Презентація "Будова тексту. Дидактичні картки"

Про матеріал
Даний цифровий ресурс може бути використаний при вивченні теми «Будова слова». У ресурсі містяться картки із цікавими творчими завданнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дидактичні картки. Презентацію підготувалавчитель початкових класів. Великояблунівськоїзагальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Курашова Наталія Анатоліївна

Номер слайду 2

КАРТКА 1 Прочитайте текст, визначте в ньому зачин, основну частину, кінцівку. Школярі знайшли в лісі білочку. У неї була зламана лапка. Діти поселили звірка в живому куточку, доглядали його. Незабаром лапка загоїлась. І білочку віднесли до лісу.

Номер слайду 3

КАРТКА 21. Поділи текст на частини Дивна ялинка. Якось гуляла Ганнуся з татом у лісі.—    Татку, татку, яка дивна ялинка! Без жодної голочки!—    Та то ж не ялинка, а осика,— усміхнувся тато.—    Ні, ялинка! Бачиш, скільки під нею шишок лежить!Аж тут з верхівки дерева білочка кинула вилущену шишку. Зрозуміла Ганнуся, чого це під осикою ялинових шишок багато.2. Запиши кінцівку тексту. Скажи, які звуки позначає буква я в словах ялинових і Ганнуся.

Номер слайду 4

КАРТКА 3 Прочитайте. Якої частини тексту немає?—    Горіх мій, я його перша побачила!—    Ні, він мій! Я його перша підняла. Почула ту сварку лисиця, стала між білками, розкусила горіх та й каже:—    Я помирю вас. Ця половина належить тому, хто побачив горіх. А ця — тому, хто його підняв. А зерно — мені, бо я вас помирила.2.    Придумайте і запишіть початок казки.3.    Подумайте, як можна назвати цю казку.

Номер слайду 5

КАРТКА 4 1. Прочитай початок і кінцівку розповіді. Основну частину придумай самостійно за малюнком. Початок. Це було в травні. Яблуневий сад укрився білим цвітом. Раптом по радіо оголосили, що вночі будуть заморозки. Основна частина. Кінцівка. Восени школярі допомогли дорослим зібрати багатий урожай яблук.2. Спиши кінцівку розповіді.

Номер слайду 6

КАРТКА 5 Прочитайте подані речення. Виберіть з них ті, з якими можна скласти зв’язний текст «Осінь». Запишіть. Назвіть його тему і основну думку. Настала осінь. А на порозі вже стояла осінь. Пожовкло листя на берізках, почервоніло на кленах. У зелені коси беріз вплелися золоті стрічки. Прощальним багрянцем спалахнули клени. Осінь сплела сітку із срібних ниток бабиного літа. У повітрі летить легка павутина бабиного літа. Одягла коралове намисто шипшина. На кущах шипшини з»являються червоні ягідки.2. Визначте зачин, основну частину, кінцівку.

Номер слайду 7

КАРТКА 61. Гра «Складіть розрізаний текст»Кожній групі видається текст – пазли, де, з одного боку, на пазлах написані слова, речення, а з іншого пейзажі осіннього лісу. Тексти для карток-пазлів. Листок каштана. Пожовтіло листя на деревах. Ось із каштана впав листок – великий, лапатий, мокрий; упав швидко, ніби гнаний донизу холодним ляком осені. А другий, одірвавшись, повиснув у повітрі, немов на невидимій шворці. Повільно перевернувся – й висить. Що його тримає? Яка неприродна жага його зеленої молодості?

Номер слайду 8

КАРТКА 71. Гра «Складіть розрізаний текст»Кожній групі видається текст – пазли, де, з одного боку, на пазлах написані слова, речення, а з іншого пейзажі осіннього лісу. Текст для карток-пазлів. Листопад. Сьогодні в лісі справжній жовтневий листопад. Клени обсипаються від найменшого подиху вітерця. Гаснуть осінні вогневі барви. Деякі листки, засихаючи, скручуються в дудочку, і коли обережно розгорнути такий листок, всередині в ньому затремтить кришталева росинка. За О. Донченком

Номер слайду 9

КАРТКА 8 Допиши від імені автора втрачену частину тексту. Як цікаво в лісі. Зійшло сонечко. Розбудило все довкола. Раненько прокинулися діти, адже сьогодні вони збираються в ліс. ……………………………………………………………А сонечко вже сідає. Дітям час повертатися додому.

Номер слайду 10

КАРТКА 9 Виділи частини тексту. Запиши зачин. Підкресли опис. Господиня Ква. Розповім тобі про одну жабку. Жила у ставочку біля тину жабка. Була вона головата, зелена і оката. Боялися ропухи комарики і мухи. Прийшла зима. Не квакає господиня Ква. Заховалася від холоду і заснула. А хто ще спить узимку?

Номер слайду 11

КАРТКА 10 Склади і запиши текст за поданим початком. Добери заголовок. Зима. На вулиці сильний мороз. Завиває сердитий вітер. Марійка поспішає додому. Вона біжить по сходах. Раптом чує жалібне нявчання… .

Номер слайду 12

КАРТКА 111. Влітку їжачок жив у сінях.2. Дідусь подарував дітям маленьку колючу тваринку.3. Прокинеться їжачок навесні голодний.4. Взимку лісовий гість заснув у норі.5. Бережіться, гризуни!Завдання:а) прочитай речення. Чи пов’язані вони між собою за змістом? Чи можна їх назвати текстом?б) запиши речення в такому порядку, щоб вийшла зв’язна розповідь.в) добери заголовок.

Номер слайду 13

Картка 12 У лісі така краса, ніби потрапляєш у казку! Метелиця прикрасила сосни кудлатими шапками. Пояснює Ваня брату, де який звір пройшов. Тут лось пробив сніговий настіл. Під дубом лисичка мишку з’їла. Погожого зимового ранку Ваня вирушив до лісу читати звірині сліди. Він взяв із собою братика Василька. Завдання:а) розташуй абзаци у відповідному порядку: зачин, основна частина, кінцівка.б) добери заголовок.

Номер слайду 14

КАРТКА 13 Склади і запиши твір за поданими асоціативними фрагментами.2. Визнач правильно абзаци. Йшов біля, саджає, дідусь, допомогти, копали, присипали, подарував по саджанцю, перше деревце, Миколчин сад.

Номер слайду 15

Картка 141. Визнач зачин, основну частину і кінцівку.  Дівчатка знайшли маленьку синичку. Поклали в гніздо до горобців, які пожаліли знайду. Синичка виросла і полетіла. Вона не забуває названих батьків.

Номер слайду 16

Картка 151. Склади розповідь за поданою кінцівкою. Так вони товаришували. Коли Арсен засинав, ласка слідкувала за поплавками. Тепер він не боявся проспати рибу.

Номер слайду 17

Картка 16 Склади твір за поданою основною частиною. Тут метелик перший пролетів, там перша напівсонна мурашка ворушить крильцями проти сонця… Брунька на деревах залисніла. Баранці на лозах зажовтіли. Невдовзі зірвемо перші синьоокі проліски.

Номер слайду 18

Картка 17 Склади твір за поданим зачином і кінцівкою Пізня осінь. Все частіше вночі на землю спадають листобійні приморозки. Вранці довго клубочаться молочні тумани. Холоне земля. Тварини і рослини готуються зустріти зиму. Осінь – час великих переселень.

Номер слайду 19

Дякую за увагу

Номер слайду 20

Список використаних джерел:mmo.at.ua/load/0-0-0-76-20rozumaka.com/usi-uroki-konspekti-ridnoyi-mo...https://www.google.com.ua/oipopp.ed-sp.net/dcr/697/697_1.dochttp://school.xvatit.com/index.php?title=2_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8...

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
6 березня
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку