Презентація БЕЗЖАЛЬНА САХАРА: ОСОБЛИВЕ МІСЦЕ АФРИКИ

Про матеріал
Презентація створена на основі матеріалів, опублікованих на відкритих сайтах інтернету і має навчально-ілюстративну мету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безжальна Сахара:особливе місце Африки

Номер слайду 2

Пустеля Сахара розташована на Півночі Африки та частково або повністю охоплює територію майже одинадцяти країн. Ця найбільша у світі пустеля займає площу понад 9 млн км², що цілком можна порівняти з площею США.

Номер слайду 3

Сахара простягається на 1 600 км в ширину і близько 5 000 км в довжину зі сходу на захід. Кажуть, що тисячу років тому клімат в пустелі був більш вологий. Річ у тому, що в далекому минулому територія Сахари піддалася різним атмосферним змінам, що призвело до зміни кліматичних умов. Клімат Сахари комбінований: на півночі він субтропічний, а на півдні — тропічний.

Номер слайду 4

Пустеля Сахара — друга за величиною пустеля світу після Антарктиди, так як, Антарктида також пустеля. Технічно пустелею вважається місце, де за рік випадає менше ніж 254 мм опадів. Пустеля розділяє африканський континент на дві частини — Північну і субсахарську Африку.

Номер слайду 5

Сахара охоплює майже всі частини Північної Африки. Тягнеться від Червоного моря, включаючи ділянки середземноморського узбережжя, і до Атлантичного океану. У південному регіоні її кордоном є напівпосушливий район саван Сахель (Sahel), що відокремлює пустелю від субсахарської Африки. Однак кордони пустелі чітко не визначені, більш того, за останні тисячу років вони зазнали значних змін.

Номер слайду 6

Сахара проходить по території наступних країн: Алжир, Чад, Єгипет, Лівія, Марокко, Мавританія, Малі, Нігер, Судан, Туніс, Західна Сахара.Історія пустелі нараховує не менше 3 мільйонів років.

Номер слайду 7

Рельєф досить різноманітний, але в цілому вона являє собою плоскогір'я, що лежить на висоті 400-500 м над рівнем моря. Тут є підземні річки, які іноді випливають на поверхню, утворюючи оазиси. У таких природних оазисах добре розвивається рослинність. Ґрунт таких регіонів Сахари дуже родючий, тому там, де можлива іригація, виростає відмінний урожай.

Номер слайду 8

Частину території пустелі займають піщані дюни, які досягають висоти 180 метрів. Раніше пустеля була родючою землею, де паслися слони, жирафи та інші тварини. Поступово вона ставала все більш посушливою, і родючий пейзаж перетворився в безплідний регіон, яким ми знаємо його сьогодні.

Номер слайду 9

Центральний регіон Сахари більш піднятий над рівнем моря, в порівнянні з іншими її районами. Центральне плато простяглося на 1600 км з північного заходу на південний схід. Висота його коливається від 600 до 750 м, деякі вершини досягають рівня 1800 м і навіть 3400 м. Найвищі точки — піки Емі-Куссі (Emi Koussi) висотою 3415 м, Тахат (Tahat) - 3003 м, масив Тібетсі (Tibetsi) і нагір'я Ахаггар (Ahaggar).

Номер слайду 10

У східній частині Сахари — Лівійській пустелі — клімат найбільш сухий, тому тут є дуже мало оазисів. У цій частині зосереджені піщані території з великими дюнами, висота яких досягає 122 і більше метрів. Клімат пустелі Сахара дуже жаркий і сухий. Вдень тут буває дуже жарко, а вночі — прохолодно.

Номер слайду 11

Центральна частина Сахари виключно суха, з мізерною рослинністю або взагалі без неї. У місцях, де скупчується волога, тут іноді трапляються луки, пустельні чагарники, дерева і високі чагарники.

Номер слайду 12

Раніше пустеля була родючою землею, де паслися слони, жирафи та інші тварини. Поступово вона ставала все більш посушливою, і родючий пейзаж перетворився в безплідний регіон, яким ми знаємо його сьогодні.

Номер слайду 13

Протягом останнього льодовикового періоду пустеля була більша, ніж зараз, вона тягнулася на південь за межі своїх сьогоднішніх кордонів. Кліматичні умови тут вважаються найжорсткішими у світі. Північно-східні вітри, що тут переважають, часто стають причиною піщаних бурь і мікроторнадо «dust devils» («пилові дияволи»).

Номер слайду 14

Сахара розділяється кількома регіонами: Західна Сахара, Центральне нагір'я Ахаггар (Ahaggar), гори Тібесті (Tibesti), Air Mountains (регіон пустельних гір і високих плато), пустеля Тенере (Tenere) і Лівійська пустеля (найпосушливіший регіон).

Номер слайду 15

На території Сахари випадає всього 20 см опадів на рік. Саме з цієї причини тут проживає дуже невелика кількість населення, всього 2 мільйони людей. Величезні простори не заселені, розрізнені поселення формуються лише біля джерел води та острівців рослинності, здатних прогодувати худобу. Арабська мова є найпоширенішою мовою Сахари, від Атлантики до Червоного моря.

Номер слайду 16

Долина річки Ніл і гірські райони Нубійської пустелі на схід від Ніла географічно є частиною пустелі Сахара. Однак води Ніла перетворили цю територію Єгипту з безплідної пустелі в родючу сільськогосподарську територію.

Номер слайду 17

У пустелі Сахара в західно-центральній частині Мавританії знаходиться унікальне геологічне утворення, яке завдяки своїм масштабам добре помітно навіть з космосу. Його називають Оком Сахари, або структурою Рішат. Це формування являє собою серію концентричних кілець і має діаметр близько 50 км.

Номер слайду 18

Спочатку Око Сахари вважали древнім метеоритним кратером. На сьогоднішній день достовірною вважається інша теорія його виникнення. Так, гірські породи, що залягають у формі купола, під впливом ерозії поступово «зрізались», оголюючи в результаті концентричні кільця, які ми бачимо зараз.

Номер слайду 19

Цікаво, що концентричні кола структури Рішат – це чергування шарів гірських порід різного походження, вік яких складає мільйони років. Наприклад, вік осадових порід, що знаходяться в центрі структури Рішат, становить близько 2,5 мільярдів років, а вік пісковику, з якого складається останнє коло цього утворення, – приблизно 480 мільйонів років.

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! ©Світлана МАЄВСЬКА

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
486
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку