Презентація "Біосоціальна природа людини"

Про матеріал
Презентація до уроку біології людини у 8 класі "Біосоціальна природа людини". Презентація розкриває поняття "антропогенезу" та його чинники. Містить інтерактивні вправи на узагальнення та закріпленні знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОСОЦІАЛЬНА ПРИРОДА ЛЮДИНИ(матеріали до уроку)

Номер слайду 2

Розумна людина не та,що багато знає, а та,що знає саму себе. Й. Ґете

Номер слайду 3

Протягом століть припускали, що людина походить від ведмедів, людиноподібних мавп тощо. Але ці погляди базувалися лише на зовнішній подібності. Шведський учений Карл Лінней об’єднав людину і вищих мавп в один рід. На початку ХІХ століття французький учений Жан-Батіст Ламарк розробив теорію спорідненості людини і орангутана.

Номер слайду 4

1871 року Чарльз Дарвін у праці «Походження людини і статевий добір» навів докази походження людини та розкрив біологічні фактори, які визначали еволюцію людини.

Номер слайду 5

Людиноподібні мавпи. Орангутанг Горила. Гібон Шимпанзе

Номер слайду 6

Антропогенез – це процес виникнення і формування людини у процесі еволюції. Рушійними силами антропогенезу є біологічні (спадковість, мінливість, боротьба за існування, природний добір) ісоціальні фактори (суспільне життя, праця, мова, свідомість).

Номер слайду 7

На ранніх етапах антропогенезу провідну роль в еволюції відіграли саме біологічні фактори. Однак пізніше природний добір відбувався не лише за фізичними показниками (сила, витривалість), а й за рівнем розумового розвитку (уміння використовувати природні предмети як знаряддя праці, виготовляти власні знаряддя праці, вести суспільний характер життя, добувати вогонь, будувати житло, спілкуватися) і сприяв збереженню особин з вираженими соціальними рисами.

Номер слайду 8

Посилення дії соціальних факторів зменшувало залежність людини від довкілля. Еволюція людини набула соціального характеру. Особливості людини (високо розвинутий головний мозок, членороздільна мова, поділ функцій рук і ніг, будова руки) та створення суспільства стали результатом її трудової діяльності, суспільної праці.

Номер слайду 9

Місце виду Людина розумна (Homo sapiens) в сучасній системі органічного світу:1. Царство Тварини 2. Тип Хордові 3. Підтип Хребетні 4. Клас Ссавці 5. Ряд Примати 6. Родина Гомініди 7. Рід Людина 8. Вид Людина розумна

Номер слайду 10

Біологічні особливості виду Людина розумна: людина займає вертикальне положення, спирається тільки на нижні кінцівки; її хребет має S-подібну форму і чотири вигини, збільшене тіло хребців; грудна клітка сплющена в передньо-задньому напрямку; хвостовий відділ рудиментарний (той, що втратив своє первинне значення);мозковий відділ черепа розвинутий більше ніж лицьовий; у зв’язку з членороздільною мовою розвинутий виступ підборіддя; надбрівні дуги не виражені;

Номер слайду 11

Біологічні особливості виду Людина розумна: особлива будова руки – кістки пальців рухомі, великий палець міститься навпроти інших; пояс нижніх кінцівок розширений, чашоподібний; кістки нижніх кінцівок товщі і міцніші, ніж кістки рук; стопа утворює склепіння; розвинута велика п’яткова кістка; ноги довші за руки; суттєво збільшений об’єм головного мозку.

Номер слайду 12

Зміни в будові скелета

Номер слайду 13

Зміни в будові черепа

Номер слайду 14

Вправа «Встанови відповідність»{FABFCF23-3 B69-468 F-B69 F-88 F6 DE6 A72 F2}Систематична категорія. Назва. Клас. Тварини. Вид. ХордовіРяд. Людина розумна. Тип. Ссавці Примати

Номер слайду 15

«Закінчити речення»На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…Урок важливий, тому що…Мені сподобалося…Мені не сподобалося…Від наступного уроку я чекаю…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Міщенко Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Прядко Віра Григорівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Сергей Примаченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
18 липня 2020
Переглядів
8298
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку