Презентація "Чарівний світ опери.У місті балетів"

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям «опера», «балет», різновидами тембрів голосів; розвивати емоційну сферу, логічне мислення,уяву, фантазію, почуття ритму, уміння аналізувати прослухану музику і розповідати про неї; вдосконалювати співацькі навички засобами музичного мистецтва; виховувати любов до опери, балету, народних пісень ,музичної мови, творів музичного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Чарівний світ Опери. У місті Балетів» Вчитель музичного мистецтва: Метіль М. М. Боярка 2019

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета: Ознайомити учнів з поняттям «опера», «балет», різновидами тембрів голосів; розвивати емоційну сферу, логічне мислення,уяву, фантазію, почуття ритму, уміння аналізувати прослухану музику і розповідати про неї; вдосконалювати співацькі навички засобами музичного мистецтва; виховувати любов до опери, балету, народних пісень ,музичної мови, творів музичного мистецтва.

Номер слайду 4

Хід уроку. I. Організаційна частина.1. Вхід до класу під звучання пісні («Турецький марш») -Л. В. Бетховен. Дзвоник дав усім наказ- До роботи швидше, в клас. Працюватимемо гарно, Щоб урок пройшов не марно. 2. Музичне привітання.3. Розспівування.4. Ритмічні вправи.5. Повідомлення теми та мети уроку.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Подорож у місто Опер Сьогодні ми з вами помандруємо до дивовижного міста. Його мешканці не розмовляють, а співають. Усі свої почуття й думки вони передають через спів. Як і в реальному житті, у місті Опер трапляються різні історії, які мешканці обговорюють. Але розповідають про своє життя співаючи. У місті Опер можна почути різний спів-веселий і сумний. Це місто дуже велике. І всі будинки в ньому, як палаци, дуже красиві і урочисті. Їх називають оперними театрами. У місті Опер –просторі майдани та величні вулиці. Тут можна зустріти багато мешканців, які співають разом.

Номер слайду 7

Опера (італ. opera — «дія», «праця», «твір») - музично-драматичний жанр, що ґрунтується на синтезі музики, слова, дії. В опері сценічна дія органічно поєднується з вокальною (солісти, ансамблі, хор), та інструментальною (оркестр) музикою, досить часто -з балетом і пантомімою, образотворчим мистецтвом (гримом, костюмами, декораціями, світловими ефектами, піротехнікою тощо). У більшості випадків опери пишуться за літературними сюжетами. Основою вокальних номерів є текст, який називається лібрето. Опери розраховані на виконання оперними співаками в супроводі оркестру. В багатьох країнах світу існують спеціально обладнані будівлі для виконання опер -оперні театри.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Хор- це люди, які співають разом

Номер слайду 11

На вулиці Сольній, ми можемо почути спів когось із мешканців міста. Коли він співає сам, його називають солістом.

Номер слайду 12

Слухання музики «Вовк і семеро козенят»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Подорож у чарівний світ Опери Світ оперного мистецтва дуже різноманітний. Адже життя-таке різноманітне і непередбачуване. Ось і сьогодні до міста Опер завітав добрий друг- Марш. Як ви гадаєте,чи може він теж оселитися у цьому місті? В опері Маріана Коваля «Вовк і семеро козенят» також звучить войовничий марш. Його виконують маленькі казкові герої-козенята.

Номер слайду 16

Подорож у місто Балетів Наша подорож країною Музики триває. Разом із королем Ритмом ми відвідаємо чарівне місто Балетів. Ми не почуємо співу, але побачимо безліч різних прекрасних танців. Балет-музичний спектакль, у якому думки та почуття передаються танцем. Як ви думаєте,з чого складається балетна вистава?Балет-----Музика------Декорації-----Танець

Номер слайду 17

Батькiвщина – Iталiя; французьке слово "ballet" походить від італійського "balletto" – танець.

Номер слайду 18

ПУАНТИспеціальні балетні туфлі, в яких балерина танцює, спираючись на кінчики пальців ніг.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Росiйський композитор автор балетів “Лебедине озеро”, “Спляча красуня”, “Лускунчик”(1840-1893)

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Загальні відомості про композитора П.І. Чайковського Народився 25 квітня 1840р. в місті Воткінську. Учився грі на фортепіано з ранніх років. У 14 віці залишився без матері. Він бере на себе відповідальність за виховання молодших братів. Закінчив училище правознавства в Санкт-Петербурзі, служив у міністерстві юстиції до 1863р. У 1887р. робить перше європейське турне як диригент. Останні роки жив у Підмосков`ї ,де зараз розташований його меморіальний музей.16 жовтня 1893р. помер у 53-річному віці. Балет «Лебедине озеро» був написаний у 1876 році. В балеті музика складається не з простих мотивів, пристосованих до танцю, а являє собою симфонічну поему про кохання, яке виявилося сильнішим за усі лихі наміри та вчинки. В основі сюжету- багато фольклорних мотивів, зокрема й старовинна німецька легенда про прекрасну принцесу Одетту, перетворену на лебедя прокльоном злого чаклуна Ротбарта.

Номер слайду 25

Подорож: «Пригоди на балетній сцені» Як ви вже зрозуміли,у балеті зазвичай розповідається певна історія, але не словами, а лише танцювальними рухами. Саме ці рухи передають характер музики. Окрім цього герою розповідати балетні історії допомагають Міміка і Жести. Жіночі ролі виконують балерини, а чоловічі- танцівники.

Номер слайду 26

Слухання музики Сергія Прокоф`єва із балету «Попелюшка». Перегляд фрагменту мультфільму «Попелюшка».

Номер слайду 27

Запитання: Який характер вальсу?Які настрої і почуття передає музика?Яка музика звучала на балу? 6. Вивчення пісні «Щастя» 7. Слухання пісні у виконанні фонограми(плюс) 8. Аналіз почутого. 9. Підсумок уроку. 10. Домашнє завдання. 11. Музичне прощання. 12. Вихід з класу під звучання пісні (за вибором).

Номер слайду 28

Підведення підсумків - З яким жанром ми познайомились сьогодні на уроці? - Що спiльного мiж оперою та балетом, в чому вiдмiннiсть цих жанрiв? -Якi музичнi твори звучали на сьогоднiшньому уроцi , хто є авторами цих творiв? -Які враження ви отримали на уроці?

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гнилицкая Лариса
    Чудова робота. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
1306
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку