Презентація "Будова і функції шкіри"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до всіх етапів уроку з використанням інтерактивних методів навчання. Додаткова інформація допоможе зацікавити учнів. Презентацію можна використовувати на уроці та учням, при підготовці до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова і функції шкіри

Номер слайду 2

«Шкіра – це орган, за яким можна дізнатися про здоров'я і навіть життєву історію людини»Вінтерніц

Номер слайду 3

Мета уроку. Навчальна: вивчити будову шкіри та її похідних; установити відповідність будови шкіри її функціям;Розвивальна: розвивати образне і логічне мислення, вміння досліджувати біологічні об'єкти й робити висновки; Виховна: формувати здоров’язберігаючі компетентності учнів, виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я і здоров'я оточуючих.

Номер слайду 4

Які асоціації зі словом «шкіра» виникають у вас?Асоціативний кущ. Бар'єр Відчуття холоду і тепла. Потови-ділення Засмага Чиста Покривтіла. Плівка тіла

Номер слайду 5

Еволюція шкіри у хордових. У риб. Добре розвинута луска або шкірні пластинки і залози, що виділяють слиз.

Номер слайду 6

Еволюція шкіри у хордових. У амфібій. Шкіра гладенька, слизька, містить багато залоз; шкіра бере участь у процесі газообміну; має неприємний смак і є захистом від ворогів; містить пігментні клітини, що дозволяють тваринам змінювати колір; під шкірою є лімфатичні порожнини; шкіра кріпиться в окремих місцях до м'язів, що надає їй рухомості.

Номер слайду 7

Еволюція шкіри у хордових. У рептилій. Тіло вкрите роговими лусками; шкіра під ними завжди суха; клітини епідермісу містять численні хроматофори, завдяки яким плазуни змінюють своє забарвлення.

Номер слайду 8

Еволюція шкіри у хордових. У птахів. У процесі еволюції утворилося пір'я (це вирости епідермісу); існують різні типи пір'я, що зменшує втрату тепла організмом.

Номер слайду 9

Еволюція шкіри у хордових. У ссавців. Шкіра добре розвинена, має багато потових залоз і вкрита волосяним покривом; кількість і розподіл потових залоз залежить від потреби в терморегуляції.

Номер слайду 10

Шкіра – один з найбільших органів. Шкіра – це зовнішній покрив тіла, який є бар'єром між внутрішнім і зовнішнім середовищем організму. Її загальна площа – 1,5-2 м2, вага – у середньому 4 кг, що становить 4-9 % від загальної маси тіла. Товщина шкіри різна на різних ділянках і коливається в межах 0,5-4 мм. Всього 7 квадратних сантиметрів шкіри вміщають: 19 мільйонів клітин, 625 потових залоз, 90 сальних залоз, 65 волосків, 6 метрів кров'яних судин та 19 тисяч сенсорних клітин.

Номер слайду 11

Шкіра – один з найбільших органів. Шкіра має властивості оновлюватися. Так, у дорослої людини вона оновлюється кожні 30 днів, а у немовлят протягом 72 годин. За все життя у людини утворюється приблизно 17 кілограм шкіри.

Номер слайду 12

Будова шкіри1 – епідерміс;2 – дерма;3 – підшкірна клітковина (гіподерма);4 – волосина;5 – волосяний фолікул;6 – потова залоза;7 – м'яз, що піднімає волосину;8 – кровоносні судини;9 – нервові закінчення;10 – сальна залоза

Номер слайду 13

Анаграма Переставивши літери та склади у слові, прочитайте правильно. М і д е р е п і с Епідерміс

Номер слайду 14

Епідерміс. Епідерміс утворений багатошаровим плоским епітелієм. Поверхневі клітини рогового шару відмирають і поступово злущуються. Глибше розміщений ростковий шар живих клітин з ядрами. Ці клітини циліндричної форми, здатні розмножуватись. У міру наближення до поверхневого шару вони стають плоскими і втрачають ядра. Епідерміс. Дерма Роговий шар. Епідерміс Дерма Підшкірна жирова клітковина

Номер слайду 15

Епідерміс. За 10–30 днів відбувається повне оновлення епідермісу. Зазвичай його товщина складає 0,03–1,5 мм. Але на ділянках тіла, що зазнають сильного тертя (долоні, стопи), він у декілька разів товщий. З поверхні шкіри щодня відділяються приблизно 2 млрд ороговілих лусочок вагою 5 г. В епідермісі знаходяться чутливі нервові закінчення, а також пігментні клітини, що містять меланін.

Номер слайду 16

Розгадайте ребус

Номер слайду 17

Дерма Дерма (власне шкіра) представлена волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю еластичних волокон. Завдяки волокнам шкіра еластична і пружна. У дермі проходять кровоносні та лімфатичні судини, нерви, розміщені сальні й потові залози, волосяні сумки, спеціалізовані нервові структури – рецептори.

Номер слайду 18

Шкіра – рецепторне поле. Шкіра володіє різною чутливістю: до доторку, болю, тиску, розтягування і температури. У середньому на 1 см3 шкіри припадає до 5000 чутливих закінчень, 200 больових, 12 холодових рецепторів, 2 теплових і 25 рецепторів, що реагують на тиск.

Номер слайду 19

Гіподерма Підшкірна жирова клітковина (гіподерма) – між волокнами пухкої сполучної тканини розміщені жирові клітини (резервний жир). Це термоізолятор організму, який пом'якшує тиск на тканини, що розташовані поряд. Товщина шару різна у різних людей і залежить від способу життя, харчування, стану здоров'я та обміну речовин. Молода шкіра. Епідерміс Підшкірний шар жиру. Зріла шкіра

Номер слайду 20

Функції шкіри

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Залози шкіри

Номер слайду 23

Сальні залози. Виділяють секрет – шкірне сало, що змащує шкіру і волосся, пом'якшуючи їх;Відкриваються у волосяні фолікули;Найбільше на шкірі крил носа;Немає на долонях і підошвах;За добу виділяється близько 20 грамів шкірного сала;Активність сальних залоз спостерігається у плода перед народженням і в період статевого дозрівання;На 1 см2 шкіри носа у новонародженого – 1369-1530 залоз, у 18-річних – 232-380 залоз, у 55-75-річних – 112-128 залоз. Сальна залоза

Номер слайду 24

Потові залози. Мають вигляд трубочок, що починаються щільно закрученим клубочком;В тілі людини їх приблизно 2-3 млн.;6 км — на таку довжину розтягнуться потові залози людини, якщо їх витягнути в лінію;Розвиток у дітей закінчується у 7-8 років;Найбільше на підошвах, долонях, у пахових ямках;За добу виділяється близько 500 мл поту, а в спеку та при фізичному навантаженні — до 1,5 літра. За рік виділяється 250 л поту; Склад поту: 0,4-1 % неорганічних солей; 0,03 % сечовини. Піт. Потова залоза

Номер слайду 25

Розгадайте ребус

Номер слайду 26

Похідні шкіри

Номер слайду 27

Волосся Вигляд волосини під мікроскопом. Волосся є роговим похідним дерми, що утворює волосяний покрив певних ділянок тіла.

Номер слайду 28

Волосся Росте безперервно;Тривалість життя 4-5 місяців (вії), волосся голови – 2-4 роки; Має корінь, що міститься у волосяній сумці, та стрижень;Цибулина волосся оточена сальними залозами;Ріст волосини відбувається в межах цибулини за рахунок ороговілих епітеліальних клітин.

Номер слайду 29

Це цікаво На голові близько 150 тисяч волосин. Нормальна швидкість росту волосся на голові 1 см за місяць. Колір волосини зумовлений кількістю пігменту меланіну, що міститься в її зовнішньому шарі. З віком синтез меланіну знижується й волосся сивіє. За добу волосина на голові виростає на 0,4 мм.

Номер слайду 30

Волосся ? Від чого залежить форма волосся? Чому воно може бути пряме, хвилясте, кучеряве?

Номер слайду 31

«Дерево пізнання»Дрібні волосини на тілі живуть 50 днів. Кожен день у людини випадає 40-70 волосин. Волосина витримує навантаження до 100 г. Коса дівчини витримує вантаж 20 тонн. Найдовше волосся зафіксовано довжиною 7, 92 м. Вії міняються 1 раз на 3-5 місяців

Номер слайду 32

Розгадайте ребус Гʼʼʼʼ(нігті)

Номер слайду 33

Нігті Похідними рогового шару епідермісу є нігті – щільні рогові пластинки, що вкривають тильну поверхню кінцевих фаланг пальців.

Номер слайду 34

Нігті Рогові утворення;Постійно ростуть протягом життя;За один місяць виростають на 4 мм, за добу – на 0,1-0,2 мм;На руках повністю замінюються за 3-4 місяці, на ногах – за 6-8 місяців;За формою, забарвленням нігтів лікар-спеціаліст визначає стан здоров'я пацієнта;Нігті розвиваються з епідермісу і гомологічні кігтям і копитам;Ніготь має тіло і корінь.

Номер слайду 35

Це цікаво За життя виростає 28 метрів нігтів на руках. Нігті на пальцях рук ростуть у 4 рази швидше, ніж на пальцях ніг. Найдовші нігті на руках жінки мали довжину 8,65 м (цей рекорд був зареєстрований в 2008 р.). Нинішній власник титулу – Мелвін Бут, має довжину нігтів – 9,85 м. Шридхар Чиллал

Номер слайду 36

Про що розкажуть нігті? {16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Ознака Висновок Гладкі, блідо-розові нігтіЗдорові Блідий колір нігтів. Захворювання Жовті нігтіХвороби печінки. Синій колір нігтів. Серцева недостатність. Увігнута і випукла форма нігтів. Нестача заліза в організміДовгі лінії на нігтях. Погане всмоктування в системі травлення. Поперечні борозни. Ознака стресу, погане харчування

Номер слайду 37

Розгадайте кросворд{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}1. Одна з функцій шкіри.2. Нервові закінчення, які сприймають подразнення.3. Запасна тканина організму.4. Пігмент шкіри.5. Залоза зовнішньої секреції.

Номер слайду 38

1. Зовнішнім покривом тіла є…2. Вона складається з … шарів.3. Верхній шар шкіри називається…4. Він захищає шкіру від…5. Під епідермісом розташована…6. У ній є…7. Найнижчий шар шкіри – це…8. Шкіра виконує такі функції: …, …, …, …, …Завершіть фразу

Номер слайду 39

Домашнє завдання. Прочитати параграф 26, вивчити основні поняття. Додаткове завдання: Поясніть такі факти: Після бані «легко дихати». Худі люди швидше замерзають, ніж повні. Коли кішка зустрічається із собакою, її шерсть стає «дибки». Коли нам холодно або страшно, у нас волосся «стає дибки».

Номер слайду 40

Дякую за роботу на уроці!

Номер слайду 41

Список використаних джерел: ЛІТЕРАТУРА: Біологія: Підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл. / Н. Ю. Матяш та ін. – Київ: Генеза, 2016. Бєляєва Л. В. Біологія. 8-9 класи: Наочний довідник. – Київ, Харків: Веста, 2006. Сало Т. О., Попович В. П. Біологія у таблицях. 6-9 класи: Навч. посібник.– Х.: Країна мрій, 2006.ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ:http://uk.wikipedia.org/wikihttp://medical-enc.com.uahttp://info-mir.com.uahttp://vfeu.org.ua/budova-shkiri.htmlhttp://svitppt.com.ua/biologiya/funkcii-shkiri.htmlhttp://cikavi-fakty.com.ua/cikavi-fakti-pro-shkiru-lyudini/

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
6608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку