Презентація "Науки, що вивчають людину. Методи дослідження організму людини."

Про матеріал
Презентація "Науки, що вивчають людину. Методи дослідження організму людини" може бути використана під час підготовки та проведення уроку з біології у 8 класі. Містить цікаві різноманітні завдання. Сприяє формуванню позитивного ставлення школярів до збереження свого здоров'я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Людина розумна» – «людина здорова»

Номер слайду 2

Науки, що вивчають людину. Методи дослідження організму людини. Значення знань про людину для збереження її здоров’я.

Номер слайду 3

«Так – ні»1. Антропогенез – це процес виникнення і формування людини у процесі еволюції.2. Біологічні рушійні фактори антропогенезу – це праця та мова.3. Посилення дії соціальних факторів збільшувало залежність людини від довкілля.4. Вид Людина розумна належить до роду Гомініди.5. Здатність до прямоходіння сприяли тому, що хребет має S-подібну форму і чотири вигини.6. Стопа людини утворює склепіння.7. Мозковий відділ черепа людини розвинутий менше ніж лицьовий.8. Соціальні рушійні фактори антропогенезу – це спадкова мінливість, боротьба за існування та природний добір.9. Особливості будови скелета людини, зумовлені здатністю до прямоходіння і трудовою діяльністю.10. Людина розумна належить до типу Хордові.

Номер слайду 4

Науки, що вивчають людину Цитологія — наука, що вивчає будову та функції клітин. Гістологія — наука, що вивчає будову та функції тканин. Анатомія — наука про будову організму. Фізіологія — наука про функції та процеси життєдіяльності організму. Генетика — наука про спадковість і мінливість організмів. Біохімія — наука про закономірності та особливості перебігу хімічних явищ у живих організмах.

Номер слайду 5

Науки, що вивчають людину Біофізика — наука, що вивчає закономірності та особливості перебігу фізичних процесів у живих організмах. Ембріологія — наука, що вивчає закономірності розвитку клітини, тканини та органів зародка. Гігієна — наука, що вивчає вплив різних факторів на організм та його здоров’я. Екологія людини — наука, що досліджує вплив на людину природних і соціальних факторів навколишнього середовища. Медицина — наука, спрямована на зміцнення та охорону здоров’я людини, продовження її життя, запобігання хворобам. Валеологія — наука, що вивчає методи здорового способу життя.

Номер слайду 6

Біологія людини — наука про будову, процеси життєдіяльності, розвиток, походження, еволюцію та географічне розселення людей.

Номер слайду 7

Методи дослідження організму людини {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Методи. Характеристика. Мікроскопія. Вивчення зразків тканин чи клітин за допомогою мікроскопа. Ультразвукова діагностика. Одержання на екрані зображення внутрішніх органів у результаті відбиття ультразвукових хвиль від їхніх меж. Рентгенографія. Одержання рентгенівських знімків різних органів. Ендоскопія. Введення ендоскопа (зонд з освітлювальним приладом) в порожнини тіла і внутрішніх органів з метою їх огляду та фотографування. Термографія. Одержання інформації про тепловіддачу різних частин тіла. Електроенцефалографія. Реєстрація біострумів мозку при різних станах організму. Сканувальна томографія. Одержання на екрані комп’ютера зображення окремих шарів досліджуваного органа. Електрокардіографія. Реєстрація біострумів серця для визначення стану його працездатності

Номер слайду 8

«Утворіть логічні пари» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Функції організму. Апарати для їх вимірювання. А робота серця1 тонометр. Б рівень артеріального тиску2 глюкометр. В рівень глюкози в крові3 електрокардіограф. Г знімки внутрішніх органів4 рентгенівський апарат 5 електроенцефалограф

Номер слайду 9

Які дослідження можна провести запропонованим приладом?

Номер слайду 10

«Утворіть логічні пари» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Наука. Що вивчає?А ембріологія1 наука про функції та процеси життєдіяльності організму. Б фізіологія2 наука, що вивчає будову та функції клітин. В біохімія3 наука про закономірності та особливості перебігу хімічних явищ у живих організмах. Г цитологія4 наука, що вивчає закономірності розвитку клітини, тканини та органів зародка 5 наука, що вивчає методи здорового способу життя

Номер слайду 11

«Фізкультхвилинка»Виберіть чинники, які покращують ваше здоров’я. Якщо чинник призводить до погіршення здоров’я – присядьте, якщо до покращення – стрибніть вгору та плескайте в долоні:1. тривале перебування біля телевізора;2. постійне психічне напруження;3. раціональне харчування;4. регулярна фізична активність;5. куріння;6. загартовування;7. чергування періодів праці та відпочинку.

Номер слайду 12

Ми вам бажаємощастя. Гарних оцінокпосмішок красисонця. Справжніх друзів. Безхмарного небаквітіввезіннящастя. Здоров’я тепла

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
18 липня 2020
Переглядів
15925
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку