Презентація "Будова слова"

Про матеріал
Презентацію з української мови на тему "Будова слова" підготувала учитель української мови та літератури Дядіченко Аліна Олегівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУДОВА СЛОВА ЗНАЧУЩІ ЧАСТИНИ СЛОВА ЗАКІНЧЕННЯ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Слово складається з частин, які називаються морфеми. Вивчення морфем почнемо зі знайомства з закінченням. Закінчення — це змінна частина слова.

Номер слайду 4

Поспостерігай за тим, як змінюється слово «ручка»: ручкА ручкИ ручкУ ручкОЮ ручкАМИ Позначимо, яка частина змінюється в кожному слові.  Ця частина і називається  закінченням.

Номер слайду 5

Закінчення виділяється так: Позначимо закінчення в словах.

Номер слайду 6

Щоб знайти закінчення, треба змінити слово Є два способи змінити слово.    1. За зразком «один — багато»: ручка (одна) — ручки (багато);    поле (одне) — поля (багато);    вікно(одне)— вікна (багато).    2. За допомогою питань: (Що?) лопата, (чого?) лопати, (на чому?) на лопаті, (чим?) лопатою.    (Який?) синій, (яка?) синя, (яке?) синє, (які?) сині.    (Що роблю?) пишу, (що робимо?) пишемо, (що робиш?) пишеш. Ми отримуємо  різні  форми одного й того ж слова.

Номер слайду 7

Закінчення може виражатися однією буквою (веселі, шафи) або декількома буквами (ручкою, чорний). У деяких словах закінчення не виражається жодною буквою. Гриб — гриби. Це різні форми одного слова: гриб (один) — гриби (багато).   Порівняємо слова: гриб — гриби.   У першому слові після букви «б» більше немає букв, а в другому слові з'являється буква «и». Отже, відбулася зміна:  

Номер слайду 8

Виправ помилку Прочитай речення. Відшукай та виправ помилку. Укажи закінчення у виправленому слові  Не одежа красить людина, а добрі діла. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Корінь виражає основне значення слова та вказує на загальне значення всіх споріднених слів. Корінь може співпадати з основою, а може поєднуватися з іншими частинами основи (суфіксом, префіксом). У деяких випадках корінь у споріднених словах може відрізнятися однією буквою.

Номер слайду 14

Це називається чергуванням звуків у коренях спільнокореневих слів.  

Номер слайду 15

Відшукай у кожному рядку зайве слово

Номер слайду 16

Префікс — це значуща частина слова, яка стоїть перед коренем.

Номер слайду 17

Префікс має словотворчу функцію. Він служить для утворення спільнокореневих слів. При цьому змінюється лексичне значення або відтінок значення слова.

Номер слайду 18

Від одного слова за допомогою різних префіксів можна утворити багато споріднених слів.

Номер слайду 19

Гра “ Утвори слово ” * Від слів “ співати” , “ шуміти” , “говорити”, “плакати” утворити слова, які означають початок дії. Наприклад:сміятися-засміятися * За допомогою якої частини утворились ці слова? * Запишіть їх, префікси позначте. Зробіть висновок, чому префікс має таку назву. Для чого він служить.

Номер слайду 20

ПЕРЕВІР СЕБЕ Заспівав,зашумів,заговорив,заплакав.

Номер слайду 21

Суфікс — це частина основи, що стоїть після кореня. Суфікс позначається так:

Номер слайду 22

Вітерець Морська Гра “ Назви частину слова” * Що таке суфікс ? Між якими частинами слова він може стояти? Утворити від слів “гітара”, “шахи”, “баян” слова , що означають назву людей за їх заняттям. * Назвіть за допомогою якого суфікса вони утворились?

Номер слайду 23

Гра “ Назви частину слова” ПЕРЕВІР СЕБЕ Гітарист,шахіст,баяніст

Номер слайду 24

Гра “ Пізнай слово” Корінь такий самий, як у слові “ зимувати” , суфікс і закінчення - як у слові “ зіронька”; Запиши слово, познач усі частини слова.

Номер слайду 25

Гра “ Пізнай слово” Перевір себе зимонька

Номер слайду 26

Слово Префікс Корінь Суфікс Закінчення перелісок пере ліс ок Подвір’ї, розквітлий, беззоряний, горошина, навесні, ранковий. “ Заповни таблицю”

Номер слайду 27

Про яку частину мови йде мова? Це змінна частина слова. Це частина слова без закінчення. Це спільна частина споріднених слів. Це значуща частина слова, яка стоїть перед коренем. Це частина основи, що стоїть після кореня.

Номер слайду 28

Розгляньте схему і склади 5 слів префікс корінь суфікс закінчення Д/З “ Склади 5 слів”

ppt
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
3169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку