Презентація "Безсполучникове складне речення. Тренувальні вправи"

Про матеріал

Презентація з української мови для учнів 9 класу на закріплення теми "Безсполучникове складне речення. Тренувальні вправи".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безсполучникове складне речення. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Кома, крапка з комою :

Номер слайду 3

Розставити розділові знаки та визначити головні члени речення. Прийшла весна весела верба зазеленіла соловейко затьохкав, вишні цвітом укрилися. (Б. Грінченко.) Оксамитна святкова тиша сповивала весняну землю в цій тиші рохлось глибоке бездонне небо поміж його роями до самого надзем’я гнувся Чумацький Шлях. (М. Стельмах.) Красно грає весняне сонце на чистому небі; весело стрибає його довге проміння в прозорому повітрі теплий з полудня вітер віє понад землею і допомагає сонцю у його роботі. (Панас Мирний.) По обрію неба сірими та ліловими баранцями побігли волохаті хмаринки над озером зашелестів очерет з дерев стиха знімалися й задумливо падали на землю сухі листочки. (С. Васильченко.) Ліси розсівають таємничі шерехи під ногами перешіптується туман невидимі крила качок пролопотіли над верховіттям дерев і згодом обізвався сплеском у лісовому озерці. (М. Стельмах.)

Номер слайду 4

Двокрапка

Номер слайду 5

Розставити розділові знаки та визначити головні члени речення. Наука не пиво її в рот не увіллєш. Обмова полова вітер її рознесе але й очі засипле. Ніколи ж ледарю працювати взимку холодно весною вітряно восени мокро а літо таке коротке. З дурнем каші не звариш або пшоно не вкипить або вогонь не горить. Нетямі руки не так пришиті вони нічого не роблять, а биті. В усіх ледацюг одна звичка вони роблять чужими боками а лежать на своїх. Добре вмостився під голову кулак а ногами вкрився. Ловко піч змайстрував весь дим у своєму подвір’ї. Хліб не з неба працювати треба. Всяка копійка копилка вона карбованець береже. Черево не дерево воно завжди роздасться. Знання не гаманець їх тільки більшає. Ось вам, дядьку, шапка й рукавиці: гуляйте ще в нас.

Номер слайду 6

Тире

Номер слайду 7

Розставити розділові знаки та визначити головні члени речення. Усі мовчать – говорить мати. (В. Крищенко.) Була б колиска – будуть діти. (М. Вінграновський.) Пригадую мадонну Рафаеля - мистецтво вічне, вічне-бо життя! (Д. Павличко.) Спадало з серця найбільше лихо – то моя мама співала. (Є. Лещук.) Світ малий у вікні – їдь по світу. (В. Василашко.) Нам стільки випало доріг – в морях згубивсь їх слід. (Л. Тендюк.) Роздивися тверезо по світу – нас нова обнімає доба. (В. Симоненко.) Ще сонячні промені сплять – досвітні огні вже горять. (Леся Українка.) Візьми число щоденної газети – там тисячі невиспіваних тем. (Д. Загул.) Тільки-но навчишся говорити – треба вчитися мовчати. (О. Перлюк.) Двері скрип - на порозі весна. (М. Гурець.) Задимляться дороги широкі – біль прокинеться в серці моїм. (М. Стельмах.) Ледве ступите у лаврський двір – зачарує врода старовинна. (Д. Білоус.) Заніміла б я навіки - самі речі ллються. (П. Куліш.) Веселі діти йдуть до школи – їх голосів дзвенить прибій. (В. Сосюра.)

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Виконати вправу за посиланнямhttps://drive.google.com/file/d/1zs. DFGBKw. EGXwh2 F2n-x. Hrz. BA52g4nc. IR/view?usp=sharing на тему «Розділові знаки у безсполучникове складне речення» до 18.04., завдання таке саме як і на онлайн-уроці., у форматі word, 14 шрифтом та надіслати на електронну пошту. З 19.04 виконуємо тести на вищезазначену тему. Термін виконання 23.04 до 14.00

pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
3876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку