Презентація на урок з теми: "Походження козацтва. Зимівники"

Про матеріал
Презентація призначена для ілюстрування пояснення нової теми. Також може бути використана для самостійного опрацювання учнями для підготовки до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження українського козацтва. Козацькі зимівники та поселенняІсторія України8 клас

Номер слайду 2

Як можна охарактеризувати становище українців, котрі сповідували православ’я, в Польщі і Речі Посполитій?1.2. Панщина – це …3. Кріпосне право – це …Повторення попередніх тем

Номер слайду 3

4. Яке значення мали фільварки для економіки Польщі і Речі Посполитої і хто виконував всі роботи на них?

Номер слайду 4

Походження українського козацтва. Козацькі зимівники та поселення. Після цього уроку ми: Будемо знати і розуміти: 1) передумови і розвиток козацтва до окремого соціального стану; 2) поняття «козак», «зимівник»;Будемо вміти: 1) розташувати в хронологічній послідовності відомості про формування козацтва як окремого соціального стану; 2) визначити причини та наслідки: виникнення козацтва, козацьких поселень.

Номер слайду 5

Питання на урок. Українське пограниччя. Причини виникнення козацтва. Господарська діяльність козаків. Зимівники

Номер слайду 6

11489 рік -першазгадка прокозаків. Бродники. Уходники. Берладники. ХІІ ст.1482 рік – перший великийпохідтатарів на Київ. ХІІІ ст. XVI ст.

Номер слайду 7

1 Торгові шляхи і шляхи по ясир. ЯСИР — істор. термін у Речі Посполитій (зокрема в Україні) та Моск. д-ві для означення полону, набраного кримськими татарами та османцями на території цих д-в під час війн або спец. людоловських набігів.

Номер слайду 8

Козак – слово має тюркське походження. Корінь «кьоз-» означає – ходити, бродити, мандрувати. Вперше зафіксоване в словнику половецької мови зі значенням «вартовий», «бадьорий» тощо. В українській мові в різні часи, починаючи із XIV століття, означали:промисловців-уходників і прикордонників (XV ст);запорожців і реєстровиків (XVI ст.);представників козацького стану (XVI – початок XX ст.). В дуже широкому значенні слово «козак» в українській мові означає - «вільна озброєна людина»

Номер слайду 9

2 Причини виникнення козацтва Економічні:захоплення українських земельфеодалами, нестача власної землі в селян, втеча селян і уходництво в «Дике поле» Військові:необхідність захисту кордонів від Кримського ханства Соціальні:оформлення і поширеннякріпацтва Національно-релігійні:політика зпольщення, утискиправославної церкви Політичні:намагання Польщі встановитиконтроль над утікачамив Подніпров’ї1489 рік - перша згадка про козаків

Номер слайду 10

Господарська діяльність козаків3 Полювання. Рибальство. Землеробство

Номер слайду 11

Скотарство. Торгівля3 Господарська діяльність козаківstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 12

Грабунок татарських купців3

Номер слайду 13

4 Зимівники. Уходники (козаки) на зиму поверталися до своїх поселень. Продавали заготовленийза літо товар. Там на них чекали:1. 2.3. Що саме чекало на козаків?Подумайте і спробуйте дати відповідь на запитання.

Номер слайду 14

4 Зимівники. На козаків чекали:1. Податки від старост2. Гінці від їхніх панів, щоб відвести їх назад в кріпацтво3. Гінці від суддів – покарати за напади на купців. Погляньте на зображення. Який тип оселіви б вибралисобі на козацькийзимівник?Чому саме цей?

Номер слайду 15

4 Зимівники з часом перетворилися на постійні поселення. Їх розпочали називати «хутір».

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Уявіть собі – що ви проводите екскурсію по козацькому зимівнику.1. Що б ви в першу чергу людям розказали і показали?2. На які речі б звернули увагу?3. Як пояснили б екскурсантам економічні причини появи зимівників?

pptx
Додано
19 грудня 2021
Переглядів
2496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку