Номер слайду 2
Зернове господарство відіграє важливу роль в аграрному секторі України, забезпечуючи стабільне постачання населення хлібом і хлібобулочними виробами, а також сировиною для промислової переробки. За рівнем виробництва зерна Україна посідає одне з провідних місць у світі. На світовому ринку зерна, в середньому за останні 10 років, Україна зайняла одинадцяте місце по виробництву пшениці та сьоме місце по виробництву ячменю. Рослинництво включає вирощування зернових, технічних, кормових, овочевих, баштанних культур і картоплі, садівництво, виноградарство і квіткарство. Виробництво, переробка і експорт зерна в Україні дають суттєві грошові надходження до бюджету і є важливими сферами працевлаштування населення країни. Крім того, зернова галузь країни має суттєвий потенціал розвитку, пов’язаний, перш за все, з наявністю багатих земельних ресурсів і достатньої кількості кваліфікованої робочої сили. Провідні культури в землеробстві — зернові: озима і яра пшениця, жито, озимий і ярий ячмінь, кукурудза, овес, гречка, просо та рис. Основна зернова культура України — озима пшениця. Яра пшениця має нижчу врожайність у порівнянні з озимою, її посіви розміщені головним чином у степових районах України з більш суворими зимовими умовами, де практично відсутній постійний сніговий покрив. Цінною продовольчою культурою є озиме жито. Ячмінь — друга за розмірами площ посівів зернова культура України. Третє місце в Україні за площею посівів посідає кукурудза. Значні площі в Україні відводяться під гречку. Рис як продовольчу культуру вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму. Технічні культури досить різноманітні: соняшник, цукровий буряк, льон, хміль, тютюн. Соняшник займає близько двох третин усієї площі технічних культур (2,1 млн. га). Основні площі соняшнику зосереджені в степовій зоні та на півдні лісостепової. Важливе місце з-поміж технічних культур займають цукрові буряки, що використовуються для виробництва цукру. У зв'язку з глобальним потеплінням Україна увійшла у фазу «ризикованого землеробства». Зміна клімату має ряд впливів на флору та фауну, катастрофічної шкоди завдають насінництву року, коли посіви вимерзають, або аномальне тепло не дає гарні врожаї , та спека яка знищує врожай.