Презентація «Бундестаг і бундесрат»

Про матеріал

Презентація «Бундестаг і бундесрат» стосується Конституційного права і призначена для позашкільної освіти, але може використовутися учнями для підготовки до уроків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бундестаг і бундесрат. Виконала: Яковець Ольга

Номер слайду 2

Бундестаг

Номер слайду 3

Бундестаг ФРНБундестаг ФРН — конституційний та законодавчий орган на федеральному рівні в Федеративній Республіці Німеччина. Єдиний конституційний орган у політичній системі ФРН, що обирається безпосередньо всіма громадянами країни. Строк обрання депутатів Бундестагу — чотири роки. Достроковий розпуск парламенту можливий лише як виняток і належить до компетенції федерального президента. Заснований 7 вересня 1949 року.

Номер слайду 4

Найважливіші функції Бундестагуухвалення законів, вибори федерального канцлера, контроль за діяльністю уряду. На засіданнях парламентських комітетів здійснюється основна робота з підготовки законів. У ході засідань мають бути узгоджені політична воля й знання експертів у відповідній області. На комітети покладена основна робота з парламентського контролю за діяльністю уряду.

Номер слайду 5

П’ятивідсодкова обмовка. Важливе місце у виборчій системі ФРН відведене так званій п'ятивідсотковій обмовці, згідно з якою представництво в Бундестазі, ландтагах й інших виборних органах отримують тільки ті партії, які набрали на виборах не менш як 5% голосів виборців. З 24 жовтня 2017 року Бундестаг очолює Вольфганг Шойбле.

Номер слайду 6

Бундесрат

Номер слайду 7

Бундесрат. Бундесрат (нім. Bundesrat, дослівно — Федеральна Рада) — державний законодавчий орган ФРН, представництво федеральних земель на рівні федерації. Заснований 23 травня 1949 року.

Номер слайду 8

Діяльність бундесрату. Завдяки бундесрату землі беруть участь у законодавчій і виконавчій діяльності. При різній розкладці політичних сил на рівні федерації та в землях бундесрат може стати політичною противагою і тим самим інструментом опозиції, але не слід дорікати йому обструкціонізмом. Але навіть без участі опозиції він часто перешкоджає бундестагу у проведенні законопроектів, особливо тих, що погіршують правовий статус земель, оскільки в бундесраті прийнято ставити інтереси своєї землі вище партійної лінії. 

Номер слайду 9

Голова бундесрату. Згідно з твердо установленим порядком ротації бундесрат обирає на рік свого голову з числа представлених у ньому земель. Голова бундесрату виконує обов'язки федерального президента, коли останній не в змозі їх здійснювати. На 2011 рік головою Бундесрату є Єнс Бернзен.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку