Презентація "Будьмо знайомі!" до уроку природознавства у 2 класі

Про матеріал

Презентація до уроку-проекту з природознавства у 2 класі на тему: "Будьмо знайомі!" (походження назв рослин і тварин), що дає змогу ознайомити учнів з походженням назв деяких рослин і тварин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Лелека – великий красивий птах із сніжно-білим оперенням. У різних регіонах України по-різному називають лелеку. То веселиком кличуть птаха, то буслом, то бузьком, то боцюном, то гайстром. Білий лелека справді білого кольору, але кінці його крил чорні. Коли лелека складає крила, уся задня частина його тіла здається чорною. Цим пояснюється ще одна його назва – чорногуз. Дзьоб та ноги у дорослого чорногуза – червоні.

Номер слайду 3

Лелеки живуть парами. Тому гнізда у них великі, майже плоскі, самець і самка будують їх разом. Політ лелек плавний, величний. Вони прилітають на луки й поля, де, повагом походжаючи, шукають здобич. Живляться лелеки виключно тваринною їжею, переважно жабами, пуголовками, дрібною рибою, вужами, мишами-полівками, ховрахами, комахами. Цим лелеки приносять велику користь рибному та сільському господарству.

Номер слайду 4

Цей чудовий птах оспіваний у багатьох казках, піснях, легендах, з ним пов’язані народні повір’я. Існує повір’я, що те місце, де в’є гніздо лелека, дуже хороше і приносить велике щастя його господарю. Якщо лелеки вилітають із двору несподівано і не повертаються в гнізда, то буде пожежа або двір спустіє.

Номер слайду 5

Лелека не скрекотав, не бився об землю, не просив прощення чи помилування. Він стояв убитий горем. Відбувся лелечий суд – можливо, найсправедливіший і водночас найжорстокіший з усіх судів. Осуджений не рухався, аж поки його побратими не зникли з видноколу. Потім він уже підвівся і полетів у протилежний бік. Його покинули, йому заборонили летіти з ними, і він залишився на самотині…

Номер слайду 6

Я пам’ятаю це гніздо лелече, Неначе в нім – усе моє життя. Воно як оберіг, воно як пісня, Батьківський дім і матері тепло. Ігор Волощук Багато українських поетів присвятили свої рядки лелеці – птаху, що є символом родинного тепла, добробуту, щастя. У них відчувається велика любов до свого краю, рідного дому.

Номер слайду 7

Великий красивий птах із сніжно-білим і чорним оперенням – лелека – символ миру, щастя і добра. Цих красенів-птахів треба охороняти, приваблювати до своїх осель, бо там, де живе лелека – живе щастя.

Номер слайду 8

Чоботар Чоботар завжди носить з собою «криве чоботарське шило». Це його загнутий дзьоб.

Номер слайду 9

Косар Косар дзьобом, наче косою, рухає у воді. Так він добуває собі їжу.

Номер слайду 10

Носоріг Носоріг має роги на носі.

Номер слайду 11

Ходуличник Ходуличник має дуже тонкі довгі ноги. Ходить по мілководдю в пошуках їжі. Здалеку цей птах нагадує тіло на “ходулях”.

Номер слайду 12

Очеретянка Очеретянка живе серед очеретяних і чагарникових заростей. З очерету вона й гніздо сплітає.

Номер слайду 13

Цвіркун Цвіркуни видають характерне скрекотіння. Їхній «спів» не гірший пташиного.

Номер слайду 14

Сон-трава У похмуру погоду, перед дощем, на ніч квітки сон-трави хиляться до землі, наче засипають.

Номер слайду 15

В'яз Назва дерева «в'яз» походить від слова «в'язати». Для зв'язування частин саней, возів люди часто використовували деревину в'яза.

Номер слайду 16

Росичка Росичка – болотяна рослина. Її листки покриті волосками з краплями клейкого слизу, який нагадує росу. Це комахоїдна рослина.

Номер слайду 17

Капуста Великі качани капусти нагадують голову. Назва рослини походить від латинського слово «капут», що означає «голова».

ppt
Додано
5 липня 2018
Переглядів
4602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку