Презентація "Частини мови"

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний як на початку роботи з розділом "Морфологія", так і в кінці навчального року в 6 класі. А також при повторенні матеріалу за іменними частинами мови на початку 7 класу. У матеріалі коротко розглянуто інформацію по іменнику, прикметнику, числівнику, займеннику. Подано невелике практичне завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОРФОЛОГІЯ.Іменні частини мови

Номер слайду 2

МОРФОЛОГІЯ (від грец. morphe – форма, logos – слово, вчення) – розділ граматики, в якому вивчаються частини мови, їхні граматичні ознаки, словозміна.

Номер слайду 3

ЧАСТИНИ МОВИ – 10 САМОСТІЙНІСЛУЖБОВІ63+ЗАЙМЕННИКЧИСЛІВНИКПРИКМЕТНИКІМЕННИКІМЕННІПРИСЛІВНИКДІЄСЛОВОПРИЙМЕННИК+1 ВИГУКЧАСТКАСПОЛУЧНИК

Номер слайду 4

ІМЕННИК(початкова форма – називний відмінок) самостійна змінна частина мови означає назву предмета (власні й загальні назви), відповідає на питання хто? що? Має рід (чоловічий, жіночий, середній, спільний), чотири відміни. Змінюється за числами (однина, множина, тільки однина, тільки множина) та за відмінками (називний, родовий, давальний, знахідний, орудний, місцевий, кличний; є також незмінні). У реченні може бути будь-яким членом: Напр. : Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає.

Номер слайду 5

ПРИКМЕТНИК(початкова форма – називний відмінок однини чоловічого роду) самостійна змінна частина мови вказує ознаку (прикмету) предмета, відповідає на питання який? яка? яке? які? чий? чия? чиє? чиї? Форми прикметників: повна (стягнена і нестягнена) і коротка. Групи повних стягнених прикметників: тверда і м’яка. За значенням бувають: якісні (глибокий, глибший, найглибший), відносні (весняний день), присвійні (братів зошит). Ступені порівняння якісних прикметників: вищий і найвищий. Змінюється за родами, числами та відмінками, як іменник. У реченні може виступати означенням або іменною частиною складеного присудка.

Номер слайду 6

ЧИСЛІВНИК(початкова форма – називний відмінок однини) самостійна змінна частина мови означає число предметів, кількість (один, три, двадцять сім) та порядок при лічбі (дев’ятий, сто п’ятдесят шостий), відповідає на питання скільки? котрий? котра? котре? За значенням бувають: кількісні (цілі числа, дробові, збірні, неозначено-кількісні) й порядкові. За будовою: прості, складні, складені. Змінюється за відмінками (кількісні); родами, числами, відмінками (порядкові). У реченні може бути будь-яким членом.

Номер слайду 7

ЗАЙМЕННИК(початкова форма – називний відмінок однини) самостійна змінна частина мови вказує на предмет, ознаку, кількість, але НЕ НАЗИВАЄ ЇХ. Відповідає на питання хто? що? (як іменник: я, вони, хто, ніщо), який? чий? (як прикметник: мій, його, всякий, ніякий), котрий? скільки? (як числівник: ніскільки, скільки-небудь, декотрий). Замінює: іменник, прикметник, числівник. Змінюється по-різному, залежно від того, яку частину мови заміняють. У реченні може бути будь-яким членом.

Номер слайду 8

Практична частина. Позначте частини мови в реченні, підкресліть усі члени речення: Холодні осінні тумани клубочать угорі і спускають на землю мокрі коси.2. Запишіть по чотири приклади усіх іменних частин мови.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 серпня 2022
Переглядів
364
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку