Презентація "Чарівний світ дитинства"

Про матеріал
Матеріал підсумкового уроку в 5 класі за темою "Світ дитинства" (Марк Твен "Том Сойєр", Е. Портер "Полліанна", Л. Керролл "Аліса в Країні Див"). Підібраний матеріал дозволить вчителю перевірити рівень засвоєння учнями вивченої теми, а учнім у такій ігровій формі змагання показати свої знання, ерудицію, креативність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квест-гра Чарівний світ дитинства

Номер слайду 2

Мета Навчальна: формувати предметні компетентності із зарубіжної літератури; узагальнити і систематизувати вивчений матеріал за творчістю Льюїса Керролла, Марка Твена,Елеанор Портер.

Номер слайду 3

Розвиваюча: розвивати ключові компетентності учнів Комунікативну - розвивати культуру спілкування учнів, уміння висловлювати свої думки, розвивати монологічне мовлення учнів, уміння працювати в групах; саморозвитку та самоосвіти - вміння учнів самостійно шукати інформацію та розвивати мовну здогадку; полікультурну - уміння учнів орієнтуватися в зарубіжній літературі за допомогою ігрових форм навчання; здоров’язберігаючу - розвивати та підтримувати прагнення учнів до здорового способу життя та залучати їх до підтримання свого здоров’я, протягом уроку шляхом фізкультхвилинок та релаксацій.

Номер слайду 4

Виховна Виховувати любов до слова, моральні цінності, почуття відповідальності, толерантність; культуру спілкування учнів.

Номер слайду 5

Обладнання уроку Підручник Маршрутні листи Картки із завданням Мультимедійна дошка Презентації

Номер слайду 6

Очікувані результати: учні знають навчальний матеріал (програмову та додаткову літературу), основні відомості про життя і творчість письменників; орієнтуються в жанрових особливостях творів; ознайомлені з найкращими зразками оригінальної й перекладної літератури; отримали стійку мотивацію до читання художньої літератури, до вивчення зарубіжної літератури як скарбниці духовних цінностей людства.

Номер слайду 7

Представлення командами візитівок (назва, девіз)

Номер слайду 8

І тур Впізнай письменника

Номер слайду 9

Марк Твен Відомий американський письменник; його батьки були емігрантами із Англії; його псевдонім означає «мірка два» (93,6 м); створив 43 книги, які стали надбанням США; відвідав Одесу, Севастополь, Ялту; написав «Пригоди Тома Сойєра»

Номер слайду 10

Льюїс Керролл Найзагадковіший письменник Англії; жив в Англії у «вікторіанську» добу; математик і письменник; священик і фотограф; філософ і великий друг дітей. справжнє прізвище Доджсон.

Номер слайду 11

Елеонор Портер Американська письменниця; народилася у родині англійських переселенців; навчила людей «грати в радість»; за мотивами її роману знято декілька телесеріалів і кінофільмів; письменниця стверджувала, що людина сама може змінити своє життя на краще, тільки для цього вона повинна наповнити своє серце добром, любов’ю, милосердям до ближніх.

Номер слайду 12

ІІ тур Пошук героя за цитатою

Номер слайду 13

Том Сойєр «В ньому біс сидить…він син моєї покійної сестри.» «Його мокра чуприна була ретельно пригладжена щіткою, і короткі кучерики лежали рівно й гарно.»

Номер слайду 14

Білий Кролик «…вишукано вбраний, з парою білих лайкових рукавичок в одній руці і віялом - у другій». « … раптом добув із нагрудної кишеньки годинника й, зиркнувши на нього, поспішив далі.»

Номер слайду 15

Полліанна «…худорлява дівчинка в сукенці у червону клітинку, брилику і з двома грубенькими світло-жовтими косами, що звисали на спині. Миле веснянкувате личко поверталося то ліворуч, то праворуч, видивляючись когось.»

Номер слайду 16

Полліанна «…худорлява дівчинка в сукенці у червону клітинку, брилику і з двома грубенькими світло-жовтими косами, що звисали на спині. Миле веснянкувате личко поверталося то ліворуч, то праворуч, видивляючись когось.»

Номер слайду 17

Капелюшник “ Якби ти знала Час так, як я, ти б цього не казала, бо Він - живий.”

Номер слайду 18

Чеширський кіт «На вигляд наче добродушний, - подумала Аліса, - але які в нього пазурі та зуби!.. Варто з ним триматися шанобливо".

Номер слайду 19

Бен Роджерс «…кепкувань цього хлопця Том боявся найбільше. Голосно гудів і вдавав із себе пароплава, і дзвінко гудів.»

Номер слайду 20

Гек Фінн -«…завжди був одягнений в обноски з дорослих людей, вкриті незліченними плямами й такі подерті, що аж клапті теліпалисй з усіх боків. На голові в нього стриміла руїна здоровенного капелюха з напівобірваними крисами; куртка, коли він її напинав, сягала йому мало не до п'ят, а ґудзики позаду опинялися куди нижче від того місця, де їм належало бути; штани трималися на одній шлейці, звисаючи позаду порожньою торбою…»

Номер слайду 21

Міс Поллі «…господиня - строга жінка з суворим обличчям, котра похмурніла щоразу, коли ніж падав на підлогу чи грюкали двері. Але навіть якщо усі ножі лежали на місці і з дверима нічого не відбувалося, вона однаково не усміхалась.»

Номер слайду 22

Міс Поллі «…господиня - строга жінка з суворим обличчям, котра похмурніла щоразу, коли ніж падав на підлогу чи грюкали двері. Але навіть якщо усі ножі лежали на місці і з дверима нічого не відбувалося, вона однаково не усміхалась.»

Номер слайду 23

Беккі «Чарівне,голубооке створіння з двома довгими золотистими кістками, в білому платтячку та вишитих панталончиках.»

Номер слайду 24

Індіанець Джо «Мстивий, підступний, клятий, прикидається другом ,порушує слово, доводить безвинну людину до в’язниці.»

Номер слайду 25

ІІІ тур Речовий доказ

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

IV тур Конкурс капітанів Влучна характеристика Том Сойєр Полліанна Аліса

Номер слайду 39

V тур Спалений рукопис «Стіл був ……….., але всі …..тислися з одного його краю. - …. місця! ….місця! - загукали вони, помітивши Алісу. - Місця скільки ……! - обурилася Аліса й сіла у велике крісло кінець столу. - Скуштуй ….., - люб'язно запропонував …… Заєць. Аліса кинула оком по столу, але, крім …., нічого не побачила. - Не бачу тут ніякого вина, - сказала Аліса. - А …… й нема, - знизав плечима Шалений Заєць. - Тоді не вельми …… мені його пропонувати! - сердито мовила Аліса. - Так само, як і сідати за стіл без ……, - сказав Шалений Заєць.» Слова для довідок. Шалений, нема, завгодно, вина, троє, чаю, нікого , ґречно, великий, запрошення.

Номер слайду 40

В …… уранці Том прокинувся дуже нещасний. Так бувало кожного……., бо з нього починався новий тиждень нескінченних тортур у ….. Він лежав і думав. І раптом йому сяйнуло, що непогано було б ….. - тоді б він не пішов до ….. Том прислухався до свого організму. Ніде нічого не боліло, і він став шукати далі.. Том подумки обстежував себе далі. Аж раптом знайшов щось іще. Один з його верхніх передніх …. хитався. То була щаслива нагода, і Том уже збирався ….. - «для початку», як то кажуть,- коли йому спало на думку: якщо він стане перед судом з цією заявою, …. візьме та й вирве йому зуба, а це буде боляче. Тому він вирішив лишити зуб у запасі й пошукати чогось іншого. Якийсь час нічого не наверталося на думку, а потім він згадав, як ….. розповідав про одну таку болячку, що на два чи три тижні вклала людину до ліжка та ще й мало не залишила її без пальця на руці.. Щоправда, ознак тієї ….. хвороби він не знав, проте вирішив, що спробувати можна, й почав надсадно стогнати. Слова для довідок зубів, школі, захворіти, застогнати, тітка ,лікар, страшної, понеділок, стогнати.

Номер слайду 41

«Шановна Пані! З болем повідомляю Вам, що преподобний Джон …… помер два тижні тому, лишивши сиротою дівчинку ……. років. Усе його майно - лише кілька ……., бо, наскільки Вам відомо, він був ….. маленької місіонерської церкви і отримував дуже скромну платню. Містер Джон Вітьєр розповідав мені, що його покійна дружина доводилася Вам ……, але також дав зрозуміти, що стосунки між Вашими ….. були не найкращими. І все ж він дуже сподівався, що, хоч як би там було, в ім'я сестри Ви не відмовитеся взяти сироту до себе, аби вона виховувалася серед родичів на Сході. Саме тому я і пишу до Вас. Коли Ви читатимете цього листа, дівчинка вже буде готова рушити в дорогу. Якщо ви згодні, ласкаво просимо відразу про це нас сповістити, бо в нас тут одне подружжя незабаром вирушає на …..; вони зможуть узяти дівчинку з собою до ……, а там посадовлять на белдінґсвілський потяг. Сподіваюся на Вашу ….. відповідь. Слова для довідок Вітьєр, скромну, родинами .одинадцяти, книжок, пастирем, сестрою, Схід, Бостона ,прихильну

Номер слайду 42

Тур VI Кольорове лото

Номер слайду 43

Хто був прототипом образу Тома Сойєра? Хто опікувався Томом Сойєром? Навіщо Том і Гек вночі пішли на цвинтар? Ім’я дівчинки, яка подобалась Тому? Назвіть чоловіка, якого несправедливо ув’язнили? Двоюрідний брат Тома? Яка кличка кота тітки Поллі? Скільки часу Том і Беккі провели у печері? Як тітка Поллі покарала Тома? Місто, в якому відбуваються події? У який день тижня Том білив паркан? Кого зустрів Том у печері? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Номер слайду 44

 Продовження твору «Полліанна» має назву…  Замість ляльки у подарунок Полліанна отримала … Міс Поллі взялася доглядати Полліанну, тому що…  Полліанну назвали на честь...   «Гри у радість» Полліанну навчили…   Батько Полліанни був… У чому полягала гра Поліанни?  Що трапилося з батьками Полліанни? Що здивувало міс Поллі, коли захворіла дівчинка? Як змінила гра Полліанни мешканців міста? Як звали покоївку міс Поллі? Назвіть прізвище Полліанни 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Номер слайду 45

Кролик витягнув з кишені жилета ... У яку гру грала Аліса з королевою ? Кролик втік у... Що залишалося від Чеширського Кота , коли він зникав ? На скляному столику нічого не було, крім крихітного ... Хто був присутній на божевільному чаюванні? Улюблені слова Королеви?  Звідки з'явилося море, в якому плавала Аліса під землею? Хто така Діна?  З якою твариною Аліса намагалася заговорити французькою мовою?   Хто порадив Алісі з'їсти гриб? Чому в крокет було важко грати? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Номер слайду 46

VII тур Ти – мені, я - тобі

Номер слайду 47

VIII тур Хто? Що? Де? Що можна було б побачити при денному світлі? Хто персонажі на малюнку? Назвати дітей і дорослих.

Номер слайду 48

Хто? Що? Де? Куди кинулася Аліса? Під час падіння, що вона бачила? Що її чекало внизу?

Номер слайду 49

Хто? Що? Де? Улюблена фраза Королеви? Як поводиться Королева з челяддю, Герцогинею,Алісою? Хто ще не боїться Королеви?

Номер слайду 50

Хто? Що? Де? Чому Аліса потрапила в дивне озеро? Кого вона там зустріла? Чому не подружилася з мишею? Що таке фігурний вірш? Чи він наявний у творі?

Номер слайду 51

Хто? Що? Де? Що сталося з дівчинкою? Як на цю трагедію відреагували жителі містечка?

Номер слайду 52

Хто? Що? Де? Хто чекав Алісу на березі? Про що йшла розмова? Чому Аліса так і не подружилася зі звірами?

Номер слайду 53

Хто? Що? Де? Куди потрапили діти? Як у складній ситуації проявив себе Том?

Номер слайду 54

Хто? Що? Де? Хто був найкращим другом Тома? Як до нього ставилися діти і як -дорослі?

Номер слайду 55

Хто? Що? Де? Де Аліса зустріла дивну гусеницю? Як вона допомогла Алісі?

Номер слайду 56

Хто? Що? Де? Хто зображений? Чому Джим не зміг допомогти Тому?

Номер слайду 57

Хто? Що? Де? Розкажіть про дивну зустріч рідних?

Номер слайду 58

Хто? Що? Де? Що означає обов’язок для міс Поллі?

Номер слайду 59

Хто? Що? Де? Чому автор назвав це – “божевільним чаюванням?

Номер слайду 60

VIII тур Театральний Акторський дебют

Номер слайду 61

“Інсценізація уривку “Божевільне чаювання” Я не знаю як вам, але мені дуже сподобалася літературна гра словами й змістом. Із розвитком сюжету стає все цікавіше й веселіше. Чи помітили ви характерний для Льюїса Керролла прийом перестановки слів у реченні? Якщо так, то наведіть приклади.

Номер слайду 62

Інсценізація “Знайти хворобу” Чому Тому так не хотілося йти до школи? Прокоментуйте поведінку тітки Поллі.

Номер слайду 63

Інсценізація “Зустріч” Чому саме так відбулася зустріч? Чи змінилася міс Поллі? Хто їй в цьому допоміг?

Номер слайду 64

IX тур Постер. Селфі

Номер слайду 65

Що є скарб для вас, діти? Написання побажання на сердечках своїм улюбленим героям.

Номер слайду 66

Підсумок Мудрість книги

Номер слайду 67

Нагородження переможців Час пити чай, бо чай контролює наш час? Помиляються ті, хто вважає, що чай заспокоює нерви. Справжній чай - це адреналін в чистому вигляді, бо його п’ють тільки в колі справжніх друзів.

Номер слайду 68

Домашнє завдання Написати лист своєму улюбленому герою. Створити постер на вивчений літературний твір. Написати сиквел (продовження) свого улюбленого твору.

Номер слайду 69

І тур «Впізнай письменника» ІІ тур «Цитати» ІІІ тур«Речовий доказ» IVтур Конкурс капітанів Vтур «Спалений рукопис» VIтур «Кольорове лото» VIIтур «Ти – мені» VIIIтур «Що?Де?Коли” IX тур «Театральний» Додаток Маршрутний лист

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 березня 2019
Переглядів
2493
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку