Презентація "Безпека харчування. Харчові отруєння."

Про матеріал
Навчальна мета презентації формувати вміння розпізнавати ознаки харчового отруєння, надавати першу допомогу в разі харчового отруєння; продовжити розвивати навички безпечного зберігання та обробки харчових продуктів; вміння розпізнавати отруйні рослини та гриби. Виховувати відповідальне ставлення до власного здоров`я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Безпека харчування. Харчові отруєння. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Профілактика харчових отруєнь. Вчитель: Джунь Світлана Василівна. Девіз уроку: “Людина народжується здоровою. Всі хвороби приходять до неї з їжею.” Гіппократ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

– це порушення функцій організму, спричинене потраплянням з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть бути знешкоджені внутрішніми силами організму. Отруєння Симптоми отруєння. Дискомфорт в ділянці шлунка. Нудота. Блювання Діарея. Біль в животіСлабкість. Головний біль. Прискорене серцебиття Підвищення температури тіла

Номер слайду 4

Біль у рогліНудота. Свербіж. Біль у животіНормальна температура тіла. Головний біль. Пронос. Біль в нозіБлювання. Утруднене дихання. Загальна слабкість. Підвищена температура тіла. Розширені або звужені зіниціПозначте знаком “+ “симптоми харчового отруєння.

Номер слайду 5

1. Викликати “швидку допомогу”.2. Промити шлунок: випити 1,5-2 літри теплої води з сіллю (1чайна ложка солі на 1л води).3. Приймати активоване вугілля по 2-3 таблетки кожні 15 хвилин .4. Покласти в ліжко.5. Слідкувати за хворим (за диханням, пульсом). Пам`ятка дій при отруєнні

Номер слайду 6

Для профілактики харчових отруєнь дотримуйтесь правил безпеки харчування

Номер слайду 7

Слід Боротися з переносниками інфекцій: Мухи – рознощики хвороб. Звідусіль вони несуть на собі мільйони шкідливих мікробів. Таргани переносять на своїх лапках збудників туберкульозу, дифтерії, холери, гельмінтозів, гострих кишкових та інфекційних хвороб, а також можуть інфікувати їжу своїми виділеннями. Миші та щури не лише псують продукти харчування, а й є носіями таких небезпечних інфекційних хвороб як чума, енцефаліт, лептоспіроз, туляремія, токсоплазмоз та інші.

Номер слайду 8

Отруйні рослини по-різному можуть впливати на організм людини. Вони пригнічують роботу центральної нервової системи, негативно впливають на роботу серця, шлунку, нирок і печінки. Наприклад, блекота чорна викликає розлад мовлення, сухість в роті, розширення зіниць, галюцинації, судоми. Отруєння блекотою може призвести до смерті!Не вживайте отруйні рослини та їх насіння в їжу !Блекота чорна. Дурман звичайний. Слід розрізняти отруйні рослини. Цикута отруйна. Вовче лико. Паслін чорний

Номер слайду 9

Найнебезпечніший з отруйних грибів – бліда поганка. Це смертельно отруйний гриб. Ознаки отруєння проявляються через 8 – 12 годин, а іноді і через 20 -40 годин після приймання їжі,коли медицина допомогти вже не може. Дуже часто молоду бліду поганку плутають з їстівнними грибами: печерицями та сироїжками. Не збирати отруйних грибів. Сироїжка. Печериця. Бліда поганка. Мухомор. Опеньки несправжні

Номер слайду 10

НЕ збирати невідомі гриби. НЕ збирати перезрілі гриби. НЕ збирати гриби поблизу великих автомобільних доріг та сміттєзвалищ. НЕ купувати на стихійних ринках. НЕ куштувати сирих грибів. НЕ давати їсти гриби дітям до 12 років. Зібрані гриби після повернення додому відразу приготувати та зберігати в холодильнику. Щоб убезпечитися від отруєнь грибами, слід:

Номер слайду 11

Обговоріть в групах , де варто купувати продукти, щоб убезпечитися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій.

Номер слайду 12

Банани знімають депресію. Перець знімає біль. Масло зміцнює нерви. Помідори допомагають розслабитися. Сир веселить. Дієтологи стверджують, що їжа впливає на загальний стан людини:

Номер слайду 13

Бажаю здоров`я

pptx
Додав(-ла)
Джунь Світлана
Додано
17 грудня 2021
Переглядів
2775
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку