Презентація "Біосфера"

Про матеріал
Презентація з біології для 11 класу. Відеоурок можна переглянути за цим покликанням https://www.youtube.com/watch?v=iRIAsii3jpM
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера як цілісна система

Номер слайду 2

БІОСФЕРА - особлива оболонка Землі, населена живими істотами. Ж. Б. Ламаркперші уявлення про біосферу як «зону життя»Е. Зюсс запропонував термін «біосфера»В. І. Вернадськийстворив цілісне вчення про біосферу Біосферологія – наука, що вивчає особливості функціонування біосфери.

Номер слайду 3

Особливості біосфери як біологічної системи найвищого рівня організації живої матерії: Біосфера охоплюєтри геологічні оболонки - літосферу, атмосферу та гідросферу.

Номер слайду 4

Особливості біосфери як біологічної системи найвищого рівня організації живої матерії:2. У структурі біосфери виокремлюють абіотичний та біотичний компоненти, що пов’язані переміщенням елементів. {3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}БІОСФЕРААбіотичний компонент←Біогенна міграція елементів→Біотичний компонент. Речовина атмо-, гідро- та атмосфери. Жива речовина (продуценти, консументи, редуценти)Закон Вернадського, або закон біогенної міграції хімічних елементів: міграція хімічних елементів на земній поверхні та в біосфері в цілому здійснюється або за безпосередньої участі живої речовини, або ж в середовищі, особливості якого зумовлені живою речовиною.

Номер слайду 5

Особливості біосфери як біологічної системи найвищого рівня організації живої матерії:жива (сукупність усіх організмів на Землі); біогенна (речовина, утворена й перероблювана організмами: вугілля, нафта, кисень атмосфери тощо);косна (абіотична речовина, утворена без участі живого - лава, попіл вулканів); біокосна (біогенно-абіотична речовина, продукти розкладу і переробки косної речовини організмами - ґрунт); радіоактивна; космічна; розсіяні атоми.3. Структурними елементами біосфери є 7 типів речовини:

Номер слайду 6

Особливості біосфери як біологічної системи найвищого рівня організації живої матерії:4. Елементарними одиницями біосфери є екосистеми в усій своїй різноманітності, об’єднані біологічним колообігом речовин й перетворенням енергії.

Номер слайду 7

5. Біосфера існує з часу появи життя на Землі й на сучасному етапі свого розвитку поступово переходить у ноосферу. Особливості біосфери як біологічної системи найвищого рівня організації живої матерії: Ноосфера - стан біосфери, за якого визначальними чинниками стає розумова діяльність й праця людини, а характерною рисою - екологізація всіх сфер життя.

Номер слайду 8

Жива речовина (біота) - вся сукупність живих організмів на планеті. «Можна без перебільшення стверджувати, що стан планети, біосфери цілком перебуває під впливом життя і визначається живими організмами» В. І. Вернадський. 0,01 % від маси всієї біосфери r

Номер слайду 9

Функції живої речовини. Газова - вплив живих організмів на газовий склад атмосфери. Концентраційна - поглинання живими організмами певних хімічних елементів і їх накопичення. Окисно-відновна - живі організми окиснюють та відновлюють певні сполуки. Біохімічна - синтез і розщеплення білків, ліпідів, вуглеводів, нуклеїнових кислот, яких у природі до появи живого не існувало.{3 B4 B98 B0-60 AC-42 C2-AFA5-B58 CD77 FA1 E5}Обмін речовин. Ріст Самовідтворення Здатність нагромаджувати і передавати енергію на ланцюгах живлення. Зміна абіотичного середовища. Адаптивність Основні властивості живої речовини

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Біологічний колообіг речовин - це переміщення, розподіл і концентрація хімічних елементів і речовин у біосфері, що відбуваються за допомогою живих організмів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Біологічне перетворення енергії — це перетворення сонячної енергії у біосфері, що відбуваються за допомогою живих організмів.

Номер слайду 14

Біосфера є найвищою та найскладнішою біологічною системою Землі. Саме жива речовина охоплює й перебудовує процеси в біосфері та є найпотужнішою геологічною силою, що зростає з плином часу. Біосфера є біологічною системою, що поглинає енергію космосу та спрямовує її на внутрішню роботу, яка забезпечує існування та розвиток природи Землі. Підсумок:

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
24 березня 2023
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку