Презентація. Богдан Хмельницький - полководець, державотворець, дипломат.

Про матеріал
Презентація стане в нагоді для проведення практичного заняття у 8 класі на тему "Богдан Хмельницький - полководець, державотворець, дипломат".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан Хмельницький –державотворець, полководець,дипломат…

Номер слайду 2

Хмельницький „поклав печать свого духа на подальший розвиток України”.український історик І. Крип’якевич Аргументи: Морально-етичні риси характеру Б. Хмельницького. Роль у визвольній війні проти шляхетської Польщі. Дипломатичний, військовий, державно-політичний хист, великі здібності організатора.

Номер слайду 3

«Всі народи, що живуть на світі, завжди боронили і боронитимуть вічно життя своє, свободу і власність; і навіть найнижчі на землі тварини, які суть звірина, худоба і птаство, боронять становище своє, гнізда свої і немовлят своїх до знемоги; і природа з волі Творця всіх і Господа дала їм різне для того знаряддя в самих членах їх»… Богдан-Зіновій Хмельницький Гетьман Війська Запорозького

Номер слайду 4

Богдан-Зіновій Хмельницький

Номер слайду 5

Нащо говорити там, де треба діяти. При сухих дровах і сировим дісталося. Бог не зневажить серця упокореного. Все те, що буде зроблене проти, на твою ж таки голову і впаде. За здобутком завжди втрата простує. Кривда, гніт і неволя накликають сувору помсту з боку справедливості, щоб Божі постанови проявлялись у всьому на очах живих людей. Синове воїнів хоробрих, явіть мужність свою! І вам вовіки віків славу запишуть. Майже кожний на всій Україні користувався вольностями, і важко йому буде забути, що він був паном і на війні рівнявся з паном. Неможливо всебічно і ґрунтовно визначити людські вчинки, не враховуючи їхніх закономірностей та од-вічної волі неба. Справедливість цього світу так розмірена, що в одних відбирає, а другим дає владу і мудрість. Поки ми живі, хіба що смерть наша може наблизити нашу неволю. Що рука людська зробить, те й зруйнувати може. Якщо підступності не буде краю, то доведеться битися.

Номер слайду 6

Що, коли, як?1. Хмельниччина.2. Жовті води.3. Чигирин.4. Іслам Гірей.5. 1649 рік.6. Генеральна рада.7. Зборівська угода.8. Молдавія.9. 23 грудня 1648 року.

Номер слайду 7

321…І писав. Рукою сам…

Номер слайду 8

«Всім, хто входить до його (Хмельницького. —Авт.) кімнати, він тисне руку і всіх запрошує сідати, коли вони козаки. У цій кімнаті немає ніякої розкоші, стіни позбавлені всяких прикрас, за винятком місць для сидіння. У кімнаті знаходяться тільки грубі дерев’яні лави, вкриті шкіряними подушками…Гетьман передбачливо прикрасив так своє житло, щоб пам’ятати про своє становище і не впасти в надмірну гордість. Може, в цьому він наслідує Агафокла, який, бувши сином гончара і досягши царської влади, звелів зробити собі стіл і поставець з глиняним посудом». Альберт Віміна“Там жодної панщини ніколи не буде, бо й тепер її там немає, і так кажуть: “ Раз її нам, наш господар, батько Хмель викоренив, то й не буде її повіку, до судного дня…” кажуть про нього, як Пророка, бо сідає вечеряти він з одного боку з Господом…” польський вельможа польському королю Яну Казимиру ІІ.“Пани державці та старости на втіху собі нестерпно кривдять нас і тяжко ображають, позбавляючи не тільки вбогого майна, а й свободи, посягаючи, на наші хутори, луки, сіножаті, ниви, зоряні поля, ставки, млини, і хоч се все й належить до володінь Вашої королівської милості. А все наше , козаче,відбирають, б’ють, мордують, до в’язниць кидають, на смерть за наше вбивають. А наші пани, добровільні слуги ваші, щей допомагають панам кривдити нас. “ Б. Хмель .

Номер слайду 9

Чи державотворець? Чи полковник?Чи дипломат?

Номер слайду 10

Висипався Хміль із міха, та наробив Ляхам лиха.

Номер слайду 11

Зрадник ?.. Герой нації ?..

Номер слайду 12

"Хмельниччина, - писав М. Грушевський, - була все-таки великим етапом в поході Українського народу, українських мас до своїх соціяльних, політичних, культурних і національних ідеалів… Ся крівава, руїнна, облита слізми і потом, хаотична і невдала в своїх досягненнях доба була і зістанеться великим і високим моментом українського життя, повним великого напруження і величних змагань… Від Хмельниччини веде свій початок нове українське життє, се я не раз говорив. І Хмельницький як головний потрясатель зістанеться героєм української історії".

Номер слайду 13

Дякую за урокr

pptx
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
1866
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку