Презентація "Будова ядра атома. Ізотопи. Ядерні сили"

Про матеріал
Повчальна презентація для старших класів, з метою вивчення про будову ядра атома - ізіотопи та ядерні сили. Детально розповідається про дослід Резерфорда. Підійде також для 9 класів. Цікаві ілюстрації і приємний дизайн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

будова ядра атомаядерні силиізіотопи

Номер слайду 2

ядро атомаодна з важливих складових частин клітини, що забезпечує збереження, підтримку і передачу спадкової інформації у вигляді незмінної структури ДНК, а також її реалізацію через утворення власне апарату білкового синтезу.

Номер слайду 3

Дослід резерфорда. У 1911 р. англійський фізик Е. Резерфорд, досліджуючи разом зі своїми співробітниками бомбардування альфа-частинками тонких металевих пластинок, встановив, що вони певним чином розсіюються в речовині

Номер слайду 4

Вузький пучок швидких альфа-частинок спрямовувався на тонку золоту чи платинову пластинку, за якою розміщувався екран, здатний фіксувати їх попадання на екран спалахами. За допомогою спеціального оптичного пристрою можна була спостерігати і вимірювати кут відхилення ф альфачастинок.

Номер слайду 5

започаткував основи сучасних уявлень про будову атома. Щоб пояснити одержані результати, Е. Резерфорд припустив, що атом має складну будову, схожу на Сонячну систему: всередині його міститься позитивно заряджене ядро, навколо якого обертаються електрони Більшість із них рухалася майже прямолінійно (кут відхилення ф становив 1—2°). Проте незначна їх частка відхилялася на більші кути; були зафіксовані навіть такі альфачастинки, які після розсіювання змінювали свій напрямок руху на протилежний (ф > 90°).дослід резерфорда

Номер слайду 6

ізотопи. Конкретне ядро (або атом) з певним значенням масового числа називається нуклідом. Нуклід ― це різновид атомів з певним числом протонів і нейтронів в ядрі . Нукліди з однаковим значенням протонного числа (Z), але різними значеннями масового (А) або нейтронного (N) чисел, називають ізотопами.

Номер слайду 7

Різні ізотопи даного елемента називають так само, як і сам елемент з додаванням масового числа: Хлор-35, Хлор-37.термін «ізотоп» походить від давньогрецького ισος (ізос) ― «рівний», «однаковий», і τόπος (топос) ― «місце», тобто такі, що займають одну і ту ж клітку у періодичній системі. Цей термін був запропонований у 1910 році англійським хіміком Фредеріком Содді

Номер слайду 8

Звичайний Гідроген (Н)Протій, ядра його атомів складаються тільки з одного протона. Важкий Гідроген (D)Дейтерій, в ядрах його атомів, крім одного протона, міститься ще один нейтрон. Надважкий Гідроген (Т)Тритій, в ядрах його атомів, крім одного протона, міститься два нейтрони. Як правило, нукліди хімічних елементів не мають власних назв, єдиним винятком є Гідроген. Його нукліди позначаються спеціальними символами і мають різні назву.

Номер слайду 9

Відповідно до теорії англійського фізика і хіміка Джона Дáльтона (1803), всі атоми одного і того ж хімічного елемента ідентичні і його атомна маса ― це число, яке дорівнює відношенню їхньої маси до маси атома якогось стандартного елемента. Однак приблизно до 1920 р. стало ясно, що елементи, які зустрічаються у природі, бувають двох типів: одні дійсно представлені ідентичними атомами, а в інших атоми мають однаковий заряд ядра, але різну масу; такі різновиди атомів були названі ізотопами.

Номер слайду 10

Атомна маса елемента, який представлено декількома ізотопами, є середня величина з масових чисел всіх його ізотопів, узятих в процентному відношенні, що відповідає їх поширеності в природі. Визначення Дáльтона, таким чином, справедливо тільки для елементів першого типу.

Номер слайду 11

З відкриттям ізотопів нецілі значення відносних атомних мас елементів (Ar) (які ми бачимо у Періодичній системі Д.І. Менделєєва) легко можна було пояснити тим, що елементи складаються з декількох ізотопів. При цьому відносна атомна маса хімічного елемента розраховується як усереднене значення для всіх природних ізотопів даного елемента з урахуванням їх розповсюдженості.

Номер слайду 12

дякую за увагу!!виконала: вчитель біології і хімії Омелянович Валентина

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку