Презентація "Бій під Крутами"

Про матеріал

Довгий час історія подій під Крутами залишалася поза увагою історіографії і обростала міфами і вигадками з обох сторін. В презентації я спробувала висвітлити основні події того часу і ознайомити учнів з новими сторінками у становленні Української держави.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бій під крутами. Дата 29 січня 1918 року. Місце поблизу села Крут Ніжинського району. Результат перемога Радянської влади Сторони УНР командувач. Аверкій Гончаренко. Близько 500 чоловік загін вільного козацтва Армії УНР,Студентський курінь) Радянська влада командувач. Михайло Муравйов. Близько 6 000 чол. (матроси балтійського флоту, загони червоногвардійців Москви та Петрограда)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Довгий час історія подій під Крутами залишалася поза увагою офіційної історіографії СРСР, і обростала міфами і вигадками з обох сторін. Починаючи від твердження Муравйова, що він два дні відважно бився під Крутами проти відбірних військ УНР під проводом Петлюри, до збільшення кількості загиблих до 500 чоловік (або навіть до тисячі в деяких українських емігрантських колах). Насправді Муравйову знадобилося два дні, щоби відремонтувати залізницю і організувати свої сили. Щодо точної кількості загиблих, то офіційного підтвердження їх кількості ще й досі немає. За свідченням учасників подій, ймовірно вбито було близько 250-300 осіб з українського боку, але відомі імена тільки тих, що потрапили в полон і були поховані на Аскольдовій могилі в Києві.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Савченко Кузьма, колишній юнак 1-ї Української військової школи, брав участ...

Номер слайду 9

Протягом десятиліть існували різні суперечливі трактування перебігу подій і кількості загиблих – від кількох до декількох сотень. Наприклад Павло Тичина присвятив свій вірш «Пам’яті тридцяти», хоча до нашого часу збереглися тільки імена тих, хто був похований на Аскольдовій могилі: Сотник Андрій Омельченко Володимир Шульгин Лука Дмитренко Микола Лизогуб Олександр Попович Андріїв Божко-Божинський Ізидор Курик Олександр Шерстюк Головощук Чижів Кирик Андрій Соколовський Микола Коран М. Ганькевич Євген Тарнавський Гнаткевич Пипський

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Студентські могили з Аскольдової гори забрали і спочатку розбили на тому місці парк. Пізніше, після Другої Світової Війни, тут поховали радянських воїнів, полеглих при визволенні Києва. З часу подій вперше про увічнення пам’яті студентів згадали в 1990-х рр., коли Народний Рух України встановив тут дерев’яний хрест. Від того часу були плани звести більший, постійний монумент. Тільки 2000 року архітектор Володимир Павленко серйозно почав займатися проектуванням пам’ятника. 2006 року за участі Президента Віктора Ющенка нарешті відкрили Меморіал пам'яті героїв Крут. Автор меморіалу, Анатолій Гайдамака, представив пам’ятник як насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. Червона колона мала нагадувати про подібні колони Київського Університету, звідки були більшість студентів під Крутами. 

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
1359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку