Презентація "Біографія Ешера"

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати на уроках геометріїв 9-11 класах та під час проведення предметних тижнів тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біографія Ешера. Лариса Желєзнякова, викладач вищої категорії, старший викладач

Номер слайду 2

Моріц Корнеліус Ешер (Escher) народився 17 червня 1898 року в Леувардене (Нідерланди), молодший син у родині інженера-гідравліка Джорджа Арнольда Ешера і Сари Глічман. З 1907 року Моріс вчиться плотницкій справі і грі на піаніно, навчається в середній школі. Оцінки з усіх предметів у Моріса були поганими за винятком малювання. Вчитель малювання помітив талант у хлопчика і навчив його робити гравюри по дереву.

Номер слайду 3

У 1916 році Ешер виконує свою першу графічну роботу, гравюру на фіолетовому лінолеумі - портрет свого батька Джорджа Арнольда Ешера. Він відвідує майстерню художника Герта Стігемана, що мав друкарський верстат. На цьому верстаті були віддруковані перші гравюри Ешера.

Номер слайду 4

У 1918-1919 роках Ешер відвідує Технічний коледж в голландському містечку Дельфт. Він отримує відстрочку від служби в армії для продовження навчання, але через погане здоров'я Моріс не впорався з навчальним планом, і був відрахований. В результаті, він так і не отримав вищої освіти. Він навчається в Школі архітектури та орнаменту в місті Гаарлем. Там він бере уроки малювання у Самюеля Джесера де Месквіта, який вплинув на життя і творчість Ешера.

Номер слайду 5

Італійський період. У 1921 році родина Ешера відвідала Рів'єру та Італію. Зачарований рослинністю і квітами середземноморського клімату, Моріс зробив детальні малюнки кактусів і оливкових дерев. З'явилася перша публікація в журналі "Великодні квіти" (гравюра на дереві). Ешер закінчує школу мистецтв і відправляється подорожувати по центральній Італії; робить багато нарисів.

Номер слайду 6

У вересні відвідує в Іспанії Альгамбру, вважаючи її найбільш цікавою, особливо її величезні мозаїки "колосальною складності та математично-художнього змісту"

Номер слайду 7

Альгамбра, приклади періодичних візерунків на стінах палацу. Візерунки, які вигадав Ешер, для заміщення площини

Номер слайду 8

1923-25 рр. - Подорож до Італії; там зустрічає свою майбутню дружину Йетті. Малює з натури. Перша його виставка в Сієні і Гаазі. 12 червня вінчається Йетті в Віареджіо; переїжджає до Риму. У 1929 році виходить перша літографія "View of Goriano Sicoli", Arbuzzi. У наступному році Ешер стає членом асоціації художників-графіків, трохи пізніше - членом студії Pulchi. Він користується великою повагою як "терплячий, спокійний холодний кресляр", а його роботи критикують за їх "зайву інтелектуальність".

Номер слайду 9

У 1930-і роки виходить з друку книга "Жахливі пригоди схоластики" з гравюрами по дереву у виконанні Ешера. Його роботи на виставці сучасної гравюри (поліграфії) "Сторіччя Прогресу" в Чикаго отримують тільки позитивні відгуки.

Номер слайду 10

У 1946 році Ешер починає цікавитися технологією глибокого друку. І хоча ця технологія була набагато складніше тієї, якою користувався Ешер до цього і вимагала більше часу для створення картини, але результати були вражаючими - тонкі лінії і точна передача тіней. Одна з найбільш відомий робіт в техніці глибокого друку "Крапля роси" була закінчена в 1948 році.

Номер слайду 11

У 1950 році Моріс Ешер знаходить популярність як лектор. Тоді ж в 1950 році проходить його перша персональна виставка в Сполучених Штатах і починають купуватися його роботи. 27 квітня 1955 Моріса Ешера посвячують у лицарі і він стає дворянином.

Номер слайду 12

В 1954 р. в Амстердамі відбулася велика виставка Ешера, приурочена до Міжнародного математичного конгресу. Відтоді вся фізико-математична література рясніє гравюрами Ешера. Нобелівський лауреат Ян Чженьнін використовував його «Вершника» для пояснення принципів симетрії в квантовій механіці.

Номер слайду 13

Роботи Ешера — це приголомшливі ілюстрації до математичних ідей періодичності і теорії кристалографічних груп, вони демонструють типи симетрії, застосовані в інженерній справі, геології і криптографії. А художник сміявся: він жодного разу в житті не одержав гарної оцінки з математики й був математично необізнаний.

Номер слайду 14

На початку 60-х років вийшла в світ перша книга з роботами Ешера «Grafiek en Tekeningen», в якій 76 робіт прокоментував сам автор. Книга допомогла знайти розуміння серед математиків і кристалографів.

Номер слайду 15

У серпні 1960-го Ешер прочитав лекцію з кристалографії в Кембриджі. Математичні та кристалографічні аспекти творчості Ешера стають дуже популярними.

Номер слайду 16

У 1970-му - операція і тривала госпіталізація. Ешер переїжджає в Rosa-Spier-Foundation Laaren в будинок для престарілих художників. Публікується "De werelden van MCEscher (Світ Ешера). М. С Ешер помирає в 1972 році в лютеранської лікарні Хілверсума (Hilversum).

Номер слайду 17

Дякую за увагу!!!https://mcescher.com/gallery/symmetry/

pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
1014
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку