Презентація:"Брейн-ринг з хімії."

Про матеріал

Мета презентації: формувати пізнавальний інтерес до вивчення хімії, поглибити знання, розвивати творчі здібності і науковий кругозір учнів. Презентація містить запитання, кросворд, ребус.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найкращий хімік ( брейн-ринг для учнів 9-х класів)

Номер слайду 2

Запитання : Є я, друзі, скрізь - У мінералах і у воді. Без мене ви, як без долонь : Зникну я – згасне вогонь. 2. Я блискучий, світло-сірий, Створюю просто хлорофіли, І мене фотограф перший Підпалив і просто відкрив.

Номер слайду 3

Відповіді: 1.Кисень. 2.Магній.

Номер слайду 4

Я – метал незамінний, Для літаків дорогоцінний, Електропровідний, легкий, За характером – амфотерний. 4. Мною назване століття ! Моя краса викликає серцебиття . Я блискуча та руда, В сплавах гарна і корисна я.

Номер слайду 5

Відповіді 3.Алюміній. 4.Мідь.

Номер слайду 6

5. Ця речовина – необхідна для життя. І будова її надто проста. Вибух її руйнує і два Газа будує… Як розчинник вона на Землі панує.

Номер слайду 7

Відповідь : Вода

Номер слайду 8

6. Газ - хімічно активний! Для життя негативний. А зараз нам допомагає, Від мікробів захищає. 7.Перший я на цьому світі : З одним електроном на орбіті. Обертаючись у легкий гелій, Запалюю сонце в небі.

Номер слайду 9

Відповіді : 6. Хлор. 7.Водень

Номер слайду 10

Запитання : Скласти речення, які включають хімічні терміни і можуть бути використані в художній літературі або просто в житті: Наприклад, ІНДИКАТОР : “ Ваші усмішки – індикатор доброго гумору в залі “ Терміни :КАТАЛІЗАТОР, ЗОЛОТО, НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ.

Номер слайду 11

Запитання: Першими жертвами цього газу були два члени Ірландської академії наук : брати Георг та Томас Нокси. Томас Нокс помер від отруєння, а Георг став інвалідом. Наступною жертвою став бельгійський хімік Лайет. Потім перелік потерпілих збільшився: Никлес, Гей- Люссак, Тенар, Фремі Дєві, Гор. Хто винен в цих трагедіях ?

Номер слайду 12

Відповідь: Фтор.

Номер слайду 13

Сама курйозна назва 1. Серби та хорвати називають цей елемент “мишомор”, азербайджанці та узбеки - “маргумуш” ( “мушь” – миш, “мар” – вбити). Арабська назва “арса наки “ означає “глибоко пониклий яд”. Назвіть українську назву цього елемента. 2.Греки називали цей елемент “сильний”, “мужній” – з такою повагою стародавні люди відносилися до його отруйних сполук . Назвіть цей елемент.

Номер слайду 14

Відповідь: Арсен або мишьяк.

Номер слайду 15

“Спробуй та підніми” Одного разу в ювелірну майстерню француза Пьера Шабано при дворі іспанського короля Карла ІІІ в Мадриді прийшов маркиз Аранда, для того щоб придбати платинові вироби. Н а столі ювеліра стояв платиновий кубик з довжиною ребра біля 10 см. Старий маркіз хотів підняти його, але незміг. Чому маркизу не вдалося підняти куб ?

Номер слайду 16

Відповідь: Платина – один з найважчих металів. Такий куб мав масу біля 21,5 кг.

Номер слайду 17

Мефіль В одній із старовинних рукописів згадують про те, що арабський алхімік, спробував на смак безбарвну рідину, отриману ним при нагріванні сухої деревини в реторті миттєво осліп. В Росії цю рідину отримали в 16 столітті під назвою “мефіль” ( камфін) та використовували для освітлення будинків. Що таке мефіль ?

Номер слайду 18

Відповідь: Так називали деревний спирт або метиловий спирт

Номер слайду 19

Які процеси зображені на малюнках ( а, б, в, г) а б В г

Номер слайду 20

Відповідь: А) розклад гідроксиду купруму – хімічне явище, Б) плавлення парафіну – фізичне явище, горіння гніту – хімічне явище, В) випаровування води – фізичне явище, Г) фільтрування – фізичне явище.

Номер слайду 21

“Живе срібло” Алхіміки вважали цей елемент матір'ю металів, основою філософського каменя. Вони називали його живе срібло”. Про який елемент йде мова?

Номер слайду 22

Відповідь : ртуть.

Номер слайду 23

Запитання : Чи можна «запалити» сніг ?

Номер слайду 24

Відповідь : Так. В посудину покласти трішки снігу та пропустити скрізь нього фтор, сніг запалає яскравим вогнем . 2H2O+2F2=4HF+O2

Номер слайду 25

Запитання : В суху жарку днину бджіли вивішують на верхніх стінках вулика крапельки води. Яке їх призначення ?

Номер слайду 26

Відповідь : Це необхідно для підтримання у вулику постійної вологості та температури .

Номер слайду 27

Розгадай головоломку: Алюміній за хімічними властивостями …

Номер слайду 28

Знайдіть зашифрований термін до теми : ЖИРИ. Б М Г Д Б П М О Б М З Д Г О Л П К И С Л О Т А О О П І Г П Г З Д З П Б Г М З Ц М П Д П Г М З М О З Г Е Д Б Г П М П Г М Д О М Р Г П О П Е З М З Г М З О М Д З Б Д Б З П М Б Д Л Б Г З Т О Д Б Д Б Е П Г З П Б П З М П Г З С Д М Б Г Д Г Б О Д Р Д 1.Викресліть слова ГЛІЦЕРОЛ та КИСЛОТА. 2. Викресліть усі літери Б. 3.Викресліть усі літери Г, Д 4. Викресліть усі літери З,М,П,О. 5.Прочитайте зашифрований термін.

Номер слайду 29

Відповідь: Естер

Номер слайду 30

Підведення підсумків.

ppt
Додано
9 липня 2018
Переглядів
1955
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку