Презентація "Звертання, вставні слова, однорідні члени речення"

Про матеріал
Матеріал презентації буде помічним під час уроку-підготовці до контрольної роботи з теми "Звертання, вставні слова, однорідні члени речення" (5 клас)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звертання, вставні слова, однорідні члени речення. Підготовка до контрольної роботи

Номер слайду 2

Єдиний скарб у тебе — рідна мова. П. Куліш

Номер слайду 3

Творче спостереження на основі тексту з елементами аналізу► Прочитати текст. Дібрати до нього заголовок. Виписати речення з однорідними членами і вставними словами, розставляючи потрібні розділові знаки. Жодна освічена людина нашого часу не може обмежитися знанням лише своєї рідної мови. Володіння двома-трьома іноземними мовами — це цілком досяжно, якщо під володінням розуміти можливість читати писати і розмовляти на не дуже складні теми. Зрозуміло глибина знання буває відмінною. Часто поліглоти, про яких ходять чутки, немовби вони знають кілька десятків мов, насправді знають їх дуже поверхово. Правильно кажуть китайці: «Живи до старості і вчись до старості». При цьому вони висловлюють цю думку без усяких відмін іменників і прекрасно розуміють один одного.(За А. Білецьким)

Номер слайду 4

Дослідження-моделювання► Прочитати мовчки текст. Визначити межі речень. Списати, розставляючи потрібні розділові знаки.Із самого малечку в словах рідної мови людина відкриває для себе великий і чарівний світ життя мова безцінний скарб народу в ній відбито його характер психічний склад історію звичаї побут як найдорожча спадщина як заповіт поколінь передається нащадкам любов до свого народу і рідної мови. Калиновою солов’їною назвали прекрасну українську мову поети це неповторна мова Шевченка і Франка Лесі Українки і Коцюбинського Тичини і Сосюри Рильського і Малишка сучасних представників красного письменства (Є. Чак).► З’ясувати синтаксичну функцію однорідних членів речення. Пояснити, за яких умов між ними ставиться кома, за яких — вона відсутня.► Зробити синтаксичний розбір першого речення.

Номер слайду 5

Робота біля дошки. Записати речення. Вказати в них звертання та вставні слова, пояснити розділові знаки при них. У вказаних реченнях підкреслити всі члени речення. 1. Кажуть, дитино, що мова наша солов’їна. Правильно кажуть. (І. Малкович.) Заспівай мені, мамо моя, як, бувало, колись над колискою. (О. Богачук.) О дубе, дубе, хто тобі дав сили устояти проти вітрів і злив? Мабуть, земля, яка тебе зростила. Мабуть, народ, який тебе садив. (Л. Забашта.) Скажіть, будь ласка, фантасте Уеллс, чи буває фантазія похмуріша за дійсність? (Л. Костенко.)

Номер слайду 6

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ  ДЛЯ ТЕМАТИЧНОГО КОНТРОЛЮ1. Звертанняа) називає того, хто до когось звертається;б) називає того, до кого звертаються;в) виражає ставлення мовця до повідомлюваного ним. Скласти (пригадати) й записати речення із звертанням, звертання підкреслити (напр.:  Чи ти в лузі не калина, Україно? Чи не твій то голос лине солов’їно? (Д. Білоус.)

Номер слайду 7

2. У реченні звертанняа) є головним членом речення;б) є  другорядним членом речення;в) не є членом речення. Скласти (пригадати) й записати речення із звертанням, підкреслити в ньому всі члени речення (напр.: Глянь, дитино, глянь, кохана, йде у гості ніч різдвяна. (В. Гринько.)

Номер слайду 8

3. На письмі звертання  виділяютьсяа) комами або знаком оклику залежно від інтонації;б) лапками;в) тире. Скласти (пригадати) й записати речення із звертанням, у якому після звертання треба поставити знак оклику (Яблунько, яблунько зелененька! Кинь мені яблучко солоденьке! (К. Перелісна).

Номер слайду 9

4. Вставні слова і сполучення сліва)  виражають ставлення мовця до  повідомлюваного ним;б) означають час, місце, умову, причину того, про що йдеться у реченні;в) називають того, до кого звертаються. Скласти (пригадати) й записати речення із вставним словом (сполученням слів), вставне слово (сполучення слів) підкреслити (напр.: Гарна писанка у мене, мабуть, кращої нема. (К. Перелісна.)

Номер слайду 10

5. У реченні Мабуть, не з тієї ноги встав (Нар.творч.) вставне слово стоїтьа) на початку речення;б) у середині речення;в) в кінці речення. Перебудувати подане речення так, щоб вставне слово стояло у кінці речення. Записати речення.

Номер слайду 11

6. Звертанням у реченні Водичко, умий моє личко (Г. Демченко.) єа) личко;б) водичко;в) моє. Скласти й записати речення із звертанням, вираженим іменником у формі кличного відмінка (напр.: Пилипку, Пилипку, поливай липку! (А. Камінчук.)

Номер слайду 12

Подумати і дати відповіді на питання:1. Які члени речення називаються однорідними? Які розділові знаки ставляться в реченнях з однорідними членами?2. Що називається звертанням? Які розділові знаки ставляться при звертанні?3. Яку роль відіграють у реченні вставні слова? Як вони виділяються на письмі?4. Чи виступають членами речення звертання і вставні слова?

Номер слайду 13

1. Укажіть речення, в яких є однорідні члени:а) Велика кількість птахів оселяється на березі моря і живиться рибою.б) Поклала в торбинку хліба та цибулі.в) Моя любов до народу не дозволяє мені віддати рідний край на поталу лютому гнобителю. 2. Укажіть речення, в якому є узагальнююче слово перед однорідними членами:а) Харитя поклала торбинку, взяла в руки серп і почала жати. (М. Коцюбинський.)б) Плоскі вершини гір вкриті ковилою, житняком, шавлією та іншими трав'янистими рослинами.в) Полювати на дрібних тварин злітаються хижі птахи: орли, яструби, сови. 3. Укажіть речення, у якому після узагальнюючого слова треба ставити двокрапку (деякі знаки пропущені):а) Низькі ділянки полісся займають болота, торфовища, заболочені землі.б) Альпіністи продовжували рухатися за маршрутом.в) У Карпатах багато рідкісних рослин тис ягідний, ялиця біла, рододендрон східно карпатський. 4. Укажіть речення, в яких правильно розставлені розділові знаки:а) Тріщинки в емалі зубів виникають від розкушування: горіхів, кісточок слив, вишень, абрикос.б) Ми споживаємо різні продукти: м'ясо, молоко, сир, картоплю, огірки.в) Для використання лікувальних властивостей мінеральних вод створено курорти: Трускавець, Моршин, Свалява та інші. 5. Укажіть речення, в якому є звертання (розділові знаки пропущені):а) Дозволь батьку отамане нам на башти стати. (Народна творчість.)б) Та це ж садівникова донька Наталка маленька помічниця.в) Моя подруга Ганнуся якось зайшла до мене.

Номер слайду 14

6. Укажіть речення, в якому є вставне слово або словосполучення (розділові знаки пропущені):а) Дивна річ лежить переді мною.б) Дивна річ лелеки залишились зимувати в селі.в) Ранньою весною буває на річці повінь. 7. Визначте правильне твердження:а) Звертання членом речення не буває.б) Вставні слова не виділяються комами.в) Вставні слова виступають членами речення. 8. Продовжіть речення, увівши до нього однорідні члени і поставивши розділові знаки:Їжаки живляться різноманітною їжею ……. Наведіть власний приклад речення з узагальнюючим словом та однорідними членами. 9. Уведіть у подане речення звертання: Як я часто згадую тебе………..!Наведіть власний приклад речення зі звертанням. 10. Запишіть речення, розставивши розділові знаки: На Кримському півострові створено три заповідники Ялтинський Карадазький і Мис Мартьян.

pptx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
2219
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку