко;0 – це не відноситься до мене.

Номер слайду 11

Результати тесту20 - 49 БАЛІВ – у вас не буде приводу для особливих переживань щодо інтернет-залежності – ви звичайний інтернет-користувач. Часом ви, звичайно, затримуєтеся трохи довше в мережі, ніж збиралися, але ви абсолютно в змозі самостійно контролювати використання Інтернету з урахуванням своєї потреби.50 - 79 БАЛІВ – час від часу, а можливо останнім часом і часто, ви стикаєтеся з певними проблемами з-за надмірного використання Інтернету. Вам слід звернути увагу на те, який вплив він робить на ваше життя і постаратися його контролювати.80 - 100 БАЛІВ – у вашому житті однозначно відбуваються значні проблеми, які породило надмірне використання Інтернету. У вас явна інтернет-залежність. Вам просто необхідно усвідомити, наскільки сильно і згубно впливає Інтернет на ваше життя, постарайтеся відмовитися від нього на час і зайнятися проблемами, які накопичилися, поки ви «пропадали» у мережі Інтернету.6. Контролюйте своє перебуванняв Інтернеті.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1645
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку