Презентація "Буква ь у числівниках"

Про матеріал
Навчити правильно вживати м’який знак у числівниках, сприяти зміцненню навичок вживання числівників у непрямих відмінках; Розвивати грамотність, уважність, логічне мислення; Виховувати любов до рідного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М’який знак у числівниках

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчити правильно вживати м’який знак у числівниках, сприяти зміцненню навичок вживання числівників у непрямих відмінках;Розвивати грамотність, уважність, логічне мислення;Виховувати любов до рідного слова.

Номер слайду 3

Проблемне питання. Чому в Р.в числівника чотири (чотирьох )є м'який знак, а в Ор.в. (чотирма) його немає?

Номер слайду 4

М'який знак у числівниках. ПИШЕТЬСЯ: На кінці числівників:а)     п’ять, шість, дев’ять, десять: п’ять яблук, шість книжок;б)      одинадцять — двадцять, тридцять: дванадцять місяців, сімнадцять років. (І У НЕПРЯМИХ ВІДМІНКАХ)У непрямих відмінках:а)     простих числівників три, чотири: чотирьох яблук, трьома учнями; але!!! ЧОТИРМАб)     усіх збірних, крім  двоє, семеро, восьмеро): п’ятьох немовлят, дев’ятьом рибам

Номер слайду 5

М'який знак у числівниках. НЕ ПИШЕТЬСЯ: У складних числівниках у кінці першої частини: шістнадцять- шістнадцятьом. У непрямих відмінках перед закінченням у числівниках: простих (окрім три, чотири) та збірних (таких як двоє, семеро, восьмеро):двох учнів, сімом птахам

Номер слайду 6

ПОЯСНІТЬ ВЖИВАННЯ ЬП’ЯТЬДЕВ’ЯТЬ ШІСТНАДЦЯТЬШІСТДЕСЯТШІСТСОТДЕВ’ЯТСОТЧОТИРЬОМЧОТИРМА

Номер слайду 7

Робота з текстом. Прочитайте текст. Випишіть числівники з іменниками, підкресліть у числівниках м'який знак. Одеська область — найбільша за територією область України, розташована на південному заході країни. Одеську область було утворено 27 лютого 1932 року. У 1954 році до її складу увійшла територія колишньої Ізмаїльської області. Всього в межах області пролягає 1362 кілометри державного кордону країни. Площа Одеської області становить 5,5 % території України. Довжина морських і лиманних узбереж Одеської області від гирла річки Дунай до Тилігульского лиману сягає 300 км.

Номер слайду 8

Творче завдання. Склади речення з числівниками: Чотирьом. Чотирма. Шістнадцятьох. Шестисот. Сімом. Двох

Номер слайду 9

Виконай вправу. Поєднати числівники з іменниками. Записати утворені словосполучення в місцевому відмінку. Пояснити їх правопис.1) 5 (книга).2) 23 (поверх).3) 4 (сторінка).4) 6 (стіл).5) 12 (учень).6) 9 (зошит).7) 7 (пензлик).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чумаченко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
12531
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку