Презентація " Біологічні особливості зернових культур України"

Про матеріал
Додаток до кейс уроку з математики для учнів 6 класу «Світ раціональних чисел»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічні особливості зернових культур України

Номер слайду 2

Зернове господарство відіграє важливу роль в аграрному секторі України, забезпечуючи стабільне постачання населення хлібом і хлібобулочними виробами, а також сировиною для промислової переробки. За рівнем виробництва зерна Україна посідає одне з провідних місць у світі. На світовому ринку зерна, в середньому за останні 10 років, Україна зайняла одинадцяте місце по виробництву пшениці та сьоме місце по виробництву ячменю. Рослинництво включає вирощування зернових, технічних, кормових, овочевих, баштанних культур і картоплі, садівництво, виноградарство і квіткарство. Виробництво, переробка і експорт зерна в Україні дають суттєві грошові надходження до бюджету і є важливими сферами працевлаштування населення країни. Крім того, зернова галузь країни має суттєвий потенціал розвитку, пов’язаний, перш за все, з наявністю багатих земельних ресурсів і достатньої кількості кваліфікованої робочої сили. Провідні культури в землеробстві — зернові: озима і яра пшениця, жито, озимий і ярий ячмінь, кукурудза, овес, гречка, просо та рис. Основна зернова культура України — озима пшениця. Яра пшениця має нижчу врожайність у порівнянні з озимою, її посіви розміщені головним чином у степових районах України з більш суворими зимовими умовами, де практично відсутній постійний сніговий покрив. Цінною продовольчою культурою є озиме жито. Ячмінь — друга за розмірами площ посівів зернова культура України. Третє місце в Україні за площею посівів посідає кукурудза. Значні площі в Україні відводяться під гречку. Рис як продовольчу культуру вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму. Технічні культури досить різноманітні: соняшник, цукровий буряк, льон, хміль, тютюн. Соняшник займає близько двох третин усієї площі технічних культур (2,1 млн. га). Основні площі соняшнику зосереджені в степовій зоні та на півдні лісостепової. Важливе місце з-поміж технічних культур займають цукрові буряки, що використовуються для виробництва цукру. У зв'язку з глобальним потеплінням Україна увійшла у фазу «ризикованого землеробства». Зміна клімату має ряд впливів на флору та фауну, катастрофічної шкоди завдають насінництву року, коли посіви вимерзають, або аномальне тепло не дає гарні врожаї , та спека яка знищує врожай.

Номер слайду 3

Біологічні особливості соняшнику. Вимоги до температури. Озима пшениця з групи зернових досить холодостійка культура. Насіння починає проростати за температури у посівному шарі ґрунту 1-2°С. Сходи при цьому з'являються пізно і недружно. Оптимальна температура проростання пшениці перебуває в межах 12-20°С. За умови достатнього зволоження ґрунту сходи за такої температури з'являються на 5-6-й день. Якщо температура вища 25°С, висіяне насіння і проростки масово уражуються хворобами. Взимку добре загартовані восени рослини зимостійких сортів витримують зниження температури на глибині вузла кущіння до мінус 19-20°С. Достатній сніговий покрив захищає рослини навіть у разі зниження температури до мінус 35-40°С. Шар снігу 10 см і більше повністю захищає рослини від вимерзання навіть за 30°С морозу.

Номер слайду 4

Біологічні особливості соняшнику. Вимоги до температури. Соняшник - рослина степової зони. Незважаючи на підвищені вимоги до тепла, насіння його починає проростати при температурі 3-4°С, але сходи з'являються лише на 20-28-й день. Оптимальна температура проростання 20°С. За цієї температури сходи з'являються на 7-8-й день. Набубнявіле та насіння ке проклюнулось в ґрунті задовільно переносить зниження температури до мінус 10°С. Молоді сходи рослин витримують весняні приморозки до 4-6°С. Це дає змогу сіяти соняшник рано навесні. Оптимальна температура для росту у першій половині вегетації - близько 22°С, а в період цвітіння-достигання - до 24-25°С. Температура вище 30°С негативно позначається на рості і розвитку рослин.

Номер слайду 5

Біологічні особливості квасоліВимоги до температури. Південне походження квасолі зумовило підвищену вимогливість її рослин до тепла. Тому її відносять до теплолюбних. Насіння квасолі бубнявіє і починає проростати за температури 8-12°С. Чим вища температура (навіть до 30°С), тим швидше з’являються сходи на поверхню ґрунту — через 6-7 діб. Нестача тепла в період проростання насіння згубно діє на сходи. Вони гинуть навіть за температури 0°С.

Номер слайду 6

Біологічні особливості соїВимоги до температури. Соя має підвищені вимоги до деяких кліматичних умов. Основні серед яких температура. Сою вирощують на більшості територій нашої країни: від екватора до майже 54 градусів північної широти. Температура насіння сої повинна бути не менше 7-8 °С, достатня 12-14 °С , але найбільш оптимальна 15-20 °С. Сходи можуть витримати максимальні погодні умови – приморозки до мінус 2-3 °С. Сівба сої відбувається при переході температури повітря вище 15 °С. Найбільша потреба сої в теплі припадає на період вегетації, особливо під час цвітіння та достигання. Оптимальна добова температура росту в цей час в середньому 18-25 °С. А при температурі 10-13 °С відбувається затримка достигання. Вегетаційний період впродовж 120-150 днів. Тест –міркування .

pptx
Додано
11 березня 2019
Переглядів
3561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку